Perheet tarvitsevat yhä enemmän ruoka-apua

Yhä useammat joutuvat turvautumaan ruoka-apuun Hämeenlinnassa. Aiemmin suuri osa asiakkaista oli eläkeläisiä, työttömiä ja opiskelijoita. Nyt myös monet perheet tarvitsevat ruoka-apua.

Yhä useammat joutuvat turvautumaan ruoka-apuun Hämeenlinnassa.
– Aiemmin suuri osa asiakkaista oli eläkeläisiä, työttömiä ja opiskelijoita. Nyt myös monet perheet tarvitsevat ruoka-apua, kertoo diakoniatyöntekijä Timo Heikka Hämeenlinna-Vanajan seurakunnasta.

Seurakunta on mukana Hyvän tahdon ruokajakelun verkostossa (HTR).

Ruokajakelu ei korjaa ongelmia

Heikka on huolissaan, sillä ruoan, sähkön ja bensan hinnat nousevat. Samalla hävikkiruokaa saadaan jaettavaksi yhä vähemmän, vaikka tarve kasvaa. Tilannetta paikataan EU-ruoalla ja sen saatavuuden jatkuminen onkin tärkeää.
– Meille sanotaan, että teette hienoa työtä. Hyvä, että pystymme auttamaan, mutta onko se oikeasti hienoa, että ruoka-avun tarve on lisääntynyt? Heikka kysyy.

Hän uudistaisi sosiaaliturvaa niin, että yksilölliset tilanteet otettaisiin paremmin huomioon. Nyt väliinputoajia on paljon. Heikka kertoo, että myös monella asuntovelallisella on vaikeuksia. Koronapandemia aiheutti laajoja lomautuksia ja osa menetti työnsä kokonaan.
– HTR-verkoston johtoryhmä tekee paljon työtä, jotta ihmisten tilannetta saataisiin helpotettua ja löytäisimme jaettavaa ruokaa tarpeeksi.

Verkoston johtoryhmään kuuluvat Hämeenlinna-Vanajan seurakunnasta Timo Heikka ja vapaaehtoinen Jari Nurmi, Markku Pantsar Hämeenlinnan vapaaseurakunnasta ja Kati Aalto työvalmennussäätiö Luotsista.

Hätä näkyy myös vapaaseurakunnassa

– Ruoka-avun tarpeen kasvu näkyy myös Hämeenlinnan vapaaseurakunnassa, kertoo pastori ja seurakunnanjohtaja Arto Kortemaa.

Hän jakaa saman huolen Timo Heikan kanssa yhteiskunnallisesta tilanteesta. Heikka ja Kortemaa laskevat, että HTR-verkosto tarvitsee tänä vuonna noin 70 000 tuoreruokakassia.

Vapaaseurakunta jakaa ruokakasseja kerran viikossa. Yhdellä jakokerralla tarvitaan 150–200 kassia, jotta ne riittävät kaikille.

Vapaaseurakunnalla on myös kaikille avoimia yhteisruokailuja.
– Meillä on 30 vapaaehtoista ja kuntouttavassa työtoiminnassa olevaa henkilöä, jotka järjestävät ruokailut ja tekevät ruokakassit.

HTR:n toimijat tekevät paljon yhteistyötä ja auttavat toisiaan.
– Olen iloinen yhteistyöstämme verkostossa ja että saamme olla tässä mukana, Kortemaa sanoo.

”Inhimillisyyttä on hyvä olla”

– Nämä tehtävät sopivat lähes kaikille. Inhimillisyyttä on hyvä olla ja sosiaalisia taitoja, pohtii Mikko Saarinen.

Mikko Saarinen toimii Hämeenlinna-Vanajan seurakunnan vapaaehtoisena, ruokajakeluun liittyvissä tehtävissä, yleensä neljänä päivänä viikossa.

Aamuisin Mikko tarkistaa kaapit seurakunnan varastossa ja katsoo, paljonko ruokaa on. Vanhaksi menneet tuotteet hän laittaa pois. Sitten hän pakkaa kasseja jakelua varten. Hän kokoaa kasseja myös erityisruokavalioita noudattaville, esimerkiksi gluteenittomista ruoista.

Joinakin päivinä Mikko avustaa jakeluissa. Hän on ollut diakoniatyöntekijän mukana viemässä ruokaa vähävaraisille, jotka eivät pääse lähtemään kotoa esimerkiksi liikuntarajoitteiden vuoksi.
– Syömättä he olisivat olleet ilman tätä apua.

Mikko rohkaisee lähtemään mukaan ruokajakelun vapaaehtoistehtäviin. Vapaaehtoisia tarvitaan mm. ruoan pakkaamiseen ja jakeluun. Tehtäviin saa koulutuksen ja esimerkiksi Mikko perehdyttää uusia vapaaehtoisia. Mikko on saanut vapaaehtoistoiminnasta mielekästä tekemistä ja tutustunut uusiin ihmisiin.
– Asiakkaat ovat yleensä tyytyväisiä. Jakelutilanteissa en ole koskaan kohdannut väkivaltaa. Olkapäänä saa välillä olla, Mikko kertoo.

Kylmäkuljetusauto hankerahoituksella

HTR-verkosto hankki tänä vuonna kylmäkuljetusauton ja ruoan kylmäsäilytykseen tarvittavia laitteita. Asiakkaille pystytään nyt jakamaan lihaa, kalaa ja esimerkiksi tuoresalaatteja.

Ruokaa voidaan myös säilöä. Aiemmin ruokajakeluissa jouduttiin jakamaan enemmän kuivaruokaa tai tuotteita, jotka eivät vaatineet kylmäsäilytystä.

Verkosto sai laitteiden hankintaan kaksivuotisen rahoituksen vuosille 2021 ja 2022. HTR:n hanketta rahoittavat Hämeenlinna-Vanajan seurakunta, Lammin seurakunta, Janakkalan seurakunta sekä Hämeenlinnan kaupunki.

HTR-logistiikkakeskuksen toiminnasta vastaa Työvalmennussäätiö Luotsi.
– Saamme elintarvikkeita lahjoituksena noin 40 liikkeestä, kaupoista ja tukuista, kertoo työvalmentaja Kati Aalto Luotsista.

Kylmäkuljetusautolla noudamme päivittäin tavaroita liikkeistä tiloihimme. Osa tuodaan meille, osa viedään suoraan ruokaa jakaville toimijoille. Meillä on nyt mahdollisuus säilöä esimerkiksi pakastimeen ruokaa silloin, kun saamme suuria eriä kerralla, esimerkiksi lihaa.

Luotsille hanke on merkittävä myös siksi, että se tarjoaa työkokeilu- ja palkkatukipaikkoja, jotka antavat hyvät mahdollisuudet edetä ammatillisesti.
– Päivittäin logistiikkakeskuksen tehtävissä toimii kolmesta viiteen Luotsin asiakastyöntekijää.

Työkokemusta voi myös pian liittää osaksi tiettyjä tutkintoja. Hankerahoitus on upea asia, josta hyötyvät meidän asiakkaamme ja ruokaa jakavat toimijat, Kati Aalto kiittää.

Jaa artikkeli: