Sata vuotta yhteistyötä lähetystyössä

1900-luvun aikana kristinusko laajeni merkittävällä tavalla ympäri maailmaa, ja nykyään voidaan puhua aidosti globaalista kristillisyydestä. Tänä päivänä enemmistö kristityistä elää globaalissa etelässä. Afrikka on maanosista kristillisin. Yksi tekijä kristinuskon muutoksen takana on yhteistyö lähetystyössä, mm. Kansainvälisen lähetysneuvoston kautta.

Yhteisymmärrysviikon vietto laajenee seurakunnissa

YK:n vuotuista uskontojen ja katsomusten yhteisymmärrysviikkoa vietetään helmikuun ensimmäisellä viikolla. Teemaviikkoa on vietetty vuodesta 2011 alkaen. Yhteisymmärrysviikon tavoitteena on lisätä ymmärrystä ja yhteistyötä eri uskonto- ja katsomusperinteiden välillä. Suomessa viikkoa koordinoi Fokus ry. Yhä useampi evankelis-luterilainen seurakunta eri puolilla on lähtenyt yhteisymmärrysviikon viettoon mukaan eri yhteistyökumppanien kanssa. Vuoden 2023 teemana oli ”Edistänkö rauhaa?” Voisiko teidän seurakuntanne olla mukana ensi vuonna? Lue alta vinkkejä eri puolilta Suomea!

Ohjauskeskusteluissa arvioidaan lähetysjärjestön ja evankelis-luterilaisen kirkon suhdetta

Suomessa evankelis-luterilainen kirkko toteuttaa kansainvälistä lähetystehtäväänsä lähetysjärjestöjen kautta. Virallisia lähetysjärjestöjä on pitkään ollut seitsemän, ja hiljattain koolla ollut kirkolliskokous päätti laajentaa tätä joukkoa yhdellä, kun Evankelinen lähetysyhdistys Ely ry. hyväksyttiin joukkoon mukaan.
Vuosittain alkusyksystä käydään kirkkomme ja sen virallisten lähetysjärjestöjen välillä niin sanotut ohjauskeskustelut, jotka perustuvat lähetyksen perussopimukseen. Mistä niissä oikein on kyse, ja mistä keskustellaan? Kirkkomme Lähetys avaa ohjauskeskustelujen taustaa.

Lähetyksen peruslinjaus -Yhteinen todistus -päivitettiin

Kirkon lähetysstrategia ja lähetystyön järjestämisen malli ovat kaksi erillistä, mutta toisiinsa kietoutunutta prosessia. Päivitetty lähetyksen peruslinjaus Yhteinen todistus 2023 hyväksyttiin piispainkokouksessa syyskuussa 2022. Mitä vaiheita lähetysstrategian valmisteluun onkaan liittynyt?

Rakastakaa toisianne

Kirkolliskokouksen keskusteluja kuunnellessa Raamatun opetukset alkavat elää. Evankeliointi, rakkauden teot, vaikuttaminen ja profeetallisuus haastavat kaikki samaan: rakastakaa toisianne.

Paimeneen lähetetyt

Jeesus on jokaisen kristityn paimen. Hän lähettää kristityt edelleen kutsumaan lampaita ja huolehtimaan laumastaan. Toiset paimenet ovat vahvoja ja voimakkaita, valmiita kohtaamaan tämän maailman sudet – tai siltä ainakin ulospäin näyttää. Toiset ovat enemmän kuin niitä lapsia ja vanhuksia, jotka ennen muinoin lähetettiin paimeniksi, kun muu työ ei luonnistu.

Sota Ukrainassa herättää halun auttaa

Sota Ukrainassa on herättänyt suomalaisissa ennennäkemättömän halun auttaa ja tehdä jotain konkreettista ukrainalaisten hyväksi. Missä juuri minun tai seurakuntani avusta olisi eniten hyötyä?

Kristuksen rakkaus, lähetys ja opetuslapseus: Kohti Kirkkojen maailmanneuvoston yleiskokousta

Syyskuussa kristityt ympäri maailman kokoontuvat Kirkkojen maailmanneuvoston yleiskokoukseen Saksaan teeman Kristuksen rakkaus johtaa maailman sovintoon ja ykseyteen alle. Juuri nyt Ukrainassa, keskellä Eurooppaa, käydään sotaa. Ukrainan rajalta niin Helsinkiin kuin Karlsruheenkin on vain reilu tuhat kilometriä matkaan. Sovintoa ja ykseyttä kristityt rukoilevat ja kipeästi kaipaavat!

Valvomisesta ja murehtimisesta

Kirkkovuoden vaihteessa Kirkkomme Lähetys julkaisee kolme kirjoitusta pyhäpäivien teksteistä. Ensimmäisessä Elina Hellqvist pohtii, millaiseen valvomiseen Jeesus mahtoi meitä kehottaa.

Lähetystehtävä on kutsu jokaiselle kristitylle

”Luterilaisen maailmanliiton piirissä on puhuttu joidenkin vuosien ajan siitä, kuinka saman yhteisön jäseninä olemme yhtä aikaa vastuullisia sekä omassa lähiympäristössämme että koko maailmassa. Tällä on tarkoitettu sitä, että kristittynä elämme aidosti omassa lähiympäristössämme mutta emme koskaan erillisinä niistä, jotka ovat meistä maantieteellisesti tai kulttuurisesti kauempana”, pohtii dosentti Minna Hietamäki. Hän aloitti työnsä Kirkon lähetystyön keskuksen lähetysteologian asiantuntijana elokuussa 2021.