KUKAAN EI OLE SEPPÄ SYNTYESSÄÄN, mutta kokin taidot voi halutessaan opetella. Miesten kokkikerhoa Myllykosken Triadissa luotsaava sähköasentaja Jari Mahlio, 60, on selättänyt ruuan haasteet tarttumalla aktiivisesti kauhan ja vispilän varteen. Ohjeita ja reseptejä on maailma tulvillaan. Kokkikerhoon hän liittyi 1993. Edelleen kahden viikon välein kokoontuvassa ”henkireiässä” Jarille palkitsevinta on ikääntyvien miesten seura. ”Ne jutut, joita mistään muualta ei kuule”.
Vuoden ensimmäiseen kokkaustapahtumaan ilmaantui paikalle Jarin lisäksi seitsemän kerholaista. Joku oli parhaillaan Lapissa, ja monen esteet liittyivät omaan tai läheisten jaksamiseen. Iällä ei ole virallisesti merkitystä, mutta mainita voi, että kerhon vanhin Aarre Ahokas täytti syksyllä 90 vuotta.
– Auttelen keittiöllä voimien mukaan. Olen kaikkiruokainen, mutta pidän kasviksista. Toisten kohtaaminen on tärkeää, sillä puoliso kuoli neljä vuotta sitten. Osallistun myös tarinamiesten toimintaan.
Lyhyt keittiögallup nostaa esille mitalin toisen puolen. Raimo Vesala vakuuttaa, että uusille ruokaresepteille on aina käyttöä. Kotiväki tykkää. Ismo Lehto arvostaa sosiaalista kohtaamista ja Olli Pylvänäinen kokee, että ”täällä parannetaan maailmaa”. Jatkuvuutta joukossa edustava Kari Finér muistuttaa, että alueella asuu paljon riistamiehiä. Raaka-aineista ei tule pulaa.
JARI-KOKILLE ON TÄRKEÄÄ, että mitä tehdään, se tapahtuu pieteetillä. Se tarkoittaa, että jos työn alla on makaronilaatikko, siitä opetellaan joku uusi variaatio. Joskus on valmistettu ruokia eri kansallisuuksien tai vuodenaikojen mukaan.
Kerholaisilla on aina vapaus esittää omia toiveita, mutta viime kädessä pääkokki päättää, mitä tehdään. Hän myös hankkii iltaa varten tarveaineet.
Kerhoillan viisituntinen jakautuu niin, että alussa jaetaan tehtävät. Joku kattaa ruokapöydän valmiiksi ja joku lopussa paikat kuntoon. Tarjottava jakautuu kolmeen osaan. Alkuruoka on usein kasvissosekeitto. Pääruuan kanssa on yleensä salaatti, jonka määrää on hiukan vähennetty. Plussaa on se, että elimistö kaipaa kuitua ja vatsa toimii paremmin. Päätteeksi nautitaan kahvia ja jälkiruokaa. Ruokajuomana on vettä ja mehua.
Tutustumisiltana kokkikerho valmisti ateriaksi lihapitoisia kiinalaisia kevätkääryleitä. Alussa herkuteltiin kasviskeitolla ja jälkiruokana oli kermavaahtoon upotettuja keksinpaloja, päällä mansikoita.
Parhaimmillaan kerhossa ahertaa kerralla puolentoista kymmentä ruuanvalmistajaa. Vaihtuvuus on vähäistä, mutta muutamalle saattaisi löytyä vielä tilaa. Triadin keittiössä neliöitä on vähemmän kuin puretussa seurakuntatalossa.
KOKKIKERHON SYNTYJUURET juontuvat vilkkaalle 1980-luvulle, jolloin nuorisotyönohjaaja Ahti Hynynen järjesti varhaisnuorille kokkikerhotoimintaa. Aterian yhteydessä Kalevi Leskinen heitti ajatuksen miesten kokkikerhosta, joka herätti heti innostusta, kirjoittaa silloinen kirkkoherra Juhani Huovila omaelämäkerrassaan. Pääkokkeina ahersivat alkuaikoina alan ammattilaiset Paavo Markkanen ja Eero Oksanen.
Miesten kokkikerho Myllykosken Triadissa tiistaisin parillisina viikkoina 27.5. asti.Jaa artikkeli: