Legendan mukaan Valkealan kappeliseurakunnalle oli päätetty rakentaa kirkko Toikkalan kylään. Rakennushirsiä vetävät härät pysähtyivät kuitenkin Massinkankaalle.
Valkealan kirkko täyttää Marianpäivänä 26. maaliskuuta 90 vuotta. Keskiaikaisvaikutteista pitkäkirkkotyyliä edustavan kirkon suunnittelivat arkkitehdit Armas Lindgren ja Bertil Liljequist. Valkealan kirkko vihittiin käyttöönsä Marian ilmestymispäivänä vuonna 1927.
Historian saatossa samalla paikalla on seissyt neljä eri kirkkoa, joista yksi on purettu ja kaksi kirkkoa on palanut. Ensimmäinen kirkko, joka oli leveä pirttirakennus ilman tornia ja penkkejä, kävi pian liian pieneksi ja se purettiin jo vuonna 1674, jotta paikalle saatiin rakennettua suurempi ristikirkko. Kaksi seuraavaa kirkkoa tuhoutuivat tulipaloissa vuosina 1975 ja 1920. Kirkon vieressä sijaitsevan tapulin historia on selvästi nykyistä kirkkoa pidempi, sillä vuonna 1782 valmistunut puinen tapuli selvisi molemmista tulipaloista.
Valkealan seurakunnalla on pitkä historia, joka alkoi tammikuun 8. päivänä vuonna 1631, kun Viipurin piispa Nikolaus Carelius vahvisti Valkealan kappeliseurakunnan perustamisen. Jo kahta vuotta aikaisemmin nykyisen Valkealan kirkon paikalla alkoivat paikkakunnan ensimmäisen kirkon rakentamistyöt. Ennen omaa kirkkoa valkealalaiset joutuivat joka toinen viikko matkaamaan sakon uhalla jumalanpalvelukseen Iitin kirkolle.
– Kirkko on ihmisille rakas ja kirkossa käyminen on valkealalaisille edelleen erittäin tärkeää. Kirkossa järjestetään toimintaa kaikenikäisille alle kouluikäisistä vanhuksiin asti ja tämä on meille valtava rikkaus, Valkealan kirkkoherra Merja Larvi sanoo.
Kirkon 90-vuotista historiaa juhlistetaan monella tavalla. Juhlajumalanpalveluksessa Marianpäivänä 26. maaliskuuta saarnaa Mikkelin hiippakunnan piispa Seppo Häkkinen. Juhlamessussa kiinnitetään muistolaatta, joka kertoo Viipurin hiippakunnan tuomiokapitulista, joka sotavuosina joutui siirtymään muutamaksi kuukaudeksi Valkealaan ennen asettumistaan Mikkeliin.
Juhlajumalanpalveluksessa paljastetaan myös Valamon luostarissa konservoitavana ollut A.G. Thitzin vuonna 1819 maalaama alttaritaulu ”Ristiltäotto”.
– Konservoinnin myötä alttaritaulun värimaailma kirkastuu huomattavasti, kertoi Valamon luostarissa vieraillut Valkealan seurakunnan seurakuntapastori Ari Luomajoki.
Kirkon historiasta kertova näyttely avataan 14. maaliskuuta. Näyttelyn ovat suunnitelleet ja rakantaneet Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu XAMK:n oppilaat. Näyttelyssä esillä olevaa aineistoa on saatu lainaksi seurakuntalaisilta ja valittu seurakunnan arkistoista. Esillä on esimerkiksi eri vuosikymmenten hää- ja kastekuvia sekä kirkon rakentamiseen ja toimintaan liittyvää aineistoa.
Tapahtumia:
Ti 14.3. klo 18 Marja-Terttu Knapas pitää luennon 1920-luvun kirkoista
Marja-Terttu Knapas on kirkkoarkkitehtuurin asiantuntija, joka on toiminut Museoviraston erikoistutkijana. Hänen luentonsa käsittelee aikakautta, jolloin Valkealan kirkko rakennettiin. Näemme siis laajemminkin millaiseen kirkkojen kokonaisuuteen Valkealan kirkko liittyy.
14.3.–31.4. Kirkon historiasta kertova näyttely
Valkealan kirkon sivusalissa
Avoinna ma-pe klo 11–15, lisäksi keskiviikkoisin klo 17–19 sekä sunnuntaisin klo 11–13.
15.3. klo 19 Talvivalkeiden konsertti Valkealan kirkossa
Ritva Oksanen ja Pedro Hietanen. Konsertti on osa Valkealan kirkon 90-vuotisjuhlallisuuksia. Liput 10 €.
Su 26.3. Juhlajumalanpalvelus Marianpäivänä Valkealan kirkossa
Jaa artikkeli: