Rusin kaste ja isovenäläisyys. Venäjän ortodoksisen kirkon nykylinjausten aatteellinen tausta ja uudistumisen mahdollisuudet?

Venäjän hyökkäys Ukrainaan 24.2.2022 ja sen ideologinen perustelu hätkähdytti etenkin läntistä maailmaa. Venäjän ortodoksisen kirkon ja Venäjän valtion yhteinen ideologinen perusta juontaa juurensa 988 tapahtuneesta ”Rusin kasteesta”.

Tomi Karttusen artikkeli ”Rusin kaste ja isovenäläisyys. Venäjän ortodoksisen kirkon nykylinjausten aatteellinen tausta ja uudistumisen mahdollisuudet?” käsittelee Venäjän ortodoksisen kirkon (VOK) ja Venäjän valtion yhteistä ideologista perustaa, joka juontaa juurensa 988 tapahtuneesta ”Rusin kasteesta”. Tämän myyttisen kasteen mukaan Venäjän, Valko-Venäjän ja Ukrainan kansat (joskus myös Moldova ja Kazakstan) yhdistyvät ylikansalliseksi yhteisöksi, jota hallitsee Moskova. Artikkeli tarkastelee Venäjän ortodoksisen kirkon roolia Venäjän hyökkäyksessä Ukrainaan ja sitä, miten se on ideologisesti oikeuttanut hyökkäystä.

Venäjän hyökkäys Ukrainaan 24.2.2022 ja sen ideologinen perustelu hätkähdytti etenkin läntistä maailmaa. Kun sama lännenvastainen asetelma konflikteineen näyttää toistuvan yhä uudelleen, on syytä kysyä, miten voitaisiin Venäjällä käynnistää ”menneisyydenhallinnan” projekti, joka purkaisi mytologisoituneita uhkakuvia ja vastakkainasettelua tukevaa identiteettiä ja avaisi tien kohti kestävämpää rauhaa?

Lue Tomi Karttusen artikkeli kokonaisuudessaan: Rusin kaste ja isovenäläisyys. Venäjän ortodoksisen kirkon nykylinjausten aatteellinen tausta ja uudistumisen mahdollisuudet? (pdf)

Jaa artikkeli: