Nuorten näköistä vaikuttamista

Vaikuttajaryhmän kokous.

Nuoret kokevat saaneensa vaikuttajaryhmän kautta monia asioita aikaan. Kokoukset ovat olleet rentoja ja hauskoja.

Vuorovaikutus- ja suunnittelutaitoja, esiintymisvarmuutta ja uusia ystäviä – niitä kaikkia Seinäjoen seurakunnan nuorten vaikuttajaryhmän jäsenet kokevat saaneensa toiminnasta.

– Olen lisäksi saanut tästä opiskeluihini osaamispisteitä. Ne vievät tutkintoa eteenpäin, Kasper Meinander sanoo.

Nuoret ovat osallistuneet paitsi ryhmän kokouksiin, myös kirkkovaltuuston kokouksiin.

– Tätä kautta olen päässyt seuraamaan, miten päätökset seurakunnassa tehdään, Maarit Ahola kertoo.

Nuoret kokevat tulleensa kuulluiksi seurakunnan päättäjien parissa.

– Eivät meidän ajatuksemme ole nurkan taakse jääneet, Gamu Niskanen vakuuttaa. Vaikuttamistyölle on kuitenkin tarvetta tulevaisuudessakin.

– Haluamme vaikuttaa siihen, että nuorille olisi seurakunnassa enemmän toimintaa, Julius Siltanen lisää.

Konkreettisia asioita

Nuorten vaikuttaminen on saanut aikaan konkretiaa: Ensimmäisenä mieliin tulevat nuortenleirien ja nuorten joulujuhlan ohjelmien suunnittelu, pelilaitehankinnat sekä rippikouluraamattujen kansikuvan valinta. Nuoret ovat kommentoineet muun muassa seurakunnan kiinteistöstrategiaa ja kasvatustyön toimintasuunnitelmia. Toiveesta seurakunnassa on aloitettu nuorten Walk in Talk -keskusteluapu.

– Olisi hienoa, että saisimme nuorten äänen myös vaikuttajaryhmää laajemmin kuuluviin, Miia Nortunen sanoo.

Vaikuttajaryhmä onkin esimerkiksi kysellyt nuorten näkemyksiä nuortenleirillä ja lähettänyt valtakunnalliseen Nuorten tulevaisuusseminaariin edustajia ryhmän ulkopuolelta.

Hae mukaan vaikuttajaryhmään

Kokeilukausi Seinäjoen seurakunnassa on päättymässä. Evankelis-luterilaisen kirkon heinäkuussa voimaan tuleva nuorten vaikuttajaryhmän perustamisvelvoite päästään täyttämään kokemusten pohjalta.

Kahden vuoden kokeilukausi on takana. Seurakuntapastori Vilma Niemi pitää sitä onnistuneena.

– Kauden aikana nuoret ovat saaneet päättää muun muassa ryhmän järjestäytymismallin, uusien nuorten valintamallin ja miten he haluavat olla vuorovaikutuksessa seurakunnan päättäjien kanssa, Niemi listaa.

Kokeilukaudella ryhmässä on ollut kahdeksan jäsentä seurakunnan eri alueilta. Seurakuntakokemusta heillä on ollut ilahduttavan monipuolisesti.

– Jotkut ovat olleet isosina, jotkut kerhonohjaajina. Joku on tullut mukaan rippileiriltä, Niemi sanoo.

Uusien jäsenten haku on käynnissä kesä-heinäkuun ajan. Hakemuksessa pyydetään kertomaan asuinpaikka ja miksi haluaisi mukaan toimintaan.

– Muuten hakemus on vapaamuotoinen ja sen voi lähettää vaikka WhatsApp viestinä, Niemi täsmentää.

Hakemukset nuorten vaikuttajaryhmä käsittelee anonyymeinä. Valinnat tehdään elokuussa. Seurakunnan työntekijöistä Vilma Niemi on ollut mukana kokeilun alusta asti. Tämän vuoden alussa mukaan tulivat nuorisotyönohjaajat Riikka Niemi ja Janna Renko.

Jaa artikkeli: