Ruudun äärellä vietetty aika toi Terhi Hassisen mieleen idean uudenlaisesta muskarista. Siihen voivat osallistua lapset, jotka eivät sairauden vuoksi voi osallistua muskareihin paikan päällä.
Muskariopettaja Terhi Hassinen järjestelee pehmoleluja ja soittimia lastentila Idun tiloissa Kilpisenkadulla. Elokuun lopussa siellä pyörähtävät käyntiin eri-ikäisten lasten muskarit ja soittoryhmä sekä uusi videoyhteydellä toteutettava Hoivamuskari.
Se on tarkoitettu lapsille, jotka eivät oman tai vanhempiensa sairauden tai vamman vuoksi pääse osallistumaan muskariin paikan päälle. Jyväskylän seurakunta järjestää Hoivamuskareita yhteistyössä Keski-Suomen Syöpäyhdistyksen kanssa.
Uudenlaisen muskarin kantavana ajatuksena on tuoda kotona tai sairaalassa olevan lapsen arkeen vaihtelua, iloa, elämyksiä ja yhteistä leikkiä musiikin siivittämänä.
– Menemme lapsen senhetkiseen elämään. Hän saa osallistua muskariin oman jaksamisensa mukaan ja niillä soittimilla, joita kotoa tai sairaalasta löytyy, Hassinen kertoo.
Rupesin miettimään, miten voisimme videoyhteyden avulla tavoittaa sellaisia lapsia ja perheitä, jotka eivät pääse paikan päälle.
Hoivamuskarissa lauletaan ja soitetaan monenlaista musiikkia, joka liittyy lapsen elämään. Kuten muissakin seurakunnan muskareissa, Hoivamuskareissa käytetään hengellisen musiikin lisäksi monipuolisesti lastenlauluja, klassista ja kansanmusiikkia.
Tekemisessä otetaan lasten ikä ja toiveet huomioon.
– Kyselen osallistujilta, mitä he haluavat muskarissa tehdä. Zoomissa voi ihanasti jakaa myös kuvia.
Lasten aito kohtaaminen on Hassiselle kaikissa musiikkileikkikouluissa olennaista, mutta Hoivamuskarissa keskustelulle varataan erityisen paljon aikaa.
– Zoomissa musisointi on aika intensiivistä. Soittamisen ja laulamisen jälkeen jutustelemme rauhassa. Usein lapsille on tärkeää näyttää opettajalle myös omia tavaroitaan. Lisäksi osallistujat voivat olla videon välityksellä vuorovaikutuksessa toisten, samassa tilanteessa olevien lasten kanssa.
Keväällä pienempien lasten muskarit pidettiin etänä, ja niistä saatiin hyvää palautetta. Ihan pienikin lapsi saattoi jokellella vastavuoroisesti ruudun välityksellä. Yksi tyttö oli puolestaan kertonut etämuskarin jälkeen, että hänestä tuntui kuin ope olisi silittänyt häntä.
Ruudun ääressä Terhi Hassisen mielessä syntyi myös idea Hoivamuskarista.
– Rupesin miettimään, miten voisimme videoyhteyden avulla tavoittaa sellaisia lapsia ja perheitä, jotka eivät pääse paikan päälle.
Muskarit ja soittoryhmät
- Seurakunnan muskari- ja soittoryhmiä järjestetään Idussa, Säynätsalossa, Keljonkankaalla, Kortepohjassa, Kuokkalassa, Palokassa, Vaajakoskella, Tikkakoskella ja kauppakeskus Sepässä. Muskarit pidetään seurakunnan tiloissa. Osallistujille ilmoitetaan, jos toiminta joudutaan koronarajoitusten vuoksi siirtämään Zoomiin.
- Hoivamuskari järjestetään Zoom-alustalla tiistaisin kello 16.30–17.15. Hoivamuskari on osallistujille maksuton.
- Katso tarkemmat tiedot Hoivamuskarista sekä muista muskari- ja soittoryhmistä ja ilmoittaudu mukaan: jyvaskylanseurakunta.fi/lapsiperheille/muskarit.