Pyhäinpäivän kynttilöiden loisto kertoo toivosta ja rakkaudesta. Pienin valinnoin voi muistaa edesmenneiden lisäksi ympäristöä.
Pyhäinpäivänä hautausmaat tuikkivat tunnelmallista kynttilänvaloa.
Kristillisessä perinteessä kynttilän liekki vertautuu jälleennäkemisen toivoon ja Jumalan valoon, joka valaisee myös kuoleman jälkeisen tien. Kynttilän sytyttäminen on myös rukouksen merkki – silloinkin, kun sanoja ei ole.
– Tarvitsemme yhteisiä rituaaleja. Ne ovat tärkeitä, kun suremme ja muistelemme, sanoo pappi Miina Karasti Jyväskylän seurakunnasta.
Marraskuun hämärän tullen hautausmaat täyttyvät läheistensä haudoilla vierailevista perheistä ja lämpimästä kynttilöiden valosta. Jokaisen kynttilän takana on ihminen ja elämäntarina.
– Se on huikea ajatus, kun katsoo pyhäinpäivän hautausmaiden loistoa.
Hautausmaalla syntyy hyviä keskusteluita. -Miina Karasti
Hautausmaalla saa rauhoittua ja muistaa rakkaudella heitä, jotka eivät enää ole luonamme. Karastin perheen perinne on sytyttää kynttilä muualle haudattujen muistomerkillä, koska läheisten haudat ovat kaukana. Lapset kuulevat samalla tarinoita menneistä sukupolvista.
– Hautausmaalla syntyy hyviä keskusteluita ja samalla voi sanoittaa surua ja kuolemaa. Pyhäinpäivän perinne jatkuu lasten kautta, ja toivottavasti hekin siirtävät aikanaan muistonsa eteenpäin.
Retki hautausmaalle voi olla myös yhteisöllinen, kuten ylipuutarhuri Mervi Muinoselle.
– Saavumme sukulaisten kanssa yhdessä haudalle muistelemaan, hän kertoo.
Muinonen tuo tullessaan tavallisen pöytäkynttilän ja sytyttää sen metalliseen kynttilälyhtyyn. Jyväskylän seurakunnan ympäristövastaavana hän suosittelee samaa muillekin.
Tuodut kynttilät tulisi myös muistaa hakea pois ja jätteet kierrättää. -Mervi Muinonen
– Kynttilöistä jää hautausmaille suuri määrä muovi- ja metallijätettä, hän huomauttaa.
Jätteen määrä on huomattava, kun ajattelee hautausmaita kautta maan. Pienillä valinnoilla on ympäristön kannalta iso merkitys, ja silti voi säilyttää tärkeän perinteen elävänä.
– Tuodut kynttilät tulisi myös muistaa hakea pois ja jätteet kierrättää, Muinonen kannustaa.
Muoviset hautakynttilät kuuluvat energiajätteeseen, koska muovin kierrätykseen kuoret eivät kelpaa steariinijäämien vuoksi. Metalliset osat kuuluvat metallinkeräyk-seen. Haudoille jätettyinä kynttilät houkuttelevat oravia ja lintuja, jotka levittävät muovijätettä ympäristöön. Lasiset hautakynttilät saattavat puolestaan rikkoutua, jolloin sirpaleet aiheuttavat vaaraa.
Led-kynttilöistä tulisi kierrättää patterit ja varsinainen kynttiläosa on sähkö- ja elektroniikkaromua (SER), jota vastaanotetaan maksutta suurissa kaupoissa sekä lajitteluasemilla.
Hautausmaan henkilökunta kerää kynttilöitä muistomerkeiltä ja sankarihaudoilta juhlapyhien jälkeen. Keväällä, kun lumi sulaa, kerätään kynttilät yksittäisiltä haudoilta.
– Loppuun palaneita kynttilöitä keräilemme ehtiessämme jo talvella. Loput jätteet siivotaan kevätsiivouksen yhteydessä.
Seurakunnan puutarhuri ohjaa jättämään muistelupaikalle tuotavien kynttilöiden väliin noin 10 senttimetriä. Näin vältetään kynttilämeren syttyminen roihuksi. Kynttilä pitää myös muistaa asettaa täysin palamattomalle alustalle.
Jaa artikkeli: