Jotta he olisivat yhtä

Ojentuneet kädet murtavat leipää.

Pyhän Hengen odotukseen sisältyy myös yhteyden kaipuu. Jeesuksen rukous onkin monella tavalla lähetysrukous.

Jeesus rukoili ja sanoi:
    ”Isä, niin kuin sinä lähetit minut maailmaan, niin olen minäkin lähettänyt heidät. Minä pyhitän itseni uhriksi heidän tähtensä, että heistäkin tulisi totuuden pyhittämiä.
    Minä en rukoile vain heidän puolestaan, vaan myös niiden puolesta, jotka heidän todistuksensa tähden uskovat minuun. Minä rukoilen, että he kaikki olisivat yhtä, niin kuin sinä, Isä, olet minussa ja minä sinussa. Niin tulee heidänkin olla yhtä meidän kanssamme, jotta maailma uskoisi sinun lähettäneen minut.
    Sen kirkkauden, jonka sinä olet antanut minulle, olen minä antanut heille, jotta he olisivat yhtä, niin kuin me olemme yhtä. Kun minä olen heissä ja sinä olet minussa, he ovat täydellisesti yhtä, ja silloin maailma ymmärtää, että sinä olet lähettänyt minut ja että olet rakastanut heitä niin kuin olet rakastanut minua.”

Mitä Jeesus tekisi?

Mitä Jeesus tekisi? Tätä kysytään usein hankalien valintojen edessä. Sunnuntain evankeliumi antaa tähän kysymykseen yhden vastauksen: Jeesus rukoilee seuraajiensa yhteyden puolesta.

Jeesuksen rukous on monella tavalla lähetysrukous. Hän rukoilee Isänsä lähettämänä ja oppilaidensa lähettäjänä. Hän rukoilee lähettämiensä ihmisten puolesta ja sen puolesta, että näiden todistus auttaisi muita uskomaan.

Yhteys rikki

Jeesuksen rukous yhteyden puolesta tarttui todelliseen ongelmaan. Rukous on Jeesuksen jäähyväisrukous. Pian rukouksen jälkeen hänet vangittiin, tuomittiin ja teloitettiin. Jäähyväisrukouksen aikaan Jeesuksen seuraajien joukon yhteys oli jo rikki. Juudas valmistautui kavaltamaan opettajansa.

Myös Johanneksen evankeliumin kirjoittamisen aikaan Jeesuksen seuraajien yhteydessä oli syviä säröjä, jotka näkyvät evankeliumin sanoissa ja sanojen takana. Jakautumista aiheuttivat niin keskeiset opinkohdat kuin elämäntavatkin. Johanneksen evankeliumissa näkyy myös kristinuskon kivulias etääntyminen juutalaisuudesta.

Kaksituhatta vuotta Jeesuksen jäähyväisrukouksen jälkeen kristittyjen kaikenkattava yhteys odottaa yhä toteutumistaan. Kristityt ovat jakaantuneet moniin kirkkoihin ja yhteisöihin, ja myös niiden sisällä hajaannutaan pienempiin ryhmiin. Yhteyden ateriaa vietetään jakaantuneessa kirkossa.

Mene ja odota

Pääsiäisajan loppu on lähetyksen ja odotuksen aikaa. Ylösnoussut Jeesus sekä lähetti oppilaansa että kehotti heitä odottamaan Pyhää Henkeä.

Odotus palkittiin. Jeesuksen oppilaat saivat odotetun Pyhän Hengen ja lähtivät liikkeelle. He ovat menneet ja tehneet. Vaikka yhteys on ollut epätäydellistä, paljon hyvää on tapahtunut. Evankeliumi on vapauttanut ihmisiä häpeästä ja peloista. Se on antanut ihmisille uuden suunnan. Se on opettanut kunnioittamaan ja rakastamaan lähimmäisiä, vaikka nämä olisivat vihollisia. Se on motivoinut toimimaan oikeudenmukaisuuden ja rauhan puolesta ja varjelemaan luomakuntaa. Se on vaikuttanut myös siellä, missä näkyvää muutosta elämän vaikeuksiin ei ole tullut. Se vaikuttaa ja muuttaa yhä.

Kirkko on säilynyt, vaikka sen yhteys on rikkoutunut monta kertaa. Joidenkin hajoamisten haavat ovat paranemassa. Riidat on sovittu, ja askelia kohti uutta yhteyttä on otettu niin virallisella tasolla kuin yksittäisten kristittyjen kesken. Usein yhteiseen lähetystehtävään havahtuminen on lisännyt ymmärrystä yhteyden merkityksestä.

Yhteinen rukous

Kun Jeesuksen oppilaat saivat Pyhän Hengen, he elivät, rukoilivat ja mursivat leipää yhdessä. He lähtivät liikkeelle, mutta Jeesuksen seuraajat myös odottavat yhä. Jeesuksen rukous lähetyksen ja yhteyden puolesta on vielä vailla lopullista täyttymystään. On meidän vuoromme liittyä rukoukseen ja Jumalan omaan lähetykseen. On meidän vuoromme lähteä ja odottaa.

Suomen evankelis-luterilaisen kirkon uusi strategia https://evl.fi/documents/1327140/77189567/suomen-ev.lut.kirkon-strategia-vuoteen-2026.pdf kehottaa avaamaan ovet ihmisille, uusille ajatuksille, mahdollisuuksille, yhteistyölle ja tulevaisuudelle. Paavi Johannes XXIII puolestaan kehotti kirkkoa avaamaan ikkunat ja päästämään raikkaan tuulen sisään.

Pyhä Henki puhaltaa avoimista ovista ja ikkunoista. Hän rohkaisee lähtemään. Hän luo yhteyttä, jotta maailma ymmärtäisi ja eläisi.  

Tule, Pyhä Henki!

Jaa artikkeli: