Changemaker nuorisoverkosto haluaa parantaa maailmaa ja on yllättävän vaikuttava toimija globaalissa maailmassa. Se on onnistunut nostamaan monia asioita julkiseen keskusteluun. Nyt haastattelussa verkoston aktiivi Terhi Raikas.
Terhi Raikas, toimit Changemaker nuorisoverkostossa ja erityisesti Globalisti -lehden päätoimittajana. Mutta kuka on Terhi Raikas?
Olen 28-vuotta täyttänyt pitkän linjan järjestöaktiivi, triplamaisteri, tohtorikoulutettava ja juristi Vaasasta. Tällä hetkellä teen töitä tuomioistuimessa sekä kirjoitan väitöskirjaa ympäristöjärjestöjen roolista lainvalmistelussa ja oikeusprosesseissa.
Kuinka pitkään olet ollut Changemaker -verkostossa ja miten tulit liittyneeksi siihen mukaan?
Olen liittynyt kunnon aktiiviksi tänä vuonna; aiemmin kirjoitin joskus Globalistiin, mutten ollut sen enempää aktiivisena, koska viime vuoden johdin ympäristöjärjestö Maan ystävät ry:n hallituksen toimintaa. Liityin mukaan, koska olin aiemmin ollut päätoimittamassa Suomen vanhinta järjestölehti Hälläpyörää Helsingin yliopistolla ja aloin etsiä jotain uutta mielenkiintoista lehteä päätoimitettavaksi. Törmättyäni Changemakeriin ja Globalistiin touhu ns. vei sydämeni mukanaan.
Mikä Changemakerissa on parasta?
Changemakerissa on parasta arvomaailma ja se, että yhdessä on tekemässä porukka, joka oikeasti haluaa parantaa maailmaa.
Kuinka laajasta verkostosta on kyse?
Järjestössä on noin tuhat jäsentä, aktiiveja on muutamasta kymmenestä viiteenkymmeneen.
Mitä sinulle merkitsee se, että Suomen ev.-lut. kirkko haluaa kantaa vastuuta maailmalaajasti?
Minulle kristillisessä ajattelussa tärkeintä on ajatus lähimmäisen rakastamisesta. Koska maailma on nykyään globalisoitunut ja välimatkat ovat lyhentyneet, ei lähimmäisenrakkaus voi koskea enää vaan harvoja ja valittuja.
Mitä toivot, että Suomessa asuvat nuoret oppisivat maailman parantamisesta?
Toivon, että Suomessa asuvat nuoret kiinnittäisivät huomiota kulutusvalintoihinsa sekä siihen, että todellakin asumme lintukodossa. En arvosta esim. ns. pikamuotia ollenkaan, ja minusta on surullista seurata, kuinka nykypäivän some on täynnä kommentointeja siitä, kuinka me muka asuisimme diktatuurissa ja Suomessa ei olisi sananvapautta tai muitakaan ihmisoikeuksia. Suomen tilanne on globaalissa mittakaavassa erinomainen, ja niinpä meillä on velvollisuus auttaa muita esim. kehitysyhteistyön keinoin.
Changemakerit ovat alusta asti ottaneet kantaa erilaisiin asioihin. Onko tällainen kantaa ottaminen hyödyllistä?
Kannanottojen laatiminen on aina hyödyllistä. Jos ei ääntä pidä, niin mikään ei muutu.
Olette parhaillaan aktiivisia kuntavaalien suhteen. Mitä kuntatasolla voi tehdä, jotta koko maailman tilanne olisi parempi?
Kunnissa on syytä kiinnittää huomiota erityisesti ilmastopolitiikkaan. Meidän tulee kantaa vastuumme ilmastoasioissa sekä näyttää muille esimerkkiä siitä, millaista on ympäristöystävällinen päätöksenteko.
Millaisia kesäsuunnitelmia itselläsi on ja millainen on Changemakerien kesä?
Omat kesäsuunnitelmani liittyvät lähinnä väitöskirjan kirjoittamiseen, joten lomailulle saan sanoa heipat, paitsi olen sopinut lähteväni isäni seurassa katsomaan vihdoin ja viimein pandoja Ähtäriin. Changemakerin kesä on puolestaan yhdistelmä erilaisia tapaamisia sekä lomailuja, ainakin on puhuttu jo Changemaker-viikonlopun järjestämisestä, jos korona sallii.
Suomen Changemaker on osa kansainvälistä Changemaker-verkostoa, jonka toiminta alkoi Norjassa 1992. Suomen Changemaker on perustettu Kirkon Ulkomaanavun yhteyteen 2004.
Changemaker-verkosto on puoluepoliittisesti sitoutumaton ja elämänkatsomuksellisesti avoin. Changemakereita yhdistää vahva halu vaikuttaa maailman kehitysongelmiin ja edistää globaalia oikeudenmukaisuutta.
#Luonnonpuolella, Changemakerien kuntavaalikampanjaJaa artikkeli: