Seurakuntavaaleissa äänestetään taas 20. marraskuuta, ehdolle asettumisen aika on nyt ja nuorten asioista päättämään tarvitaan nuoria. Seurakuntavaalit ovat yksi kirkon tärkeimmistä vaikuttamisen paikoista. Niissä valitaan seurakuntien ja seurakuntayhtymien korkeinta valtaa käyttävät päättäjät ja äänioikeus on jokaisella 16 vuotta täyttäneellä seurakunnan jäsenellä. Ehdolle voi asettua 18-vuotias, konfirmoitu kirkon jäsen. – Kirkko tarvitsee uusia vastuunkantajia luottamustehtäviin. Nuoret … Jatka lukemista ”Käytä ääntäsi ja tule kuulluksi”
Seurakuntavaaleissa äänestetään taas 20. marraskuuta, ehdolle asettumisen aika on nyt ja nuorten asioista päättämään tarvitaan nuoria.
Seurakuntavaalit ovat yksi kirkon tärkeimmistä vaikuttamisen paikoista. Niissä valitaan seurakuntien ja seurakuntayhtymien korkeinta valtaa käyttävät päättäjät ja äänioikeus on jokaisella 16 vuotta täyttäneellä seurakunnan jäsenellä. Ehdolle voi asettua 18-vuotias, konfirmoitu kirkon jäsen.
– Kirkko tarvitsee uusia vastuunkantajia luottamustehtäviin. Nuoret ovat kirkon tulevaisuus, mutta he ovat myös sen nykyisyys, pohtii Seinäjoen
seurakunnan nuorten vaikuttajaryhmän ohjaajana toimiva seurakuntapastori Vilma Saarinen.
Nuorten vaikuttajaryhmän jäsen Julius Siltanen on samaa mieltä.
– Haluan kannustaa kaikkia äänioikeutettuja käyttämään äänensä. Nuorten tulisi ehdottomasti olla mukana vaikuttamassa asioihin, joilla on vaikutusta heidän tulevaisuuteensa.
Konkareilta apua ensikertalaisille
Äänestämisen lisäksi toinen keskeinen kanava vaaleihin osallistumisessa on ehdolle asettuminen.
Seurakuntavaaleissa asetutaan ehdolle valitsijayhdistyksen kautta. Oman listan löytyminen voi ensikertalaiselle olla vaikeaa tai ehdolle asettumisen byrokratia kammoksuttaa, joten Vilma Saarinen toivoo valitsijayhdistysten aktiivisuutta nuorten suuntaan.
– Luottamushenkilönä toimimisesta kiinnostunut nuori ei välttämättä tiedä keneen olla yhteydessä. Ja kuitenkin parasta oppia on saada toimia yhdessä ihmisten kanssa, joilla on pidempi kokemus.
Myös nuorten vaikuttajaryhmän jäsen Tommi Niskanen arvostaa yhteistyötä.
– Nuoret puolestaan ovat hyvin ajan tasalla siitä, miten maailma on muuttunut. On tärkeää, että kaikkia osapuolia kuunnellaan ja ne ovat tietoisia toistensa näkökulmista.
Nuorten vaikuttajaryhmään kuuluva Marinka Hietamäki on pohtinut seurakuntavaalien alhaista äänestysprosenttia ja nuorten ehdokkaiden
puuttumista.
– Kannustaisin kaikkia mahdollisuuksien mukaan lähtemään mukaan ehdokkaaksi ja mainostamaan omaa ehdokkuuttaan kaveriporukoille. Kun nuoret ovat mukana toiminnan suunnittelussa alusta lähtien, saadaan siitä paremmin nuoriin vetoavaa.
Nuorista puhuttava nuorten äänellä
Pian vuoden toiminut kahdeksanhenkinen nuorten vaikuttajaryhmä on toiminnassaan nostanut tärkeinä asioina esiin muun muassa seurakunnan
nuoriso- ja varhaisnuorisotyöhön, toimintasuunnitelmiin, alueelliseen tasapuolisuuteen ja työntekijöiden rekrytointeihin vaikuttamisen.
– Nuorten on tärkeä vaikuttaa erityisesti nuoriin liittyviin asioihin, koska itse osaamme niistä kertoa parhaiten ja pääsemme sitten myös näkemään miten päätökset vaikuttavat nuorten elämään, miettii vaikuttajaryhmän jäsen Maarit Ahola.
Muita nuorten vaikuttajaryhmälle merkittäviä kokonaisuuksia ovat seurakunnan auttamistyö meillä ja maailmalla, tasa-arvo, luonnonsuojelu sekä mielenterveyden tukemiseen liittyvät asiat.
– Nuorista puhutaan hyvin paljon, mutta puhujina harvemmin ovat itse nuoret. On tärkeää, että me saamme äänemme kuuluviin ja että meidän mielipiteitämme ja ideoitamme arvostetaan, sanoo vaikuttajaryhmään kuuluva Roosa Kuusisaari.
Jaa artikkeli: