Rippikoulu on vahva osa nuorisokulttuuria

Rippikoulu ja varsinkin rippileiri on nuorille usein odotettu tapahtuma.

Vuonna 2016 rippikoulun käyneiden osuus Suomessa jopa kasvoi, sillä peräti 85,9 prosenttia ikäluokasta kävi rippikoulun. Nousua edellisvuodesta oli lähes 2,5 prosenttiyksikköä. Kirkon jäsenistä rippikoulun käy yli 90 prosenttia. Kouvolan seurakuntien rippileireille on tänä vuonna ilmoittautunut 700 nuorta ja Iitin seurakunnan rippileireille 63 nuorta.

– Monelle nuorelle rippikoulu on nuorisokulttuurin osa ja sinne mennään, koska kaveritkin menevät, Kouvolan seurakunnan seurakuntapastori Mikko Wirtanen sanoo.

Wirtanen on ollut tekemisissä rippikoulun kanssa omasta rippikoulustaan lähtien. Tänä aikana esimerkiksi sosiaalinen media on muuttanut nuorten käyttäytymistapoja. Aikaisemmin älypuhelimia ei saanut käyttää kuin rajoitetusti.

– Puhelin on nykyään persoonallisuuden ja kognition jatke. Hyödynnämme internetiä leireillä opetuksessa. Nuoret ovat sen verran fiksuja, että eivät käytä puhelimia häiritsevästi leirin aikana, Wirtanen sanoo.

Emilja Fihlman kävi oman rippikoulunsa viime vuonna. Rippileirillä Fihlman oli Puhjonrannassa ja on tulevana kesänä lähdössä leirille uudestaan, tällä kertaa isosena.

– Tykkäsin omasta riparistani niin paljon, että haluan olla mukana muidenkin riparilla ja kertoa mihin itse uskon, Fihlman kertoo.

Isosten ansiosta rippikoulu perustuu pitkälti vertaisoppimiseen ja kaikki rippikoulun käyneet nuoret voivat osallistua isoskoulutukseen.

– Oma rippikoulukokemukseni oli melko valaiseva. Ennen rippikoulua en uskonut Jumalaan. Konfirmaatiojumalanpalvelus oli rippikoulun mieleenpainuvin asia, tilaisuus oli erittäin vaikuttava, Fihlman sanoo.

Tämän vuotisille rippikoululaisille Fihlmanilla on esittää yksi toive.

– Toivon, että riparilaiset tulevat leirille avoimin mielin, Emilja Fihlman sanoo.

Uusi rippikoulusuunnitelma ”Suuri ihme”

Piispainkokous hyväksyi huhtikuussa uuden rippikoulusuunnitelman, joka on nimeltään ”Suuri ihme”. Se otetaan käyttöön toukokuussa 2017. Siirtymäaikaa on lokakuuhun 2018 saakka. Rippikoulusuunnitelma on laadittu erityisesti ottamaan huomioon nuorten ja seurakuntien toimintaympäristössä tapahtuneet muutokset.

Uusi suunnitelma korostaa rippikoulun nuorilähtöisyyttä ja nuoren osallisuutta. Nuoret ovat mukana rippikoulun suunnittelussa, toteutuksessa ja arvioinnissa. Myös perheet halutaan entistä laajemmin ottaa mukaan rippikoulun kokonaisuuteen.

Merkittävä muutos aikaisempaan on suunnitelman suositus siitä, että nuoret osallistuvat puoli vuotta kestävän rippikoulujakson aikana ehtoolliselle useampaan otteeseen yhdessä ohjaajiensa kanssa. Ehtoollisen merkitys opitaan nimenomaan käymällä ehtoollisella, ja samalla valmistaudutaan konfirmaatioon.

Jaa artikkeli: