Pitkän talven jälkeen kasvien kanssa puuhaileminen luo uskoa, että kesä vielä koittaa, sanoo Leena Halko, joka on koulutukseltaan myös puutarhuri.
Millainen viherpeukalo olet?
Olen aikamoinen viherpeukalo. Kasvien ja kukkien viljely on lempiharrastukseni sisällä ja ulkona. Rakkaimpia ovat kukat. Kaikenlaista uutta tai erikoista pitää aina hankkia. Minulla on tyypillinen harrastajapuutarhurin ongelma, että ensin hankin ja sitten vasta mietin, mihin saan kasvit ja kukat mahtumaan.
Mitä viljelet?
Hyötykasveista koitan viljellä niitä, joita kaupasta saa huonosti. Esimerkiksi porkkanan viljeleminen ei ole mielestäni kannattavaa, koska niitä saa edullisesti. Viljelen papuja, joista suosikkini on ruusupapu. Se on paitsi herkullinen, myös todella näyttävä, kukkiva puutarhakasvi. Viljelen mielelläni myös erilaisia kaaleja, ja kukista pidän eniten perennoista. Tänä kesänä aion laajentaa papuviljelmää ja kokeilla pitkästä aikaa tomaattien kasvattamista.
Mikä puutarhaharrastuksessa kiehtoo?
Puutarhanviljely on sielulle hirmu ihanaa. Puutarhassa huolet ja murheet unohtuvat, saa raitista ilmaa ja voi seurata kasvun ihmettä. Tunnistan itsessäni vahvasti myös ekologisen puutarhurin. Omassa puutarhassani pyrin siihen, että erilaisille pölyttäjille ja muille hyönteisille on hyvät olosuhteet. Hyönteiskato on järkyttävän huolestuttava asia.
Mitä kasveja ehtii vielä laittaa alulle huhti–toukokuussa?
Monenlaisia kasveja ehtii vielä laittaa alulle. Esimerkiksi kaalien esikasvatusaika on lyhyt, samoin pavut ja kurpitsat kasvavat nopeasti. Kukistakin krassit voi kylvää hyvin huhti–toukokuussa.
Millaisista kasveista kannattaa aloittaa, jos ei ole ennen viljellyt mitään?
Parvekkeella kannattaa aloittaa yrteistä. Ihan kaupan ruukkuyrteilläkin pääsee alkuun. Myös salaateista saa helposti satoa. Kesäkurpitsa on tuttu suosikki. Herneet ja pensaspavut ovat vaivattomia, ne voi kylvää kesäkuussa suoraan maahan. Lehtikaali on helppo ja näyttävä, mutta vaatii yleensä suojausta tuholaisia vastaan kesäkuussa.
Mitä vinkkejä antaisit puutarhanhoitoa aloitteleville?
Tärkeintä on utelias ja rohkea mieli. Puutarhanhoito ei ole rakettitiedettä. Jos viljely epäonnistuu, kannattaa kokeilla seuraavana vuonna tai myöhemmin kesällä uudestaan. Jokaisesta epäonnistumisesta oppii aina jotain.
Mihin puutarhainnostus helposti lopahtaa ja mikä avuksi?
Puutarhanhoito ja parvekeviljely vaativat sitoutumista ainakin sen verran, että kasveja muistaa kastella säännöllisesti. Puutarhanhoito voi olla myös työlästä. Innostus saattaa lopahtaa, jos lopputulos ei ole sitä, mitä on ajatellut, mutta aina kannattaa yrittää uudelleen.
Suomalaiset ovat puutarhakansaa. Mistä se kertoo?
Juuremme ovat maaseudulla ja ehkä meillä on sielunikävä sinne, missä on vihreämpää. Suomalaisille luonnonarvot ovat tärkeitä. Ihmisillä on myös enemmän aikaa harrastaa. Nuorten parissa puutarhainnostus on ollut kovasti nousussa.
Millaisia trendejä puutarhaharrastuksessa on juuri nyt?
Luonnon kunnioitus on kasvava trendi. Hyönteiskadosta puhutaan paljon ja meitä on alkanut pelottaa, miten mustikkasadollemme käy. Se on kannustanut tekemään muutakin kuin pelkkiä nurmikoita. Hyötyviljely on iso trendi, sillä sen voi aloittaa pienimuotoisesti.