Koronavirus siirsi paralympialaiset vuodella eteenpäin. Uimari Leo Lähteenmäen treenit jatkuvat silti ja arki sujuu lähes entiseen tapaan.
Miten koronavirus on muuttanut arkeasi?
Korona ei ole juurikaan aiheuttanut muutoksia arkeeni. Pääsen treenaamaan, vaikka uimahallit ovat kiinni yleisöltä. Kisoja ei nyt järjestetä, mutta muuten on aika normaali meininki. Arkeeni kuuluu yleensäkin melko vähän kontaktia ihmisiin. Ehkä käsienpesuun on tullut erityistä huolellisuutta.
Miltä tuntuu harjoitella tyhjässä hallissa?
Olen tottunut tilanteeseen, koska uimahalli pidetään normaalistikin jonkin aikaa yleisöltä kiinni kesäisin. Harjoittelen myös silloin ilman muita uimahallin käyttäjiä.
Ovatko tulevaisuuden suunnitelmasi muuttuneet?
Siinä suhteessa kyllä, että paralympialaiset oli merkitty kalenteriin tämän vuoden elo–syyskuun vaihteeseen. Ne siirtyivät vuodella eteenpäin, mutta vuosi on loppujen lopuksi lyhyt aika.
Miten kuvailisit itseäsi?
Olen tähän lajiin sopivan rauhallinen ja viihdyn omissa oloissani. Harjoituksissa pidän kiinni päätöksistäni ja haluan tehdä asiat kunnolla. Sanoisin, että olen kunnianhimoinen ja pidän voittamisesta. Vapaa-ajalla olen paljon rennompi tyyppi.
Oletko myös opiskelija?
Opiskelen kemiaa yliopistolla, mutta tällä hetkellä olen päätoimisesti urheilija. Näillä näkymin minusta tulee jossakin vaiheessa filosofian maisteri.
Millainen valmennustiimi sinulla on Swimming Jyväskylässä?
Marjoona Teljo vastaa uinnista ja Tapani Keränen saliohjelmasta. Lisäksi tiimissä on fysioterapeutti, hieroja ja henkinen valmentaja.
Millaista henkinen valmennus on?
Keskustelemme paljon eri asioista. Myös uutta tekniikkaa voi harjoitella mielikuvien kautta. Käymme läpi suoritusta ja sen taktiikoita. Ideoimme yhdessä, ja mielikuvatekniikat nivoutuvat vähitellen harjoittelun myötä osaksi kilpailusuoritusta.
Miten innostuit uimisesta?
Huomasin 14–15-vuotiaana, että pärjään uimisessa ja olin siinä hyvä. Se innosti harrastamaan lisää. Melkein aina on kiva lähteä hallille.
Mitä, jos ei huvita lähteä treeneihin?
On parempi levätä, jos tunnen, etten pysty sillä kertaa tekemään harjoitusta kunnolla. Harjoituksen laadun pitää olla kohdallaan, että se vie eteenpäin. Hyvä tulos ei synny pelkästään suurella harjoitusten määrällä. Kehittyminen ja kisoissa pärjääminen motivoivat jatkamaan. Välillä pitää irrottaa ajatukset ja tekemiset kokonaan urheilemisesta.
Oletko aina hyvässä kunnossa?
Olen aina liikkunut paljon, ja aloitin määrätietoisen harjoittelun 17–19-vuotiaana. En osaa kuvitella lopettavani liikuntaa. Kunto vaihtelee, koska huippukunto pyritään ajoittamaan kisoihin. Huomaan hyvän kunnon olossani, kun kisakausi lähestyy. Huippu-urheilijan ja tavallisen harrastajan kuntoa ei voi verrata keskenään. Elämänlaatuun vaikuttavat tietysti muutkin asiat, ja fyysinen kunto on vain osa hyvinvointia.
Kuinka paljon treenaat?
Viikoittainen harjoittelumäärä vaihtelee 10–30 tunnin välillä. Leirillä tunteja voi kertyä tuon ylikin. Keskimäärin treenaan kahdeksan kertaa viikossa pari tuntia kerrallaan.
Mitä muuta ehdit tehdä?
Vietän aikaa kavereiden kanssa. Tykkään myös kalastaa ympäri vuoden.
Mikä on urasi huippukohta?
MM-pronssi 50 metrin vapaauinnista vuodelta 2013.
Millainen kaupunki Jyväskylä on uimarille?
Täällä on lyhyet välimatkat ja valittavana kaksi uimaseuraa. AaltoAlvari tarjoaa hyvät puitteet harjoitella, vaikka välillä on jonkin verran ruuhkaista. Tilaa on luvassa lisää, koska uusi 25 metrin allas on jollakin aikavälillä suunnitelmissa.
Uitko lainkaan järvessä?
En juurikaan, altaassa uiminen riittää minulle.