Siivouksen voi ostaa hyvällä omallatunnolla

Kulutustutkija Terhi-Anna Wilska Jyväskylän yliopistosta uskoo, että tavaroiden kuluttamisesta siirrytään yhä enemmän palveluiden ostamiseen.

Olet tutkinut kuluttamista 30 vuoden ajan. Miten kuluttaminen on muuttunut?
Kuluttaminen on muuttunut vapaa-aikakeskeisemmäksi, elämyksellisemmäksi ja teknologisemmaksi, noin 10 vuoden aikana myös kestävämmäksi.

Millaisia kuluttajia nuoret ovat?
Nuoret ovat hyvin erilaisia kuluttajia keskenään. Yhteistä on se, että he ovat vanhempia kuluttajia digitaalisempia. Nuoret ostavat enemmän netistä ja kuluttavat myös sosiaalisessa mediassa. Sosiaalisen median kautta suunnattu mainonta ja markkinointi iskee nuoriin kaikkein voimallisemmin. Nuoret ostavat mielellään kirpputoreilta ja second hand -liikkeistä. Enää ei pidä paikkaansa, että nuoret olisivat vain pikamuodin kuluttajia.

Voiko ostamiseen jäädä koukkuun?
Ostamiseen voi jäädä koukkuun varsinkin netissä. Kaupoissa omakin jaksaminen tulee vastaan, mutta netissä voi istua vaikka kuinka kauan. Algoritmit suosittelevat tuotteita, joita olet ennenkin katsonut, ja yksi klikkaus johtaa helposti toiseen.

Miksi shoppailu on kivaa?
Ihmiset ovat aina halunneet elämäänsä jotakin uutta. Ostaminen tuo vaihtelua ja turruttaa tyhjyyden tunnetta. Monet rentoutuvat, palkitsevat tai lohduttavat itseään shoppailemalla. Shoppailu voi olla myös sosiaalista toimintaa ja suhteen hoitamista.

Pitääkö kantaa huonoa omaatuntoa, jos kotiin ostaa siivoojan?
Palveluiden kuluttaminen on kestävämpää kuin tavaroiden kuluttaminen. Jos ostaa siivoojan, voi tuntea ainoastaan hyvää omaatuntoa. Siivouspalvelun ostaminen on työllistävää, aineetonta. Jos ei pidä siivoamisesta, senkin ajan voi käyttää vaikka levänneenä perheen parissa.

Millainen on eettinen kuluttaja?
Eettinen kuluttaja ottaa huomioon paitsi ympäristötekijät, myös eettiseen tuotantoon liittyvät asiat kuten työolot ja ihmisoikeudet. Eettisiä kuluttajia on kaiken ikäisissä, mutta nuoret ovat aika valveutuneita. Ongelma on se, että monista tuotteista on vaikea sanoa, miten ne on valmistettu.

Voiko kuluttamisella vaikuttaa?
Ilman muuta voi vaikuttaa. Nuorille tyypillistä vaikuttamista ovat tuotteiden boikotointi, ostamatta jättäminen ja sanan levittäminen sosiaalisessa mediassa. Kuluttamatta jättämisellä vaikutetaan vielä enemmän.

Millainen on kulutusyhteiskunnan tulevaisuus?
Uskon, että siirrymme yhä enemmän palveluiden kuluttamiseen ja voimakas tavaran kulutuksen kasvu taittuu. Myös kestävyys lyö läpi ihan kunnolla. Energiakriisi puskee meidät väkisin uusiutuvan energian käyttämiseen. Energiaratkaisuilla, liikkumisella ja asumisella on paljon suurempi merkitys kuin kaikella muulla kuluttamisella yhteensä. Kriisit saavat ihmiset valveutumaan. Korona-aika oli vähän kuin vieroituskuuri, kun ei voinut ostaa juuri mitään. Ihmiset kaipaavat enemmän elämyksiä kuin tavaraa.

Mitä tehdä tarpeettomille joululahjoille?
Tarpeettomat lahjat voi hyvällä omallatunnolla viedä kierrätykseen tai antaa tarvitseville. Hyväntekeväisyyteen antaminen on sitä kuluttamista, joka tekee ihmiset kaikkein onnellisimmiksi.

Lankeatko itse heräteostoksiin?
Melko harvoin. Jos lankean, niin ostan jotakin pientä, joka kuluu, esimerkiksi kosmetiikkaa.

Jaa artikkeli: