Ukrainalaiset Inna Tunik (edessä oik.) ja Oksana Savran (takana kesk.) osallistuivat yhdessä lastensa Mira Tunikin (edessä vas.) ja Bogdan Savranin kanssa kansainväliseen joulujuhlaan Silmussa. Mukana juhlassa oli myös ystävä ja tukihenkilö Kaija Kuusela.
Talvi on vaikeuttanut sodan keskellä elävien ukrainalaisten elämää entisestään. Yhä suurempi joukko ukrainalaisia pakenee kotimaastaan sotaa pakoon. Keski-Suomeen ukrainalaisia on tullut tähän mennessä noin 2 300, mikä on lähes kolminkertainen määrä viime kevääseen verrattuna. Tulijat ovat pääosin perheitä, joissa on eri-ikäisiä lapsia.
Jyväskylän seurakunta tekee yhteistyötä vastaanottokeskusten, Suomen Punaisen Ristin ja muiden paikallisten toimijoiden kanssa ukrainalaisten kotouttamiseksi. Tukea tarvitsevat myös jo pidempään Suomessa eläneet ukrainalaisperheet.
Pyrimme tarjoamaan kohtaamispaikkoja, joissa voi tavata muita ihmisiä ja puhua suomen kieltä.
Monille sodan pitkittyminen on ollut henkisesti raskasta.
Ukrainalaisperheitä on ollut mukana seurakunnan perhe- ja päiväkerhoissa sekä vapaaehtoistoiminnassa. Joulun alla on lauettu yhdessä Kauneimpia joululauluja ja vietetty kansainvälistä joulujuhlaa. Seurakunta on myös tarjonnut tiloja ulkopuolisten tahojen järjestämille tapahtumille ja tilaisuuksille.
Myös kevääksi on vireillä erilaisia yhteistyökuvioita, kansainvälisen työn asiantuntija Ulla Klemettinen raottaa.
– Pyrimme tarjoamaan kohtaamispaikkoja, joissa voi tavata muita ihmisiä ja puhua suomen kieltä.
Ystäväperhetoiminnasta on hyviä kokemuksia jo viime keväältä.
– Toimintaa jatketaan ja sitä kehitetään yhteistyössä vastaanottokeskusten kanssa, Klemettinen kertoo.
Ystäväperhetoiminnan tavoitteena on auttaa ukrainalaisia tutustumaan suomalaiseen kulttuuriin ja arkielämään.
Tehokkain tapa auttaa Ukrainan sodasta kärsiviä on lahjoittaa rahaa keräyksiin. Niiden kautta autetaan sekä sotaa pakenevia että sodasta kärsiviä Ukrainassa.
Taloudellisen avun lisäksi tärkeää on kaikenlainen vieraanvaraisuus ja ystävätoiminta.
Keräyksiin voi osallistua muun muassa Suomen Punaisen Ristin ja monen lähetysjärjestön kautta. Kirkon Ulkomaanavun lisäksi muun muassa Suomen Lähetysseura, Medialähetys Sanansaattajat, Suomen Evankelisluterilainen Kansanlähetys ja Lähetysyhdistys Kylväjä keräävät rahaa Ukrainan sodasta kärsiville.
Jyväskylässä toimii lisäksi useita järjestöjä ja vapaaehtoisten ryhmiä, joiden kautta voi tehdä esimerkiksi tavaralahjoituksia Ukrainasta saapuneille.
Avun tarve kasvaa koko ajan. Maahanmuuttoviraston arvio on, että ensi vuonna tilapäistä suojelua ja turvapaikkaa hakee Suomesta 30 000–40 000 ukrainalaista. Apua tarvitsevat ukrainalaisten ohella myös muut Jyväskylään saapuvat pakolaiset ja turvapaikkaa hakeneet. Heitä tulee muun muassa Lähi-idästä, Afrikasta ja Venäjältä.
Ulla Klemettinen iloitsee siitä, että suomalaiset haluavat yhä antaa apua sitä tarvitseville.
– Taloudellisen avun lisäksi tärkeää on kaikenlainen vieraanvaraisuus ja ystävätoiminta, Klemettinen muistuttaa.
Tiesitkö?
Jyväskylässä toimii useita järjestöjä ja vapaaehtoisten ryhmiä, jotka
auttavat Jyväskylään saapuvia ukrainalaisia.
- Mannerheimin Lastensuojeluliiton Jyväskylän osasto kerää apua Jyväskylään tulleille lapsiperheille (Facebook/MLL Jyväskylän yhdistys ry).
- Cafe Agape ottaa vastaan muun muassa hyväkuntoisia ja puhtaita vaatteita ja muita kodintarvikkeita (Facebook).
- Jyväskylän Apu ukrainalaisille – vapaaehtoisten ryhmä (Facebook).
- Apua Ukrainaan ry – jyväskyläläinen vapaaehtoisten ryhmä (Facebook).
- Suomen Punaisen Ristin Jyväskylän osasto