Kauniit kukat haudalle oikeilla valinnoilla ja hyvällä hoidolla

Hämeenlinnan seurakuntayhtymällä on hoidettavanaan
melkein 3000 hautaa 1–5 vuoden hoitosopimuksilla.

Tähän asti hoitohaudoille on istutettu vain kesäkukkia, jotka uusitaan joka vuosi. Nyt tarjolla mahdollisuus tehdä sopimus monivuotisten ruohovartisten kasvien eli perennojen istutuksesta ja hoidosta.

– Perennoista tehdään viiden vuoden hoitosopimus. Siihen kuuluu perennamaan perustaminen, eli vaihdamme kasvualustan, istutamme taimet, lannoitamme, siistimme, kastelemme ja kitkemme. Uusimme taimet, jos ne eivät lähde kasvuun. Perennat jäävät haudalle sopimuksen päätyttyä, selvittää kausityönjohtaja Leena Heinonen.

Mitkä tahansa monivuotiset kasvit eivät sovi haudoille. Hautausmailla olot vaihtelevat, paikoin on varjoisaa ja toisaalla hyvin kuivaa. Kasvit eivät saa kasvaa liian suuriksi, joten pensaita ja puita ei yleensä voi istuttaa. Vuorentaan hautausmaalla hortonomiopiskelija testasi opinnäytetyönään haudoille sopivia perennoja. Kokemusten perusteella valikoimaan on otettu pikkusydän, tarhapäivänlilja, hopeatäpläpeippi, loistosalvia, jalopähkämö ja kangasajuruoho. Testeissä on etsitty lajeja, jotka kestävät hautausmaan oloissa, eivätkä ole peurojen ja kauriiden herkkua.

– Perennat ovat kestävämpiä kuin kesäkukat, ne eivät tarvitse niin paljoa kastelua, ja ne ovat parempia ympäristölle. Eikä tule niin paljon kuljetus- ja kasvihuoneiden lämmityskustannuksia, Heinonen kertoo. – Perennoja on ennestään paljon omaisten itse hoitamilla haudoilla. Ne ovat helppoja ja kestäviä, jos haudalla ei pääse käymään säännöllisesti.

AJANKOHTAISTA HAUTAUSMAILLA

Kynttilälyhdyt pitäisi noutaa pois haudoilta kesän ajaksi.
Ne ovat tiellä, kun leikataan nurmea ja pensaita ja ne haittaavat hautojen hoitoa ja siistinä pitämistä. Uusia sopimuksia pelkästä haudan kukkien kastelusta ei enää tehdä.
Vanhat sopimukset hoidetaan loppuun.
Hoitohaudoille istutetaan tänä kesänä noin 18000 kukkaa ja yleisistutuksiin yli 2000 kukkaa.

Ulkoilmaihmisen unelmatyö

Erkki Kieho ajaa pienen peräkärryn Minna Rautiaisen luo. Menossa on mullan vaihto. Kausikukkien multa vaihdetaan keväisin uuteen ja kasvuvoimaiseen.

Kieho on yksi hautausmaiden vakiokasvoista kausityönjohtaja Leena Heinosen tavoin. Yli 50 kausityöntekijän joukossa on noin 10 työntekijää, jotka ovat tehneet hautausmaatyötä puolet vuodesta jo 10–20 vuoden ajan.

– Tulin alun perin työnvälityksestä työllisyysmäärärahoilla. Siksi olin ensin joka toinen vuosi, kun rahaa ei saanut joka vuosi. Olin ennen tätä pitkään pesulassa töissä. Nyt Erkki Kieho työskentelee Ahveniston hautausmaalla joka vuosi toukokuusta lokakuuhun.

– Ajan nurmikoita isolla ja pienillä koneilla, leikkaan pensasaitoja, ajan multaa, välillä olen erityisammattimiesten apuna hautoja laitettaessa. Kaikenlaista sekalaista teen. Viihdyn hyvin ulkona, täällä on luonto lähellä. Vapaa-ajallaankin Kieho viihtyy ulkona. Hän uistelee, pilkkii, sienestää ja marjastaa. Keväisin kiirettä tuo vapaaehtoistyö Kanta-Hämeen lintuyhdistyksessä, jossa hän tekee ja asentaa lintujen pesiä ja pönttöjä.

VALITSE OIKEA KASVI HAUDALLE
Vastaajana Hämeenlinnan seurakuntayhtymän hautausmaiden kausityönjohtaja Leena Heinonen.

Mitä on hyvä huomioida, kun valitsee kasvia haudalle, jota hoitaa itse?
– Kasvualusta kannattaa kunnostaa hyvin, kaivaa kaikki puiden ja pensaiden juuret pois kukkamaan kohdalta.
Maahan voi laittaa kukka-astian, joka myös vähentää kastelun tarvetta. Kasvualustaa kannattaa uusia tai lisätä keväisin
ja lannoittaa sitä kauden aikana. Silloin kukat jaksavat kukkia.

Hyvän kesäkukan tunnusmerkit?
– Kannattaa valita lajeja, jotka kestävät hieman kuivuutta ja
sadetta, ja jotka eivät tarvitse säännöllistä nyppimistä.

Hyvän perennan tunnusmerkit?
– Hyviä lajeja ovat sellaiset, jotka sopivat paikkaan ja olosuhteisiin, ovat kestäviä ja tulevat vähemmällä hoidolla toimeen.

Miten kesäkukat valitaan yhtymän hoitamille haudoille?
– Lajit valitaan hautausmailla osastoittain. Samaa lajia ja väriä istutetaan samalle alueelle. Alue näyttää silloin yhtenäiseltä.
Lajeina on pääasiassa kesäbegoniaa ja maisemabegoniaa,
erilaisia lajikkeita eri värisinä.

Lisäksi eri hautausmailla on kokeilussa pieniä määriä mm. myös huovinkukkaa, samettikukkaa, rusokkia, härmesalviaa, uudenguineanliisaa ja siniviuhkaa eri värisinä.

Jaa artikkeli: