Paasto irrottaa koukusta

Valtakunnallista Ekopaasto-kampanjaa vietetään 17.2.–3.4. Suomen evankelis-luterilaisen kirkon kampanjassa innostetaan suomalaisia liittymään pääsiäispaastoon tavalla, joka osaltaan auttaa myös hillitsemään ilmastonmuutosta.

Kuvassa Ilkka Sipiläinen, hänellä on päässään pyöräilykypä.
Ilkka Sipiläinen muistuttaa, että vesistöt eivät tottele maiden rajoja.

Tuhkakeskiviikkona alkavassa Ekopaasto-kampanjassa kiinnitetään huomiota vedenkulutukseen.

Valtakunnallista Ekopaasto-kampanjaa vietetään 17.2.–3.4. Suomen evankelis-luterilaisen kirkon kampanjassa innostetaan suomalaisia liittymään pääsiäispaastoon tavalla, joka osaltaan auttaa myös hillitsemään ilmastonmuutosta.

– Ajatuksena on muuttaa omia elämäntapojaan siten, että sillä olisi merkitystä ilmaston kannalta, sanoo Kirkkohallituksen yhteiskunnan ja kestävän kehityksen johtava asiantuntija ja rovasti Ilkka Sipiläinen.

Muutoksen ei paaston aikana tarvitse olla mikään radikaali. Joku voi jättää karamellit vähemmälle, toinen voi luopua lihasta, alkoholista tai virvoitusjuomista.

– Ihmiset voisivat miettiä, että mikä olisi itseä sitova asia, jota ilman kannattaa kokeilla olla. Se on yksi kristillisen paaston ajatus, että etsitään vapautusta sitouttavista tai orjuuttavista asioista, joihin liittyy itsekkyyttä tai ne eivät ole kestäviä luomakunnan kannalta.

Teemana vesi

Tämän vuoden Ekopaasto-kampanjan teemana on vesi. Mukana kampanjassa on muun muassa sitoutumaton säätiö Baltic Sea Action Group (BSAG), joka tekee työtä Itämeren pelastamiseksi.

– Ilmastonmuutoksella on isot vaikutukset veteen niin Itämeressä, järvissä ja joissa. Itse olen kotoisin Saimaan rannalta ja aikuisikäni olen asunut Itämeren rannalla, jonne suurin osa Suomen vesistöistä päätyy.

Sipiläinen muistuttaa, että vesistöt eivät tottele maiden rajoja.

– Saimaa laskee Vuoksen kautta Laatokkaan ja Laatokka Nevan kautta Suomenlahteen. Se kuvastaa sitä, että meillä on Venäjän kanssa yhteinen vesistö ja meri.

Jos jättää kalliin viinin tai lihat ostamatta, niin säästyvän rahan voi sijoittaa johonkin sellaiseen kohteeseen, jolla on tarvetta jakamiselle.

Kerran kuussa kylvyssä

Ekopaasto-kampanja pidettiin ensimmäisen kerran vuonna 2012, joten tämä vuosi on kymmenes kerta. Vuosien aikana kampanjassa on painotettu erilaisia ympäristöteemoja kristillisestä näkökulmasta sekä luterilaista paastoperinnettä.

– Tässä on myös yhteisvastuullinen ajatus, jossa mietitään yhteistä hyvää. Jos jättää kalliin viinin tai lihat ostamatta, niin säästyvän rahan voi sijoittaa johonkin sellaiseen kohteeseen, jolla on tarvetta jakamiselle.

Sipiläinen on osallistunut Ekopaastoon jo pitkään jättämällä lihan sekä alkoholin pois. Hän on myös kiinnittänyt huomiota veden käyttöön.

– Muutimme ensimmäisen Ekopaaston aikoihin asuntoon, jossa oli poreamme. Pidän vedestä kaikissa muodoissa ja silloin päätin, että säästän vettä ja käyn vain kerran kuussa porekylvyssä, vaikka houkutus käydä useammin oli suuri.

Sipiläinen on Ekopaaston innoittamana nyt jo kymmenen vuotta vähentänyt veden käyttöä.

– Kylpeminen tuhlaa vettä, mutta toki sitäkin pitää joskus tehdä, sillä ilolle pitää olla elämässä tilaa, Sipiläinen muistuttaa.

Seinäjoelle kehut

Sipiläinen asuu Laajasalossa ja normaaliaikana käy töissä Kirkkohallituksessa Etelärannassa. Nyt fatbike-polkupyörä on työmatkojen osalta pysynyt tallissa, sillä lähipäiviä on kertynyt viimeisen vuoden aikana vain muutamia.

– Olen Kirkkohallituksen kestävän kehityksen ja yhteiskunnan asiantuntijana eli vedän yhteiskuntatiimiä.

Sipiläinen on teologi ja opiskellut valtiotiedettä. Hän on vastuussa kirkon ympäristöjärjestelmän kehittämisestä ja Hiilineutraali kirkko -hankkeesta.

– Seinäjoen seurakunta on ollut esimerkillinen ympäristötyössä. He ovat olleet kirkon ympäristödiplomissa mukana jo pitkään hyvin korkealla intohimolla, Sipiläinen kehuu.

Ympäristödiplomista julkaistiin syyskuussa uusi laitos, joka johdattaa seurakunnat hiilineutraalisuuteen vuoteen 2030 mennessä.

– Kirkko palkkasi energia-asiantuntijan avustamaan seurakuntia, jotta muutetaan öljylämmitykset ympäristöystävällisimpiin ratkaisuihin. Se on avustus, joten sen vaikutus on noin viisi miljoonaa euroa.

Ekopaasto-kampanja

  • Valtakunnallista Ekopaastoa vietetään 10. kerran 17.2.–3.4.2021.
  • Teemana on puhdas vesi.
  • Yhteistyökumppaneina ovat SYKE, Martat, HSY ja Baltic Sea Action Group.
  • Suomen ev.lut. kirkon kampanjassa innostetaan suomalaisia liittymään pääsiäispaastoon tavalla, joka osaltaan auttaa myös hillitsemään ilmastonmuutosta.
  • Ekopaasto Facebookissa ja Instagramissa

Lue lisää : ekopaasto.fi evl.fi/ymparisto

Julkaistu Lakeuden Risti -lehden numerossa 1/2021.

Jaa artikkeli: