Onnistuu. Kanttorilta voi pyytää häämarssiksi niin perinteistä Toivo Kuulaa kuin vaikka MacGyverin tunnaria.
Häämarsseista kaksi kotimaista sävellystä on yhä ylitse muiden: Erkki Melartinin rakastettu Prinsessa Ruususen juhlamarssi vuodelta 1904 ja neljä vuotta nuorempi Toivo Kuulan Häämarssi.
Yhä useammin alttarille marssitaan kuitenkin vähemmän perinteisten sävelmien tahdissa. Pariskunta on voinut rakastua tietyn musiikin soidessa tai jalkapallotreeneissä kohdanneet saattavat toivoa häihinsä Mestarien liigan tunnusmusiikkia.
Erityisesti elokuvasävelmät ja tv-ohjelmien tunnusmusiikki ovat nykyisin suosittuja, ja ne soivat usein upeasti uruilla. Sellaisia ovat vaikkapa Star Wars Throne Room ja MacGyverin tuttu tunnari.
Vihkiparin valitsema häämusiikki tekee suuresta juhlasta juuri heille ja häävieraille entistä merkityksellisemmän. Siksi toiveita pyritään täyttämään mahdollisuuksien mukaan. Kanttoreiden ohjelmistosta löytyy valmiina laaja valikoima vihkimusiikkia, erikoisempien toiveiden toteuttaminen vaatii nuottien etsimistä ja aikaa harjoitteluun.
– Kirkollisen toimituksen luonne ja kirkkotilan pyhyys otetaan musiikkivalinnoissa tietysti huomioon. Silläkin on merkitystä, missä kohtaa tilaisuutta kappale esitetään, sanovat kanttorit Piia Laasonen ja Hanna Penttinen.
Penttinen ja Laasonen ovat mukana esittämässä villinpuoleista häämusiikkia Jyväskylän Kaupunginkirkossa 15. toukokuuta, Yläkaupungin Yö -tapahtumassa. Jyväskylän seurakunnan järjestämä Konsertti toteutetaan koronarajoitusten mukaan, mahdollisesti vain verkossa.
Musiikilla, soitolla ja laululla on kautta aikain ollut tärkeä sija suomalaisissa häissä. Musiikki säestää ja luo iloista ja juhlavaa tunnelmaa.
1800-luvun perinteentutkijat kirjasivat ylös ikivanhoja kalevalamittaisia häälauluja ja -itkuja. Myöhemmin Mendelssohnin ja Wagnerin häämarssit sekä muut urkusovitukset yleistyivät kirkollisten seremonioiden musiikkina.
Kaikki kanttorit soittavat urkuja, mutta myös muiden soittimien osaamista löytyy, kuten klassisen kitaransoiton taitajia ja pianisteja.
Lisäksi hääpari voi pyytää muun esiintyjän laulamaan tai soittamaan. Jopa sähkökitaraan on jo totuttu kirkkohäissä, toisin kuin vielä 20 vuotta sitten.
– Sähkökitara ja urut ovat täydellinen, ylväs yhdistelmä, toteaa muusikko Esko Turpeinen ja lupaa Häämusiikki Goes Wild! -tapahtumaan reilua hevikepitystä.
Osalle hääpareista perinteet ovat tärkeitä ja toiset arvostavat yksilöllisyyttä. Vaihtoehdoista saatetaan valita kappaleet, jotka ovat vain näennäisen yksilöllisiä – silloinkin, kun perinteitä halutaan tietoisesti rikkoa.
Myös sellaista sattuu, että hääpari pyytää kanttoria valitsemaan musiikin.
– Tyylit saattavat muuttua, mutta musiikin merkitys säilyy. Jos nykyisin haluaisi pyytää jotain erikoista, niin se olisi Bachia, kanttorit tuumaavat.
Lähteenä on käytetty haastattelun lisäksi Jere Jäppisen artikkelia Suomalainen häämusiikki Kalevalasta karaokeen Helsingin kaupunginmuseon Häät-kirjassa vuodelta 2001.
Jyväskylän seurakunta Yläkaupungin Yö -tapahtumassa
14.5. Hieman Erilainen Iltarukous: Feat Litku Klemetti klo 21
15.5. Häämusiikki Goes Wild! klo 17
15.5. DJ-kollektiivi Samea ja Salla Partala & Näkymättömät
dub set klo 18
Ilmaiset suorat lähetykset Yö-tv:ssä eli Yläkaupungin Yön Youtube-kanavalla sekä seurakunnan nettisivuilla osoitteessa jyvaskylanseurakunta.fi. Konsertit mahdollisesti vain verkossa. Tilanne voi kuitenkin muuttua. Ajankohtaisimmat tiedot verkkosivuilla.
Jaa artikkeli: