Etelä-Pohjanmaan perheasiain
neuvottelukeskuksen tuleva johtaja Markku Orsila
uskoo sanoihin ja keskusteluihin.
Etelä-Pohjanmaan perheasiain neuvottelukeskuksen tuleva johtaja Markku Orsila uskoo sanoihin ja keskusteluihin.
Uskon sanoihin ja keskusteluihin. Kun alkaa puhumaan toiselle ihmiselle syvimmistä huokauksistaan, niin sieltä alkaa löytyä avaimia ja vastauksia ongelmiin, toteaa Etelä-Pohjanmaan perheasiain neuvottelukeskuksen johtajana huhtikuun alussa aloittava Markku Orsila.
Vuonna 1997 Seinäjoen seurakuntaan papiksi vihitty Orsila on tehnyt erilaisia työtehtäviä seurakunnan leivissä. Ensin oli nuoriso- ja rippikoulutyötä, viestinnän tehtäviä, monipuolista seurakuntatyötä, kasteita, hautajaisia ja jumalanpalveluksia. Sitten tuli mahdollisuus opiskella lisää sielunhoitoa ja kriisityötä.
– Työurani käännekohta oli 2000-luvun puolivälissä työskennellessäni sairaalapappina. Ymmärsin tuolloin, että oma polkuni suuntautuu jatkossa enemmän sielunhoidon suuntaan, koin silloin kuuntelemisen tärkeämpänä kuin puhumisen. Silti on välillä tosi mukava kirjoittaa jotakin tai saarnata.
Erityisen opettava kokemus Markun uralla oli vetää Kauhajoen koulusurmien jälkihoitohanketta.
– Se opetti muun muassa kunnioitusta ihmisiä ja elämän traagisia puolia kohtaan sekä sen sietämistä, että aina ei ole vastauksia. Ihmisestä löytyy hämmästyttäviä voimavaroja ja useimmiten ihmiset selviävät jopa käsittämättömän kovista koettelemuksista, Orsila sanoo.
Tunteita on kaikilla
Usein stereotyyppisesti ajatellaan, että suomalaiset miehet eivät osaa näyttää tunteitaan. Perheneuvonnan asiakkaista lähes puolet ovat miehiä. Missään muussa terapeuttisen auttamisen piirissä ei käy miehiä niin paljon kuin pari- ja perheterapiassa.
– Se kertoo siitä, että parisuhteet ja perhe ovat myös miehille tärkeitä. Vaikka vanha vitsi on se, että miehellä on yksi tunne eli päivittäinen nälän tunne. Ei se ihan niin ole, vaan miehet ovat ihan yhtä täynnä tunteita kuin naiset, mutta miehet eivät aina löydä sanallisia keinoja ilmaista niitä. Tunteiden käsittely ei ole pohjimmiltaan sukupuoleen liittyvä asia. Joskus vähäsanaisen ihmisen paria sanaa pitää kuunnella tarkemmin kuin puheliaan ihmisen sataa sanaa.
Suomessa on erityisesti sotien jälkeen korostettu ihmistä, joka kantaa itse omat murheensa.
– Tätä kuvaa ei tartte auttaa -tyyppinen ihminen, joka on nyt jo vitsi, mutta jossa on totta toinen puoli. Sellaista ihmistä, joka jaksaa kantaa paljon, ihannoidaan. Se on toki hyvä asia, mutta toisaalta siitä syntyy helposti vääristynyt kuva, että aina pitäisi jaksaa olla älyttömän vahva.
Viisaimpia ovat ne, jotka myöntävät omat heikkoutensa ja sen, että kaikki me olemme keskeneräisiä, hauraita ja särkyviä.
Paluu juurille
Etelä-Pohjanmaan perheasiain neuvottelukeskukseen siirtyessään Orsila palaa juurilleen, sillä itsekin aikanaan perheneuvonnassa toimineena hän tunnistaa perheiden ja parisuhteiden kipukohdat. Nykyinen psykologinen ja psykoterapeuttinen viisaus on rikastuttanut kirkon perinteistä sielunhoitoa ja tuonut siihen uusia ajatuksia.
– Tärkeintä on se, että vastapäätä istuu ihminen, jonka kanssa keskustellessa tulee olo, että hän saa minun asioistani kiinni, Orsila painottaa ja puhuu paljon myös särkymisen viisaudesta.
– Ihmisillä on tarve pitää elämän palikat kasassa ja kulissit kunnossa, mutta se vasta on sietämätöntä porukkaa, jotka eivät ole koskaan särkyneet. Viisaimpia ovat ne, jotka myöntävät omat heikkoutensa ja sen, että kaikki me olemme keskeneräisiä, hauraita ja särkyviä, Orsila sanoo ja jatkaa:
– Kaikki maailman asiat eivät ratkea puhumalla, mutta lopulta se on niin yksinkertaista, että jos joku asia rassaa, se kannattaa ensin ottaa puheeksi.
Markku Orsila
Asun Seinäjoella rivitalossa lähellä jokirantaa.
Vapaa-aikana tapaan ystäviä, luen, teen ristikoita, kirjoitan välillä jotakin ja puuhailen jotain pieniä askareita. Retket luontoon ovat myös mukavia.
Elämässä tärkeää on kiitollisuus elämästä, läheiset ihmiset, vieraat ihmiset, usko ja luottamus sekä ajatus siitä, että elämä koko luomakunnassa on pyhää ja salaisuus.
- 1997 minut vihittiin papiksi Seinäjoelle.
- 2004–2005 työskentelin sairaalapappina talvikauden.
- 2007 minut valittiin oppilaitospapiksi.
- 2008–2011 työskentelin Kauhajoen koulusurmien jälkihoito-hankkeen vetäjänä.
- 2011 aloitin Perheneuvojana.
- 2017 marraskuussa aloitin Peräseinäjoen johtavana kappalaisena. Virkaan liitettiin kasvatuksen työalojen johtajan tehtävät vuoden 2018 alusta.
- 2008 lähtien olen toiminut kirkolliskokousedustajana. Menossa on neljäs kausi, joka päättyy 2024.
Etelä-Pohjanmaan perheasiain neuvottelukeskus
- Kalevankatu 12 b C1, 60100 Seinäjoki.
- Ajanvaraus 06 421 4200 tai 050 535 4751
- Etelä-Pohjanmaan perheasiain neuvottelukeskuksessa selvitetään parisuhteeseen, perheeseen ja ihmisen henkilökohtaiseen elämään liittyviä kysymyksiä.
- Keskusteluapua voi tulla hakemaan pariskuntana, yksin tai perheenä.
- Palvelut ovat käyttäjille maksuttomia.
- Sivuvastaanotot sijaitsevat Alajärvellä, Alavudella, Kauhajoella ja Kauhavalla.
Julkaistu Lakeuden Risti -lehden numerossa 2/2021.
Jaa artikkeli: