Taisteleva, vahva nainen näyttämöllä

Mooseksen sisar Mirjam oli Jumalan valitsema johtaja ja ensimmäinen naisprofeetta. Päivi Ala-Mutka löytää Luvattu maa -näytelmän roolihahmostaan paljon itseään.

Kerro itsestäsi, kuka olet?
Vierastan titteleitä, mutta koulutukseltani olen erityisopettaja ja draamaohjaaja. Nyt olen 64-vuotias eläkeläinen. Kuulun eteläpohjalaiseen maatiaisrotuun ja minussa on iso osa kulkuria.

Mitkä tekijät ovat muovanneet elämänkatsomustasi?
Erityiset lapset ovat opettaneet minua eniten. Myös asuminen ulkomailla on muokannut minua paljon.

Miten innostuit näyttelemisestä?
Mielikuvitusmaailmani on vahva, ja olen aina leikkinyt rooleilla. Näyttämölle juurruin Jyväskylän Ylioppilasteatterissa.

Millaista on olla näyttämöllä?
Se on läsnäoloa, hengittämistä ja keskittymistä. Pääsen vapaalle omasta itsestäni ja saan asettua toisen ihmisen nahkoihin, olemaan tässä ja nyt. Saan elää unelmat todeksi ja riisua naamiot.

Mikä näyttämölle vetää?
On jännittävää olla katseiden alla. Näyttämöllä kokee ohikiitäviä täydellisyyden hetkiä, kun aika katoaa ja hengitys kulkee yhdessä yleisön kanssa. Koko ajan joutuu uusiin tilanteisiin ja epämukavuusalueelle. Se on palkitsevaa.

Mistä Luvattu maa -näytelmä kertoo?
Sen aiheena on matkalla oleminen ja pääsy jonnekin parempaan. Näytelmä kertoo uuden odotuksesta, kun takaisin ei voi palata ja suunta on eteenpäin. Matkasta ei selviä ilman vaikeuksia, kuten ei elämästäkään.

Mitä rooleja näytelmässä on?
Pääosassa ovat sisarukset Mooses, Aaron ja Mirjam. He ovat Jumalan lähettämiä johtajia johdattamassa kansansa Luvattuun maahan. Mukana on myös eri heimojen edustajia, sotilaita ja kansalaisia.

Miten näytelmän aiheet ovat ajankohtaisia nykypäivänä?
Tänäkin päivänä siirtolaiset lähtevät pakoon sodan keskeltä. He lähtevät köyhyydestä eli tavallaan orjuudesta. Suomalaisetkin ovat kautta aikojen lähteneet muualle evakkoon tai hakemaan parempaa elämää.

Kuka on kirjoittanut näytelmän?
Torstaiteatterissa teemme esitykset alusta alkaen yhdessä. Näytelmän pohjana ovat Mooseksen viisi kirjaa. Valitsimme tietyt kohtaukset, joiden kautta kuljetamme tarinaa. Mukana ovat esimerkiksi kultainen sonni, Mirjamin häätäminen ja taivaasta satava manna. Ilmaisemme paljon sanattomasti liikkeen ja tanssin avulla.

Esität Mooseksen sisarta Mirjamia. Millainen henkilö hän on?
Mirjam oli ensimmäinen naisprofeetta. Hän on taistelija ja vahva johtaja, joka kulkee etujoukoissa ennen Moosesta ja Aaronia ja vaikuttaa teoillaan. Naisjohtajana hän joutuu olemaan ulkoisesti vahvempi kuin onkaan. Mirjamille ei valittu seuraajaa kuten hänen veljilleen tehtiin. Kului vuosisatoja ennen kuin nainen seuraavan kerran nostettiin johtajaksi.

Tunnistatko Mirjamin hahmossa itseäsi?
Mirjam on lempihahmoni, ja rooli istuu minulle luonnostaan. Olen itsekin kapinallinen naisena ja lapseton oman tien kulkija. Tunnistan johtajuutta itsessäni ja nautin taistelukohtauksista.

Millaista on esittää Raamatun henkilöä?
Todella kiehtovaa. Näytelmän kautta Raamatun henkilöt heräävät henkiin. Kannamme mukanamme sukupolvien ketjua ja ikiaikaisia aiheita, jotka pätevät tänäkin päivänä. Ihminen on perustaltaan yhä sama ja kohtaa elämässään samanlaisia haasteita.

Mitä näytelmä kertoo muukalaisuudesta?
Näytelmästä välittyy Jumalan ääni, joka kertoo miten muukalaisia tulisi kohdella. Voit odottaa itsellesi samanlaista kohtelua, kuin miten itse kohtelet muita. Olen ollut muukalainen vieraalla maalla, ja minuun on suhtauduttu hyvin. Samalla tavalla haluan kohdata heidät, jotka tulevat tänne muukalaisina.

Minkä roolihenkilön haluisit vielä näytellä?
Mieluiten menisin ajassa kauas tulevaisuuteen uuteen alkuun, kun kaikki alkaa täysin tyhjästä.

Jännittääkö esiintyminen ja miten valmistaudut?
En voisi mennä näyttämölle ilman jännitystä, koska se tuo tilanteeseen tarvittavaa energiaa. Olen oppinut jättämään kaiken muun syrjään ja keskittymään tilanteeseen. Valmistaudun kävelemällä paljon ja samalla toistan vuorosanojani ja käyn näytelmää läpi mielessäni.

Lue lisää: torstaiteatteri.fi
Jaa artikkeli: