Kouvolan Palvelevan puhelimen toiminnanohjaaja Heidi Kääriäinen iloitsee yhteistyöstä vapaaehtoisten kanssa. Siihen hän tottui jo työssään kanttorina.
Korona-aika on lisännyt henkisen tuen tarvetta. Kun hätä on suuri, auttamistyökin saa uutta merkitystä.
Kouvolassa Palvelevan puhelimen vapaaehtoiset ovat erittäin sitoutuneita työhönsä.
Kouvolan seurakuntayhtymän Palvelevan puhelimen toiminnasta vuoden alusta vastannut Heidi Kääriäinen lupaa, että kaikkina, ja etenkin nyt erityisen vaikeina, aikoina kirkon palvelu auttaa tarvitsevaa.
–Sielunhoitoa ja diakoniaa, Kouvolan toiminnanohjaaja luonnehtii kirkon keskusteluapua, joka on toiminut vuodesta 1964, pisimpään Suomessa. Kouvolassa Palveleva puhelin on vastannut vuodesta 1972.
Palveleva puhelin on tänään tärkeällä paikalla. Kouvolassakin yhteydenotot ovat lisääntyneet.
Kertooko se ihmisten yksinäisyydestä tai lähi-ihmisten vähyydestä? Ehkä läheisiä halutaan säästää omilta toistuvilta huolilta?
Löytääkö tieto palveluista paremmin perille, onko kynnys ottaa yhteyttä madaltunut? Rohjetaanko ihmissuhteiden haasteista puhua entistä enemmän?
Entä mitä merkitsee, että kyse on kirkon palvelusta?
–Ehkä lisääntynyt kiinnostus kertoo jotain kirkon kyvystä kohdata ihminen.
Kouvolan seurakuntayhtymän perheneuvojana viitisen vuotta työskennellyt Heidi Kääriäinen iloitsee uudesta tehtävästään. Hän kokee kahden toimensa tukevan toisiaan, onhan molemmissa kyse ihmisen kohtaamisesta: perheneuvonnassa – ennen koronaa – kasvokkain, Palvelevassa puhelimessa äänen ja sanan avulla.
Toiminnanohjaajan työnkuvaan kuuluu yhteydenpito oman hiippakunnan ja valtakunnan verkostoihin. Hän organisoi Palvelevan puhelimen toimintaa, rekrytoi sekä kouluttaa päivystäjiä ja seuraa näiden jaksamista.
Ja osallistuu itsekin päivystykseen, säilyttääkseen tuntuman niin soittajien kuin päivystäjien arkeen.
–Toiminta on minulle ennestään tuttua, päivystäjänä sekä päivystäjien kouluttajana ja työnohjaajana.
Toiminnanohjaajan iloiseksi ja puheliaaksi luonnehtimaan Kouvolan porukkaan kuuluu 14 naista ja kuusi miestä, sekä vapaaehtoisia että kirkon työntekijöitä.
Päivystäjäksi tahtovan tulee sitoutua koulutukseen, ryhmään ja työnohjaukseen, joka on vuorossa jokaisen päivystyskerran jälkeen.
Jotta kestäisi vastuullisen ja usein raskaankin tehtävänsä, on päivystäjän oman elämän oltava tasapainossa ja olon jaksavainen.
Kolmen tunnin päivystysjaksoon mahtuu 5-7 puhelua. Soittajien kohtalot saattavat olla äärimmäisen koskettavia.
–Puheenaihe voi olla mikä tahansa. Yleisimpiä ovat ihmissuhteet ja yksinäisyys, joka usein tuo mukanaan paljon muuta. Myös arjen tilanteet, oma vointi ja sairaudet puhuttavat.
–Ajankohtaiset asiat, kuten korona, voivat herättää suurta huolta ja syvällisiä keskusteluja.
Aina ei tarvita erityisiä ongelmia, suruja tai huolia. Riittää, että on joku, jonka kanssa jakaa asioita. Että joku kuuntelee, on vain minua varten.
–Päivystäjät ovat soittajia varten. Kuuntelemassa ja kulkemassa rinnalla, eivät neuvomassa tai ohjaamassa toisen elämää.
Kääriäinen kertoo päivystäjien olevan valmiita keskustelemaan hengellisistä asioista, jos soittajalla on siihen kaipuu. Aika monella tuntuu olevan.
–Ajatuksena on, että päivystäjä tiedostaa oman uskonsa, ja osaa kunnioittaa toisen vakaumusta.
Palvelevassa puhelimessa päivystävä toimii omalla persoonallaan ja elämänkokemuksellaan, nimettömänä ja vaitiolovelvollisena.
Kirkon palvelun siirryttyä vuonna 2007 paikallisesta valtakunnalliseksi, voivat puheluun vastaava ja soittaja olla mistä tahansa maankolkasta.
Kouvolassa kirkon keskusteluavusta on käytössä vain Palveleva puhelin, johon kaivataan uusia päivystäjiä.
Päivystäjäksi hakeutumista harkitseva voi ottaa yhteyttä: heidi.kaariainen@evl.fi, p. 040 714 05 57.
Kirkon keskusteluapu ja perheneuvonta auttavat tarvitsevia
Kirkon luottamuksellinen keskusteluapu – Palveleva puhelin, chat, netti ja kirje – on varautunut siihen, että henkisen tuen tarve on tänä keväänä suuri. Tämän aiheuttaa korona, ja sen tuomat ahdistus, epävarmuus ja arkielämän muutokset. Päivystysresursseja onkin pyritty lisäämään.
Kouvolassa kirkon perheneuvonta tapasi vielä 19.3. asiakkaitaan paikan päällä, mutta totesi jatkossa todennäköisesti siirtyvänsä etäyhteyksiin.
Mikäli aikoja vapautuu, perheneuvojat ovat virka-aikana tavoitettavissa myös puhelimitse.
o www.kirkonkeskusteluapua.fi
o Palveleva puhelin 0400 22 11 80, joka päivä 18-24
o Chat ma-pe 12-20
o Netissä vastataan kirjeisiin päivittäin
o Kyrkans samtalstjänst joka päivä 10-13 ja 20-23
o perheneuvonta.kouvola@evl.fi, p. 040 714 0556
Jaa artikkeli: