Yläkaupungin Yö -tapahtuman tuore toiminnanjohtaja Marko Kainulainen valmentaa koripallojoukkuetta ja haluaa olla työssäänkin helposti lähestyttävä joukkuepelaaja.
Marko Kainulainen, kerro itsestäsi?
Olen 35-vuotias yhteiskuntatieteiden maisteri. Pidän eläimistä, luonnonpuistoista, kävelystä ja puheradiosta. Valmennan vapaa-ajallani HoNsU:n U14-poikien koripallojoukkuetta.
Miksi halusit Yläkaupungin Yö -tapahtuman toiminnan-
johtajaksi?
Yläkaupungin Yö on lempifestivaalini maailmassa, joten hakeminen pestiin vaati vain pientä rohkeutta.
Mikä on Yläkaupungin Yön idea?
Monitaiteisuus ja pääsymaksuttomuus ovat olleet tapahtuman keskiössä festivaalin perustamisvuodesta 1992 asti, ja näistä haluamme pitää jatkossakin kiinni.
Millainen toiminnan johtaja aiot olla?
Helposti lähestyttävä joukkuepelaaja.
Aiotko uudistaa tapahtumaa?
Kädenjälkeni varmasti näkyy, mutta uudistaminen ei ole itseisarvo. Koen, että roolini on ennemmin heitellä ja vastaanottaa ideoita, mutta varsinainen uudistaminen tapahtuu kentällä.
Miksi tapahtumalla on erityinen teema tänä vuonna?
Tällä kertaa universumi valikoitui teemaksi kilpailun pohjalta. Oli mukava osallistaa Yläkaupungin Yöstä kiinnostuneita. Valtavan ehdotusmäärän perusteella kannatti kysyä teemaehdotuksia Yön ystäviltä. Emme puutu siihen, miten teema näkyy esityksissä. On mukava yllättyä.
Onko tiedossa enemmän vai vähemmän esiintyjiä kuin
viime vuonna?
Toivottavasti esiintyjiä on vähintään yhtä paljon kuin viime vuonna. Pyrimme lisäämään erilaisten helposti lähestyttävien alue-esiintymisten määrää.
Millaista tapahtumaa odotat?
Turvallista, iloista, yllättävää ja tunteikasta.
Kuinka monta eri tapahtumapaikkaa löytyy?
Tarkempi määrä varmistuu pian, mutta paikkoja tulee olemaan noin 40.
Olet tehnyt gradusi räpmusiikista. Miksi?
Opiskelin pääaineena valtio-oppia ja järjestin samalla räpmusiikkiin painottuneita musiikkiklubeja. Pystyin gradussani yhdistämään kaksi intohimoani tutkiessani kotimaisen räpmusiikin poliittisuutta.
Ensimmäinen mieleesi jäänyt taidekokemus?
Isäni Pentti Kainulainen oli kansantanssimestari, ja varhaisimmissa muistoissani isä esiintyy Joensuun Laulurinteellä.
Millainen kulttuurin kuluttaja olet itse?
Ennakkoluuloton, mutta myös urautunut. Ajatuksen tasolla olen avoin oikeastaan mille tahansa kulttuurimuodolle, mutta toistan helposti samoja kaavoja. Opiskeluaikani ovat vielä tuoreessa muistissa. Tiedän, että pääsylipun hinta voi olla monelle kävijälle esteenä. Esimerkiksi isoimpien festivaalien hinnat ovat minusta karanneet jo käsistä.
Mikä voi olla taiteen merkitys ihmiselle?
Se voi merkitä aivan mitä tahansa. Ainakin se on hyvä tapa käsitellä omia tunteitaan tai samaistua kanssaeläjiin.
Mikä on Yläkaupungin Yön merkitys Jyväskylälle?
Yläkaupungin Yö on kaupungin isoimpia tapahtumia ja heittämällä kaikkein osallistavin. Tapahtuma on Jyväskylän kulttuurikentän yhteinen voimannäyttö ja näyteikkuna.
Millaisia kokemuksia haluat tarjota kaupunkilaisille?
Mahdollisuuksia päästää irti arkielämän rutiineista ja paineista. Yläkaupungin Yö on turvallinen ympäristö heittäytyä kulttuurielämysten vietäväksi.
Millainen kulttuurikaupunki Jyväskylä on?
Kaupungin nuorekas profiili takaa sen, että täältä on noussut jatkuvasti uutta ja mielenkiintoista kulttuuria. Esimerkiksi maan eturivin artisteiksi nousseet Litku Klemetti, Jukka Nousiainen ja Gettomasa ovat kaikki ponnistaneet Jyväskylästä.
Kuinka seurakunta sopii Yöhön?
Seurakunnan piiriin kuuluu valtava määrä jyväskyläläisiä, joten jo siksi se sopii hyvin Yöhön. Seurakunta on perinteikäs, mielenkiintoinen, ristiriitainen ja arvovaltainen yhteistyötaho.
Yläkaupungin yö -tapahtuma 16.5.2020. Jyväskylän seurakunta on mukana yhteistyökumppanina.Jaa artikkeli: