Uutuuselokuvan Maria Magdaleena on aikansa radikaali

Hän oli ensimmäinen, jolle ylösnoussut Jeesus ilmestyi; ensimmäinen, jolle Vapahtaja pääsiäisaamun hämärässä puhui. Silti hänet on marginalisoitu, unohdettu, leimattu prostituoiduksikin kirkkojemme historiassa. Miehisissä historian kirjoissa hänen äänensä ei ole päässyt kuuluville.

Tarina olisi voinut mennä toisin. Pääsiäisen alla ilmestyvässä elokuvassaan Maria Magdaleena ohjaaja Garth Davis haluaa näyttää historiamme ehkä seuratuimmille tapahtumille näkökulman, joka on vuosien saatossa jäänyt pimentoon. Maria Magdaleenan näkökulman.

Elokuvan juoni on fiktiivinen, mutta seuraa evankeliumien kerrontaa. Elokuvan Maria on aikansa radikaali, ei suostu elämään sitä elämää, jota hänen perheensä yrittää hänelle tarjota. Hänen sydämensä ei yksinkertaisesti pysty siihen. Se tietää kohtalonsa olevan jossain muualla.

Siksi kalastajakylässä asuva Maria uhmaa isänsä tahtoa ja sovinnaista elämää järjestetyssä avioliitossa. Levottomuus riehuu hänen sisimmässään. Kun erään uuden hengellisen liikkeen karismaattinen opettaja, Jeesus Nasaretilainen, vierailee hänen luonaan, Marian levottomuus hälvenee. Hän on löytänyt paikkansa.

Hän lähtee seuraamaan tuota miestä opetuslasten joukossa, ainoana naisena. Se ei ole helppo tie. Maria on se, joka ymmärtää Jeesusta ja joutuu siksi kohtaamaan myös miesapostolien mustasukkaisuuden. Hänellä on vahva rooli ja hengellinen kutsumus, mutta sille ei osata antaa arvoa, sillä vain miehet saattoivat olla johtajia ja tulla kuulluiksi.

Itsepintaisesti Maria kuitenkin jatkaa Jeesuksen seuraamista, loppuun saakka.

Magdalan Maria (Rooney Mara) seuraa Jeesusta opetuslasten joukossa, ainoana naisena. Kuva: Jonathan Olley/Universal

Marian vahvalle roolille ja hengelliselle kutsumukselle ei osata antaa arvoa, sillä vain miehet saattoivat olla johtajia ja tulla kuulluiksi.

Marian näyttelijä Rooney Mara toteaa: “Ohjaaja Davisille oli tärkeää tuoda Raamatun teksteihin feministinen näkökulma kertomalla tämän naisen tarina. Maria oli Kristuksen todistaja; hän oli paikalla Jeesuksen kuolinhetkellä, hän oli paikalla myös ylösnousemuksessa. Hänellä on evankeliumien ydinkertomuksessa poikkeuksellisen tärkeä rooli. Silti hänet on supistettu prostituoiduksi, kun taas Pietari, joka kiisti Jeesuksen kolmesti ja vääristi sanomansa, on pyhitetty ja hänelle on pystytetty kirkkoja ympäri maailman. Mariasta on tullut huora ja Pietarista pyhä. Se on uskomatonta.”

Ohjaajan ja näyttelijän mukaan elokuvan tärkein viesti on kuitenkin Marian ymmärrys Jumalan valtakunnasta. Elokuvassa opetuslapset ovat eri mieltä siitä, millainen Jumalan valtakunta on – tai pikemminkin, milloin se alkaa. Miten Jeesus tuon valtakunnan keskuuteemme tuo? Elokuvan Maria oppii, että vastaus on hyvin yksinkertainen: muutos lähtee sisältämme. Jos osaamme itsessämme tehdä tuolle valtakunnalle tilaa, teemme sitä automaattisesti myös ympärillemme.

Elokuvan tärkein viesti on Marian ymmärrys Jumalan valtakunnasta.

Ohjaaja Davis toteaa: “Pyrimme elokuvallamme palauttamaan ihmisten mieleen evankeliumien spirituaalisen sanoman. Jollain tavoin tuo sanoma on meiltä kadonnut. Yritämme johdattaa ihmisiä takaisin Jeesuksen ydinviestin luo – siihen, että Jumalan voima ja valtakunta on sisällämme, ei ulkopuolellamme, että kristinuskon perussanomassa ei ole kyse ideologiasta ja säännöistä, vaan siitä, että kuuntelemme sitä, mitä sisällämme jo on. Tuo viesti on jotain, joka resonoi vahvasti minussa itsessäni.”

Elokuva pohjautuu Helen Edmunsonin ja Philippa Goslettin käsikirjoitukseen. Ohjaus Garth Davis. Päärooleissa Rooney Mara – Magdalan Maria, Joaquin Phoenix – Jeesus, Chiwetel Ejiofor – Pietari ja Tahar Rahim – Juudas.

Elokuvan Suomen ensi-ilta perjantaina 23.3.2018.

 

 

 

Jaa artikkeli: