Iloitkaa iloitsevien kanssa – kristittyjen yhteydestä

Kuvituskuva, jossa teksti: lähetyskumppanuusneuvottelujen jälkisatoa: hartaudet.

Viime vuoden suuri kansainvälinen tapahtuma Suomen evankelis-luterilaisessa kirkossa oli Lähetyskumppanuusneuvottelut. Niiden aikana vietettiin hartaushetkiä ja toteutettiin työpajoja. Molempien pohjalta on tänä keväänä kirjoitettu hartauskirjoituksia. Ne julkaistaan nyt sarjana.

”Iloitkaa iloitsevien kanssa, itkekää itkevien kanssa.” (Room. 12:15)

Kristillinen kirkko on maailmanlaajuinen yhteisö. Tähän liittyen Paavali opettaa seurakunnan olevan Kristuksen ruumis. Siinä jokaisella Jeesuksen seuraajalla on oma paikkansa, omat lahjansa ja kutsumuksensa. Tämä on totta myös eri puolilla maailmaa toimivien seurakuntien kesken. Niillä on oma kulttuurillinen viitekehyksensä, jossa ne toimivat – osa voi toimia julkisesti ja osan pitää toimia salatummalla tavalla.

Ahtaalla olevat seurakunnat maailmalla pyrkivät noudattamaan roomalaiskirjeen opetusta: ”Siunatkaa niitä, jotka teitä vainoavat, siunatkaa älkääkä kirotko. Iloitkaa iloitsevien kanssa, itkekää itkevien kanssa. Olkaa keskenänne yksimielisiä. Älkää pitäkö itseänne muita parempina, vaan asettukaa vähäosaisten rinnalle. Älkää olko omasta mielestänne viisaita.” (Room. 12:14-16)

Asettumista toisten rinnalle

Tuo sama kohta puhuu meille vapaammissa oloissa eläville seurakunnille tärkeän sanoman. Meidän tulee asettua koko Kristuksen maailman laajan kirkon rinnalle iloissa ja suruissa. Meitä kutsutaan auttamaan seurakuntia, jotka ovat meitä haastavammissa tilanteissa talouden tai turvallisuuden näkökulmista. Tässä tehtävässä tarvitsemme toisiamme, yhteistä rukousta ja konkreettia yhteyden tekoja. Meidät on kutsuttu jakamaan ilot ja surut yhdessä sekä kantamaan toistemme taakkoja.

Kristillinen mediatyön on tässä eräs hyvä ja toimiva mahdollisuus. Erilaisten medioiden avulla voimme välittää evankeliumia ja tukea paikallisille seurakunnille sinne, minne on muuten vaikeaa tai melkein mahdotonta mennä. Median kautta voimme olla tuomassa turvan turvattomille tavalla, joka koskettaa. Median kautta voimme auttaa seurakuntia tekemään työtään ja tukemaan jäseniään niillä alueilla, joille seurakunnan työntekijät tai vastuunkantaja eivät pääse pitkien etäisyyksien tai joidenkin muiden syiden tähden.

Havahduin siihen miten valtavan suuren lohdun ihminen voi saada median ja hengellisen laulun kautta, kun katsoin SAT-7 Kids kanavan Marianne Awaranjin lähettämän videon. Siinä syyrialainen 17-vuotias Jad kertoi, miten hän joutui erään militanttiryhmän kaappaamaksi keskellä sisällissotaa. Erossa perheestään ja epävarmana tulevaisuudestaan hän lauloi SAT-7 Kids kanavalta oppimaansa laulua, joka kertoi Jumalan rakastavan häntä. Tuo laulu oli hänen elämänlankansa aina siihen asti, kun hän vapautui. Vapauduttuaan hän soitti SAT-7 Kids ohjelmaan, kertoi tarinansa ja lauloi Mariannen kanssa tuota laulua. Ensikerralla katsellessani tuota videota tunsin kyyneleiden kohoavan silmiini.

Toivoa naisille työ on maailman laajuinen rukousliike, joka tuottaa naisia ja heidän asemaansa tulevia ohjelmia radio- ja televisio-ohjelmien kautta. Myös sosiaalisen median eri kanavat ovat käytössä. Sansa on tässä mukana. Suomessa on yli 90 ryhmää, jotka rukoilevat naisten puolesta eripuolilla maailmaa rukouskalenterissa olevien rukousaiheiden johdattamina. He myös keräävät varoja ja muuten toimivat, jotta työ heikoimmassa asemassa olevien naisten puolesta jatkuu ja he voivat kuulla olevansa arvokkaita evankeliumin ansiosta. Mainittua rukouskalenteria käytetään yli 100 maassa. Rukous luo yhteyttä tällä tavalla. Osana tätä työtä on auttaa ihmiskaupan ja prostituution uhreiksi joutuneita naisia pois tuosta tilanteesta.

Seurakuntayhteyden tukemista etänä

Piirroskuva ryhmästä lukemassa Raamattua.

Rukous, Raamatun lukeminen ja seurakuntayhteys ovat kristittyjen kokoontumisessa tärkeitä asioita. Intiassa on seurakuntia, jotka eivät pitkien etäisyyksien vuoksi pysty huolehtimaan jäsenistään. Sansan kumppani Word Resounds Today tekee hyvää yhteistyötä paikallisseurakuntien kanssa. Paikalliset seurakunnat tai kirkkokunnat etsivät jäsenistään sopivia pienryhmien vetäjiä. Heidät koulutetaan tehtävään ja heille annetaan mediasoitin. Sen avulla ryhmissä kuunnellaan Raamattua, keskustellaan kuulemasta ja sovitaan miten itse kukin vie sen käytäntöön suhteessaan naapureihinsa. Ryhmään kuuluvat myös pohtivat miten kertoa kuulemastaan ja oppimastaan toisille. Rukous on osa ryhmien toimintaa. Tätä työtä tehdään nyt 150 kielellä ja samalla tuetaan eri kieliryhmien omaa identiteettiä Jumalan rakastamana ryhmänä.

Pienryhmien vetäjiä tuetaan, sillä heille on olemassa oma ryhmänsä, jossa he voivat mentorinsa kanssa keskustella ja jakaa ryhmissä kohtaamiaan asioita. Hyvän opetuksen kautta ryhmien vetäjät vahvistuvat hengellisessä elämässään ja pysyvät kristillisessä opissa. Vuoden 2026 loppuun mennessä 2500 pienryhmien vetäjää käy lävitse opetuslapseus- ja maallikkojohtajakoulutuksen. Tämä on tärkeää, jottei synkretismi tai menestysteologiset ajatukset harhauttaisi vääriin suuntiin. Word Resounds Today järjestää myös vuosittaisen Raamattutietokilpailun niistä kirjoista, joita on ryhmissä käsitelty. Viime vuonna tähän tietokilpailuun osallistui noin 100000 ihmistä.

Median kautta voimme olla myös tukemassa yhteiskuntia, joita kohtaa luonnonmullistus tai katastrofi. Muutamissa Aasian maassa on kristityillä valmius pystyttää 72 tunnin kuluessa katastrofista kriisiradioasema tukemaan viranomaisia ja antamaan ihmisille tilannekuvaa tapahtuneesta sekä tietoa mistä apua voi saada. Tämä yhteistyö on lieventänyt epäluuloja kristillistä väestöä kohtaan. Sen avulla on myös lievitetty luonnonkatastrofin vaikutuksia, kun ihmiset ovat saaneet suojaa ja puhdasta vettä. Näin on vältytty kulkutaudeilta.

Kaikki kyyneleet pyyhitään

Kaikissa mainituissa asioissa on kysymyksessä ihmisen kipu, kaipaus tai vaikeudet, joiden edessä on hyvä kuulla:” Iloitkaa iloitsevien kanssa ja itkekää itkevien kanssa.” Mikäli seurakunnat Suomessa unohtavat tämän maailmalaajan yhteyden koko Kristuksen ruumiiseen ja elävät vain itselleen, niin ne köyhtyvät hengellisesti ja kadottavat elinvoimaansa. Kristuksen kirkko on maailmanlaaja Jeesuksen ruumis, joka on tässä maailmassa toteuttamassa saamaansa lähetyskäskyä sekä antamaan iankaikkisesti ja samalla myös ajallisesti toimivia näköaloja.

Maailmalla liikkuessani, tavatessani kumppaneitamme, rukoillessamme ja tutkiessamme Raamattua mieleeni usein nousevat ilmestyskirjan taivaaseen liittyvät sanat:” Tämän jälkeen näin suuren kansanjoukon, niin suuren, ettei kukaan kyennyt sitä laskemaan. Siinä oli ihmisiä kaikista maista, kaikista kansoista ja heimoista, ja he puhuivat kaikkia kieliä. He seisovat valtaistuimen ja Karitsan edessä yllään valkeat vaatteet ja kädessään palmun oksa ja huusivat kovalla äänellä: Pelastuksen tuo meidän Jumalamme, hän, joka istuu valtaistuimella, hän ja Karitsa!”

Ilmestyskirjan lopussa kerrotaan Jumalan olevan itse pelastuneiden luona ja pyyhkivän heidän silmistään, joka ainoan kyyneleen. Kuolemaa ei enää ole, ei murhatta, valitusta eikä vaivaa. Kaikki entinen on mennyt ja jäänyt taakse. Nämä näköalat antavat meille tähän päivään toivon ja tietoisuuden siitä, että vielä emme ole tässä vaiheessa. Nyt on aika elää yhteydessä toistemme ja Kristuksen maailmanlaajan kirkon kanssa. On aika toimia, rakastaa rukouksin, sanoin ja teoin, jotta aidosti iloitsemme iloitsevien kanssa ja itkemme itkevien kanssa antamatta periksi omalle mukavuudenhalulle tai tämän maailman pimeille näköaloille.

Kristittyjen yhteys on enemmän kuin paikallisseurakunta tai kansallinen kirkko. Se ulottuu yli rajojen ja kulttuurien. Voimme tukea paikallisia kristittyjä, kun he kertovat omalla sydämensä kielellä ja kulttuuriin sopivilla tavoilla Jeesuksesta, syntien sovituksesta, armosta sekä ihmisen arvosta että vastuullisuudesta tämän maailman keskellä. Saamme iloita ja toimia sekä yksilöinä että seurakuntina, jotta mahdollistamme Jumalan työn jatkumisen ja evankeliumin leviämisen. Tehdään osamme ja muistetaan heitä, jotka ovat etulinjassa tekemässä työtä.

”Hän, joka on alkanut teissä hyvän työn, on myös saattava sen päätökseen Kristuksen Jeesuksen päivään saakka.” (Fil. 1:6)

Rukous

Rakas taivaallinen Isä,
kiitos siitä, että evankeliumi ja syntien anteeksianto yhdistävät ihmisiä yli kaikkien rajojen. Kiitämme ihmisistä, jotka tekevät työtä median ja lähetystyön parissa, jotta Kristuksen rakkaus koskettaa ihmisiä sydän kerrallaan. Siunaa ja rohkaise lapsia, naisia ja perheitä, jotka vastaanottavat sanomasi radion, television ja digitaalisten kanavien kautta. Anna heille toivoa ja vahvistusta uskossaan.

Kiitos, että tänäänkin saamme aavistella taivaan todellisuutta ja sen rohkaisemana täyttää paikkaamme ja tehtäväämme tässä maailmassa. Jeesus vahvista seurakuntaa, sinun ruumistasi tässä ajassa. Rohkaise meitä ottamaan meille tarkoittamasi paikka arjessamme, perheissämme, työssämme ja ihmissuhteissamme. Auta meitä olemaan sinun suolanasi ja valonasi. Me kiitämme ja ylistämme Sinua kaikesta siitä, mitä teet maailmassa. Tätä rukoilemme sinun nimessäsi rakas Jeesus. Aamen


Kirjoittaja on Medialähetys Sanansaattajien toiminnanjohtaja.


Kirkon lähetystyön keskus järjestää symposiumin Kumppanuutta etsimässä 15.5.2025 klo 13-16.30. Voit liittyä mukaan etäyhteydellä: https://youtube.com/live/ZvQD_H-t6Zo?feature=share

Jaa artikkeli: