”Toimin kaaoksen ja täyden kaaoksen rajamailla”

Juha Tanska Poitsilan kartanon edessä pitelee omenapuun oksaa.

Hiljaisuuden Ystävien toiminnanjohtaja Juha Tanska hiljentyy päivittäin kirjoittaessaan, luonnossa kulkiessaan ja traktoria korjatessaan.

Juha Tanska viihtyy hiljaisuudessa, mutta kuuntelee vapaa-ajallaan myös
rockia, puheohjelmia ja luonnonääniä. ”Alkusyksyllä kuuluu joutsenten huutoa,
kun ne kokoontuvat muuttomatkaa varten.”

Hiljaisuuden Ystävien toiminnanjohtaja Juha Tanska kaartaa hymyillen autollaan Poitsilan kartanon pihaan. Hänellä onkin hymyyn hyvä syy, sillä hänen johtamallaan yhdistyksellä on ensimmäistä kertaa sen 37-vuotisessa historiassa kotipaikka, missä se voi kasvattaa juuria hiljaisuuden viljelylle.

Haminassa sijaitsevasta kartanosta tuli Hiljaisuuden Ystävät ry:n koti tämän vuoden alussa, kun Karjalan Evankelinen Seura lopetti toimintansa ja lahjoitti kiinteistön yhdistykselle.

Loppukesän aurinko antaa empiretyylisen kartanon hempeän keltaisille seinille lämpimän sävyn. Vanhat omenapuut notkuvat punakeltaisia hedelmiä. Usean aatelissuvun hallinnassa olleen perinteikkään kartanon historia ulottuu yli 500 vuoden taakse.

Hiljaisuuden Ystävät ry perustettiin vuonna 1986 edistämään retriittitoimintaa Suomen evankelis-luterilaisessa kirkossa.

Yhdistys vaalii kirkon vanhasta rukoushiljaisuuden perinteestä nousevaa hengellistä elämää kouluttamalla retriitinohjaajia, Hiljaisuuden joogan ohjaajia sekä luontohengellisyyden ja pyhiinvaelluksen taitajia. Hiljaisuuden Ystävät julkaisee myös Päivän Tunnussanaa.

Minua puhutteli avara tila, jossa sai pohdiskella ja olla läsnä, eikä kukaan yrittänyt älyllisesti selittää.

Haminan kirkkoherran virasta yhdistyksen toiminnanjohtajaksi vuonna 2021 siirtyneen Juha Tanskan oma matka hiljaisuuteen käynnistyi hänen opiskellessaan teologiaa Helsingin yliopistossa 1980-luvulla.

Nuorena hänellä oli elämässään jyrkkä herätyskristillinen vaihe, mutta opiskeluiden myötä hän kiinnostui enemmän Raamatun tutkimuksesta, filosofiasta ja psykologiasta. Pelkkä älyllisten vastausten etsiminen eksistentialistisiin kysymyksiin ei nuorelle teologian ylioppilaalle kuitenkaan riittänyt.

Uusi hengellinen polku alkoi kirkastua Tanskalle joululomalla 1983, kun hän osallistui Anna-Maija Raittilan järjestämälle matkalle Taizé-yhteisön nuorisokokoukseen Pariisiin. Sinne matkattiin hitaasti laivalla ja junalla. Yöpyminen Kööpenhaminassa on jäänyt miehen mieleen pysyvästi. Paikalliset seurakuntalaiset järjestivät aamulla­ Taizé-henkisen rukoushetken, jossa oli yksinkertaisia lauluja ja hiljaisuutta. Tilaisuus kosketti Tanskaa syvästi.

– Se avasi minulle uuden tien koko uskon salaisuuteen. Minua puhutteli avara tila, jossa sai pohdiskella ja olla läsnä, eikä kukaan yrittänyt älyllisesti selittää, miten minun tulee uskoa. Sen jälki oli niin voimakas, että palasin opiskeluaikana Taizé-yhteisöön monta kertaa.

Opiskeluvuosinaan haminalainen maatilan poika unelmoi siitä, että voisi yhdistää papin työn ja ekologisesti kestävän elämäntavan. Nyt hän asuu sukunsa tilalla vaimonsa ja kahden teini-ikäisen lapsensa kanssa, viljelee kauraa ja heinää sekä hoitaa lampaita, hevosta ja kissaa. Ja korjaa vanhaa traktoria.

Lisäksi hän kirjoittaa tietokirjoja ja päiväkirjaa ja valokuvaa myös mielellään. Kuulostaa siltä, että nuoren miehen unelma on toteutunut.

– On se, mutta aika vaivalloista elämää tämä on, eikä aika tahdo aina riittää kaikkeen. Toimin kaaoksen ja täyden kaaoksen rajamailla, Tanska myöntää nauraen.

Hän ei viihdy pitkiä aikoja hiljaisuudessa, vaan yhdistää hiljaiset hetket maatilan töihin, kirjoittamiseen tai luonnossa kävelyyn. Helpointa hiljentyminen on hänelle kirkossa tai kappelissa. Hänen mielestään pyhiin paikkoihin, joissa on rukoiltu paljon, tuntuu tarttuneen paikan tuntu.

Hiljaisuus tarjoaa Tanskalle mahdollisuuden kytkeytyä – sekä ympäristöön että itseensä.

– Luonnossa kulkiessani joku yksityiskohta tai miljöö alkaa usein vetää minua puoleensa. Katselun hetkistä voi tulla niin intensiivisiä, että raja itsen ja ympäristön välillä ohenee. Kotiin palatessa minulla on hyvin kannateltu ja levollinen olo. Noissa hetkissä voi kokea myös Jumalan läsnäolon ja kytkeytymisen koko luomakuntaan, hän kuvailee.

Juha Tanska pitää hiljentymistä voimakkaassa ärsykkeiden virrassa kulkeville nykyihmisille erityisen tärkeänä, sillä se auttaa meitä säilyttämään yhteyden itseemme.

– Väsymme sanoihin ja siihen, että meiltä edellytetään jatkuvasti lisää tehokkuutta. Hiljaisuudessa voimme katsoa haavojamme ja elämäämme myötätuntoisesti Jumalan armon valossa. Myös luovuus kumpuaa hiljaisuuden ja vapaan tilan ruokkimisesta, hän muistuttaa.

Rukouksessa haetaan lisää tilaa rakkaudelle ja myötätunnolle eli Jumalan toiminnalle meissä.

Meren läheisyydessä sijaitsevassa aittakappelissa on alkamassa päivärukous. Hiljaisuuden Ystäviin kuuluva Hiljaisen rukouk­sen luostariyhteisö Via Silentii järjestää päivittäin vartin mittaisen kaikille avoimen hetkipalveluksen, jossa noudatetaan erilaisia rukoustraditioita.

Haastattelupäivänä vuorossa on sydänrukous ja ortodoksinen rukousperinne. Rukouspalvelijoina toimivat eläkkeellä olevat luterilainen pappi Ari Kotisaari ja ortodoksikanttori Anu Ekholm.

Ari Kotisaari, Anu Ekholm ja Juha Tanska istuvat pöydän ääressä. Pöydällä kaksi ikonia.
Ari Kotisaari (vas.) ja Anu Ekholm toimivat vapaaehtoisina Poitsilan kartanon Hiljaisen rukouksen luostariyhteisö Via Silentiissä. Juha Tanska (oik.) osallistuu usein hetkipalveluksiin aittakappelissa.

Aitan ikkunan eteen asetellulla pöydällä on ikoneita ja palavat kynttilät. Osallistujia opastetaan seisomaan ortodoksiperinteen mukaisesti, ja heitä pyydetään myös kirjaamaan lapuille elävien ja edesmenneiden läheistensä nimet, joiden puolesta he toivovat rukoiltavan tilaisuudessa.

Lisäksi palveluksessa luetaan Raamatun tekstejä ja lauletaan erilaisia rukouksia.
Välillä ollaan myös hiljaa, mikä on sydänrukousperinteelle tyypillistä. Ari Kotisaaren mukaan sanattomassa sydänrukouksessa pyritään asettumaan Jumalan läsnäoloon.

– Ajatuksia saa tulla, mutta niihin ei tartuta. Rukouksessa haetaan lisää tilaa rakkaudelle ja myötätunnolle eli Jumalan toiminnalle meissä, hän kuvaa.

Täällä halutaan vahvistaa Jumalan läsnäoloa omassa elämässä.

Via Silentii -luostariyhteisössä noudatetaan ympäri vuoden samaa päiväohjelmaa, johon kuuluu hetkipalvelusten lisäksi hiljaista rukousta, jakamistunti ja ateriat, jotka valmistetaan yhdessä luostarissa vierailevien henkilöiden kanssa.

Kaikille avoimessa luostarissa puolet vuorokaudesta vietetään hiljaisuudessa. Sunnuntaisin aittakappelissa pidetään myös messu.

Poitsilan kartanoon voi tulla kuka tahansa viettämään luostarielämää ja olla niin kauan kuin haluaa. Kotisaaren mukaan vierailijat hakevat luostarista rauhoitettua, erilaista arkea.

– Jokainen ihminen tulee hakemaan jotain senhetkiseen elämäntilanteeseensa – kuuntelua, ihmettelyä, tukea. Täällä halutaan vahvistaa Jumalan läsnäoloa omassa elämässä.

Juha Tanska puhuu Hiljaisuuden viikolla Taulumäen kirkossa 12.9. kello 18.

Hiljaisuuden viikko Jyväskylässä 10.–16.9.2023

Jyväskylän seurakunta järjestää syyskuussa Hiljaisuuden viikon. Viikon aikana kaupunkilaiset voivat tutustua kristinuskon meditatiivisiin puoliin.

Taulumäen kirkossa vietetään sunnuntaina 10.9. kello 18 Tuomasmessua hiljaisuuden sävyissä. Tarjolla yhteyttä, rukousta, ehtoollinen ja musiikkia. Myös suoratoistona Youtube-kanavalla Henki&elämä.

Maanantaina 11.9. ja keskiviikkona 13.9. voi pohtia elämänsä suuntia pienellä pyhiinvaelluksella. 11.9. lähdöt kello 13 ja 18 Hotelli Alban rannasta, 13.9. kello 13 Taulumäen kirkon edestä. Ota noin kahden kilometrin mittaiselle matkalle mukaan ladattu puhelin, kuulokkeet ja mukavat jalkineet.

— Hiljaisuuden Ystävät ry:n toiminnanjohtaja, TT Juha Tanska jakaa ajatuksia monimuotoisesta hengellisyydestä ja toivosta Taulumäen kirkossa 12.9. kello 18. Ilta päättyy hiljaisuuden hetkeen ja iltateehen.

Kuokkalan kirkossa keskiviikkona 13.9. kello 18 Hiljaisuuden joogaa – kehollista rukousta ja meditaatiota Pyhän äärellä. Mukaan alusta ja rennot, lämpimät vaatteet.

Naisten hiljainen saunailta – Miniretriitti Koivuniemen leirikeskuksessa 14.9. kello­ 17.30. Puusaunan lempeät löylyt, saunarannan piristävä vesi, saunan jälkeen rentouttava hetki tekemisen parissa, yhteinen iltapala ja messu. Osallistumismaksu 3 €, ilmoittaudu osoitteessa jyvaskylanseurakunta.fi.

Perjantaina 15.9. kello 18 Taulumäen kirkossa matkataan luostareihin ja pyhille paikoille. Levollisten sävelten ja sanojen iltaa rytmittävät pienet meditatiiviset kertomukset, sellomusiikki ja hiljaisuus.

Lauantaina 16.9. kello 10–19 Kuokkalan kirkon arkiretriitissä voi pysähtyä pohtimaan omaa elämää tai vain levätä hetkessä. Päivässä mahdollisuus osallistua Hiljaisuuden joogaan, maalaamiseen, kirjoittamiseen, rukousmeditaatioon ja ehtoollisen viettoon. Halutessasi voit myös varata keskusteluajan ohjaajan kanssa. Ilmoittaudu 4.9. mennessä osoitteessa jyvaskylanseurakunta.fi. Hinta 20/15 € sis. ruuat ja ohjelman.

Katso lisätiedot osoitteessa: jyvaskylanseurakunta.fi

Jaa artikkeli: