Yhteinen rukous – yhteinen tehtävä

Rukousviikon teemakuvassa karavaani kulkee kuun sirpin alla. Teksti: Näimme hänen tähtensä nousevan ja tulimme kunnioittamaan häntä.

Kahdeksan päivää rukousta ykseyden puolesta vuosittain aina samaan aikaan, 18.-25. tammikuuta. Rukousviikolla on pitkät juuret ja perinne.

Kristittyjen ykseyden rukousviikkoa vietetään kansainvälisesti 18.–25.1. Rukousviikon juuret ovat kaukana ekumeenisen liikkeen ja ekumeenisen lähetyksen historiassa. Yhteisessä rukouksessa kristityt eri puolella maailmaa yhtyvät Kristuksen rukoukseen “että he kaikki olisivat yhtä – että he olisivat meissä niin kuin sinä, Isä, olet minussa ja minä sinussa. Silloin maailma uskoo, että sinä lähetit minut.” (Joh 17:21, UT2020) Eri taustoista tulevilla kristityillä on usein erilainen käsitys siitä, miltä “ykseys” näyttää. Yhteinen rukous ykseyden puolesta ei edellytä kaikkien yksimielisyyttä kaikissa asioissa. Rukous itsessään tuo kristityt yhteen.  

Rukousviikon pitkät juuret

Tammikuussa vietettävän kristittyjen ykseyden rukousviikon taustalla on joukko toisistaan erillisiä ekumeenisia aloitteita. 1846 Lontoossa perustetulla Evankelisella allianssilla oli yhteinen rukousviikko, jonka yhtenä päivänä rukoiltiin ” yhden Kristuksen kirkon puolesta, jotta kristityt ymmärtäisivät, että heidän ykseytensä tulee Herralta”. Myös Anglikaanisen kirkkoyhteisön piirissä alettiin 1800-luvun loppupuolella kannustaa yhteisen rukousviikon viettämiseen. Vastaavalla tavalla sekä Paavi Leo XIII että Konstantinopolin patriarkka Joakim III kannustivat omien kirkkojensa kristittyjä – katolilaisia ja ortodokseja, rukoilemaan ykseyden puolesta.

Historian erilaisia rukousviikkoja ei yhdistänyt niinkään käsitys siitä, miten kristittyjen ykseys voisi toteutua kuin se, että ykseys on Pyhän Hengen lahja. Saksalainen ekumeeninen teologi Dagmar Heller on huomauttanut, että kristittyjen yhteinen rukous on oleellisella tavalla muokannut yhteistä ymmärrystä kristittyjen ykseydestä. Ykseys on lahja, joka on jo annettu mutta se on myös kristittyjen yhteinen tehtävä.

Yhteinen rukous – yhteinen todistus

Nykyään kristittyjen ykseyden rukousviikko on maailmanlaaja tapahtuma. Rukousviikon yhdistävänä tekijänä on yhteinen rukousaineisto, joka eri vuosina valmistellaan eri puolella maailmaa. Tämän vuoden kristittyjen ykseyden rukousviikon aineiston on valmistellut Lähi-idän kirkkojen neuvosto. Teemana on Näimme hänen tähtensä nousevan ja tulimme kunnioittamaan häntä. (Matteus 2:2) Teeman valinnalla Lähi-idän kirkkojen neuvosto haluaa kiinnittää maailman huomion valoon, joka loistaa pimeydessä. Erilaisten vaikeuksien keskellä pimeässä loistava valo on toivon merkki. Taivaalla loistava valo ohjaa erilaisia kulkijoita kohti samaa päämäärää. Tänä vuonna rukousviikon teema nivoutuu myös juuri päättyneeseen joulun aikaan. Rukousviikon teksti luettiin loppiaisen evankeliumitekstinä.

Ykseys on lahja, joka on jo annettu
mutta se on myös kristittyjen yhteinen tehtävä.

Meillä Suomessa kristittyjen ykseyden rukousviikkoon liittyy toinenkin perinne, tasavallan presidentin antama rukouspäiväjulistus. Tämän vuoden rukouspäiväjulistuksessa painottuvat toivo ja kutsu rukoilemaan ja toimimaan luomakunnan parhaaksi: ”Kristillisen uskon mukaan Jumala kutsuu ihmisiä epätoivosta toivoon, pimeydestä valoon”. Rukous ykseyden puolesta ei ole rukousta vain kristittyjen yhteyden vaan koko maailman sovituksen puolesta. Yhteinen rukous vahvistaa kristittyjen yhteistä todistusta Kristuksen työstä maailmassa. Valo voittaa pimeän.

Kristittyjen ykseyden rukousviikon aineistot suomeksi ja ruotsiksi (Suomen ekumeeninen neuvosto)
Week of Prayer for Christian Unity (World Council of Churches)
Suomen ekumeenisen neuvoston sivujen kautta voi osallistua yhteiseen ekumeeniseen rukoushetkeen 19.1. klo 10.

Jaa artikkeli: