Sekatyöläisenä seurakunnassa

Sanna Harju on on huomannut, että seurakunnan työntekijäkaartista löytyy monenlaista osaamista.

Sanna Harjua voisi hyvällä syyllä tituleerata sekatyöläiseksi, niin monenlaisia tehtäviä mahtuu hänen työuralleen. Hän valmistui ensimmäiseen ammattiinsa keittiöapulaiseksi Haukiputaan ammattikoulusta. Armeijan leivissä Harju työskenteli Hiukkavaaran sotilaskodissa ja varuskuntaruokalassa.

Harju suoritti merkonomin tutkinnon 90-luvun alkuvuosina Kokkolassa ja pyöritti noin vuoden päivät baaria Tampereella.

– Myimme baarin pois, kun meille tuli perheenlisäystä. Tehtiin mutka Kokkolaan ja sieltä tulimme tänne Jyväskylään.

Jyväskylässä Harju perusti miehensä kanssa yrityksen, joka oli erikoistunut tulostusvärien maahantuontiin. Perheen kasvaessa hän oli välillä lasten kanssa kotona ja välillä lyhytaikaisissa työsuhteissa muun muassa Hytar Oy:llä ja Alkio-opistolla.

Työntekijäkaartista löytyy monenlaista osaamista.

Harju tuli töihin Jyväskylän seurakuntaan seitsemän vuotta sitten. Työt alkoivat monistamossa ja puhelinvaihteessa ja laajenivat päivävahtimestarin tehtäviin Keskusseurakuntatalolla. Hän toimi myös osa-aikaisesti Tikkakosken ja Palokan alueseurakunnissa aluesihteerinä sekä kirkkoherranvirastossa.

– Tulo seurakuntaan avasi silmäni näkemään, miten monipuolista työtä täällä tehdään. Työntekijäkaartista löytyy monenlaista osaamista ja todellisia monilahjakkuuksia.

Viimeiset neljä ja puoli vuotta Harju on työskennellyt kirkkoherranvirastossa toimistosihteerinä. Työ pitää sisällään aiempaa enemmän asiakaspalvelua. Virkatodistuksia, sukututkimustilauksia ja toimitusvarauksia voi tehdä suoraan paikan päällä, mutta varsin usein ne tehdään puhelimitse tai netin kautta. Kaste- ja vihkitoimituksia sekä muita juhlia varten Harju varaa sopivat tilat sekä tarvittavat työntekijät sähköisen varausohjelman kautta. Virkatodistuksia tarvitaan edelleen muun muassa perunkirjoituksia ja perinnönjakoa varten.

– Onpa niitä haettu jopa kullanhuuhdontalupaa varten.

Perunkirjoitusta varten tarvitaan vainajasta virkatodistus jokaisesta seurakunnasta, jossa hän on ollut kirjoilla 15 vuotta täytettyään. Nykykäytännön mukaan viimeinen seurakunta voi antaa sukuselvitysmuotoiset todistukset takautuvasti 1.10.1999 alkaen.

Lähitulevaisuudessa viimeisen seurakunnan todistus kattaa koko elämänkaaren. Tiedonkeruu on myös helpottunut, kun kaikki vanha aineisto löytyy jo digitaalisessa muodossa.
Uusi tietosuojalaki vaatii työntekijältä entistäkin enemmän tarkkuutta. Tietoja ei saa luovuttaa ilman riittäviä perusteita.

– Toisen henkilön yhteystietoja ei seurakunnasta anneta, vaikka niitä silloin tällöin tiedustellaan.

Ilmapiiri on tosi hyvä, vaikka välillä aiheet voivat olla raskaita.

Vuoden vaihteessa voimaan tullut uusi nimilaki ja sen tarjoama vaihtoehtojen kirjo aiheuttaa myös joskus sekaannusta.

– Varsinkin netin kautta tehdyssä ilmoituksessa on joskus tulkinnanvaraa. Onko ruksit merkitty oikeille kohdille ja lomakkeen täyttö ymmärretty oikein.

Harju on erityisen tyytyväinen työyhteisöönsä. Työkavereilta voi mennä kysymään neuvoa pulmatilanteissa ja apua saa aina.

– Ilmapiiri on tosi hyvä, vaikka välillä aiheet voivat olla raskaita ja vaikeita, yhteinen huumori auttaa.

Omana vahvuutenaan työelämässä Harju pitää kykyään olla stressaantumatta. Työt jäävät oven sulkeutuessa viraston puolelle ja kausittainen kiirekään ei aiheuta harmaita hiuksia.

– Minulla on hyvä paineensietokyky. Itse asiassa kiireessä osaan toimia tehokkaasti.

Vapaa-ajalla Harju käy mielellään kuntosalilla ja jumpassa. Riittävän liikunnan takaavat myös perheen kolme koiraa ja kaksi kissaa.

Jaa artikkeli: