Ulkoasiainosasto harjoittelijan silmin

Näkymä Kirkkohallituksen ikkunasta ulos, ikkunalaudalla joulukoristeita ja kynttelikkö

Mitä Kirkkohallituksen ulkoasiainosastolla tehdään? Mikä valinta tuottaa parhaan kahvikokemuksen kahvion automaatista? Miten kuvailla englanniksi Suomen maahantulo-ohjeita koronan keskellä, kun niitä on vaikea ymmärtää edes suomeksi? Näihin ja moniin muihin kysymyksiin etsin vastauksia harjoitteluni aikana syksyllä 2021.

Työskentelin ulkoasiainosastolla korkeakouluharjoittelijana kolme kuukautta lokakuun alusta joulukuun loppuun vuonna 2021. Harjoitteluni jakautui Kirkon lähetystyön keskuksen ja Teologisten asiain yksikön välillä. Olin etsinyt harjoittelupaikkaa erilaisista järjestöistä edeltävänä keväänä ja yllätin itsenikin hakemalla harjoittelupaikkaa ulkoasiainosastolta. En ollut aikaisemmin työskennellyt ekumenian tai lähetyksen parissa, joten hyppäsin harjoittelussa hyvin vieraille vesille. Ehdin hakiessa kuitenkin jo innostua mielenkiintoisesta ja uudenlaisesta kokemuksesta. Kuultuani paikan saamisesta kesken viime kesän rippileirin, jouduin pidättelemään itseäni syöksähtämästä häiriköimään työkaverin oppituntia tiedonannollani.

Kiireinen syksy

Syksy 2021 oli yksi elämäni kiireisimmistä kausista. Jatkoin opiskeluja teologisessa tiedekunnassa ja aloitin fuksina sosiaalitieteiden opiskelun. Koska opetus järjestettiin pääosin edelleen etänä koronan vuoksi, kursseja oli mahdollista ottaa hieman turhan paljon harjoittelun kanssa samanaikaisesti. Aloitin harjoittelun kesken syksyn lokakuussa, jolloin tehtäväni oli järjestellä käytännön asioita ja viestintää pohjoismaisessa uskontodialogisihteerien tapaamisessa. Tapaamisen yhteinen työkieli oli englanti, ja osallistujia tuli paikan päälle yhteensä noin parikymmentä Suomesta, Tanskasta, Norjasta ja Ruotsista. Jo vauhdissa olleeseen tapahtumajärjestelyyn oli jännittävää hypätä mukaan heti harjoittelun aluksi, mutta työpäivien aikana ei ainakaan päässyt kyllästymään.

Tehtäväni ulkoasiainosastolla olivat kolmen kuukauden aikana vaihtelevia ja viikot kuluivat nopeasti. Kirkon lähetystyön keskuksessa olin pohjoismaisten uskontodialogisihteerien tapaamisen lisäksi mukana muutenkin erilaisten tilaisuuksien suunnittelussa ja käytännön järjestelyssä ja pääsin mukaan esimerkiksi kurssisuunnitteluun Diakonia-ammattikorkeakoulun kanssa. Teologisten asiain yksikössä keskityin ystävyysseurakuntiin liittyvään työhön ja kävin läpi suomalaisten seurakuntien ulkomaisia ystävyysseurakuntasopimuksia.

Etänä ja lähellä

Vaikka ennakkotietoni ulkoasiainosastosta olivat melko rajalliset, osaston henkilöstön tehtäviin ja arkeen pääsi kuitenkin kiinni syksyn aikana. Ulkoasiainosastolla pääsee säännöllisesti kuulemaan mitä työkavereilla on parhaillaan työn alla, ja asioita pohditaan usein myös yhdessä. Tiimit ja osasto ovat tarpeeksi pieniä siihen, että ehtii myös kuulla toistensa kuulumisia kokouksissa. Yhteisöllisyyden tunne tuntui vahvana myös harjoittelijan silmin, ja osastolle otettiin uusi tekijä hyvin vastaan.

Syksyllä 2021 korona vaikutti luonnollisesti myös ulkoasiainosaston työhön. Harjoitteluni ensimmäinen ja viimeinen palaveri ohjaajan kanssa pidettiin etänä, mutta väliin mahtui paljon myös läsnäoloa paikan päällä. Tyypillisin toimintamuoto sekä kokouksissa että osaston järjestämissä tilaisuuksissa oli hybridiratkaisu. Kokouksissa osa saapui toimistolle istumaan samaan tilaan ja osa liittyi paikalle teams-kokoukseen etänä. Järjestettyihin tilaisuuksiin sisältyi usein samanlainen mahdollisuus osallistujalle tulla paikalle fyysisesti tai etänä. Syksyn aikana jabra ja web-kamera tulivatkin läheisiksi tutuiksi.

Vaikka korona antoi oman makunsa syksyn harjoittelulle, se ei tehnyt siitä mitenkään puutteellista kokemusta. Ulkoasiainosastolla ei ollut lamaantunut tunnelma tilanteen johdosta, vaan hyviä toimintatapoja oli jo löydetty korona-ajan työhön. Omat opintoni olivat olleet lähes täysin etänä maaliskuusta 2020 asti, joten monet etätyöskentelymenetelmät olivat myös tulleet jo tutuiksi. Oli kuitenkin mukavaa tulla töihin osastolle korona-ajan jatkuttua jo pitkään, kun hyviä käytäntöjä etänä toimimiseen oli jo löydetty. Syksyllä koronatilanne ei ollut myöskään koko aikaa yhtä raju, vaan monia asioita onnistuttiin järjestämään turvallisesti myös paikan päällä.

Rohkaiseva kokemus

Ennen harjoittelua mietin tulenko olemaan aivan hukassa, koska kokemukseni osaston alle sijoittuvista teemoista oli niin vähäinen. Osana teologian tutkintoa olin käynyt oikeastaan vain yhden työhön liittyvän ekumenia ja uskontodialogi -kurssin. Sen lisäksi olin tutustunut hieman lähetykseen ja kansainväliseen vastuuseen liittyviin teemoihin osana rippikoulutyötä kesäteologina. Partiossa olin päässyt yhdistämään teologian opintoja käytäntöön katsomuskasvatuksen kautta. Nämä kokemukset tukivat myös työssä ulkoasiainosastolla. Harjoitteluun ei tarvinnut tulla valmiina asiantuntijana, vaan syksyn aikana minulla oli aina mahdollisuus kysyä apua tai neuvoja. Uutta asiaa tekemällä pääsi samalla oppimaan paljon. Harjoittelijaa ei sysätty ulkoasiainosastolla keittämään kahvia ja kopioimaan papereita, vaan pääsin heti mukaan kaikenlaisiin tehtäviin ja tilaisuuksiin. Aiemmat kokemukseni tapahtumajärjestelyistä ja viestinnästä partiossa tukivat hyvin myös vastaavia tehtävä ulkoasiainosastolla. Tärkeimpänä valttina uudenlaisissa työtehtävissä riittivät kuitenkin uskallus yrittää ja pyytää myös apua, kun sitä tarvitsee.

Hain itse harjoittelupaikkaa Jobteaseriin julkaistun hakuilmoituksen perusteella ja sain kolmen kuukauden harjoittelulla suoritettua teologisen tiedekunnan maisterivaiheen generalistilinjan 10 opintopisteen harjoittelun. Ulkoasiainosaston harjoittelupaikkoja kannattaa pitää silmällä jatkossakin! Osastolle voi lähettää myös avoimen hakemuksen Ari Ojellille (ari.ojell@evl.fi).

Entäpäs se kahvikokemus?

Joulukuun lähestyessä loppuaan olen ratkaissut myös useimmat harjoittelun aikana syntyneet kysymykseni. Kokeiltuani erilaisia kahvipapuvalinnan ja maidon määrän yhdistelmiä joudun myöntämään lopulta, että suklainen wiener cafe on voittava valinta automaatista. Onneksi etätöissä suodatinkahvin himon voi taltuttaa kodin tutulla ja turvallisella kahvinkeittimellä.


Tämän Ellenin jutun ja seuraavan kuvan myötä Kirkkomme Lähetys ja Kirkon ulkoasiain osasto toivottaa kaikille lukijoilleen siunattua ja levollista joulunaikaa.

Jouluinen kuva, jossa enkelihahmo, joulukoristeita sekä suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi teksti: Hyvää joulua ja siunattua uutta vuotta 2022. Kirkon ulkoasiain osasto.
Jaa artikkeli: