Kiinteistökaupan kumoutumisesta huolimatta seurakunta aikoo myydä itselleen tarpeettomat seurakuntakeskukset sekä tontin – yhdessä tai erikseen.
Yliopistonkadulla sijaitseva Keskusseurakuntatalo on yksi neljästä seurakuntakeskuksesta, joiden luopumisesta on päätetty Jyväskylän seurakunnan kiinteistöstrategiassa.
Jyväskylän seurakunnalla on edessään pohdinnan aika. Helsingin hallinto-oikeus kumosi syyskuun lopulla suuren kiinteistökaupan, jossa seurakunta olisi myynyt kiinteistösijoitusyhtiölle Lohikosken, Halssilan ja Huhtasuon seurakuntakeskukset, Keskusseurakuntatalon sekä Palokassa sijaitsevan rakentamattoman maa-alueen.
Pian päätöksen jälkeen varmistui, että seurakunta ei aio hakea asiaan valituslupaa.
– Valitusluvan saaminen korkeimmasta hallinto-oikeudesta olisi epävarmaa. Pahimmassa tapauksessa prosessi venyisi vuosia ja lisäisi kustannuksia. Haluamme päästä asiassa nopeammassa aikataulussa eteenpäin, Jyväskylän seurakunnan talousjohtaja Jussi Kaulio kommentoi.
Kaulion mukaan seurakunnassa mietitään nyt rauhassa, mihin toimenpiteisiin kiinteistöjen osalta ryhdytään.
– Konkreettisiin toimiin päästään todennäköisesti vasta ensi vuoden puolella, ja asia tuodaan laajenevan seurakunnan kirkkovaltuuston päätettäväksi, Kaulio toteaa.
Seurakuntakeskusten luopumisesta on päätetty Jyväskylän seurakunnan kiinteistöstrategiassa, eikä tilanne ole tältä osin muuttunut.
– Lähdemmekö myymään kiinteistöjä samanlaisena pakettina kuin aikaisemmin vai yksi kiinteistö kerrallaan, on vielä täysin auki.
Rakennukset menevät koko ajan huonompaan kuntoon. Niihin kohdistuu myös paljon ilkivaltaa. –Jussi Kaulio
Seurakuntakeskusten myymisestä yhdessä rakentamattoman tontin kanssa ei sinällään tullut moitteita hallinto-oikeudelta. Katsotaan, onko aika tässä suhteessa muuttunut, Kaulio pohtii.
Seurakuntakeskuksia on yritetty myydä huonolla menestyksellä myös aiemmin.
– Seurakuntakeskukset eivät ole helppoja kohteita myydä.
Keskusseurakuntatalo sekä Lohikosken ja Halssilan seurakuntakeskukset ovat suojeltuja rakennuksia, mikä asettaa aikamoisia rajoitteita niiden käytölle.
Kiinteistöt ovat olleet tyhjillään useita vuosia. Pelkästään ylläpitokustannukset ovat lähes 400 000 euroa vuodessa.
Ylläpitokustannusten lisäksi huolta lisää kiinteistöjen rapistuminen.
– Rakennukset menevät koko ajan huonompaan kuntoon. Niihin kohdistuu myös paljon ilkivaltaa, Kaulio kertoo.
Kiinteistökaupasta valituksen tehneet Heimo Lajunen ja Pertti Reinikainen iloitsivat hallinto-oikeuden päätöksestä. Molemmat ovat entisiä Jyväskylän seurakunnan pitkäaikaisia luottamushenkilöitä.
– Hallinto-oikeus huomasi, ettei kaikki tuossa kaupassa mennyt ihan niin kuin hyvä hallintotapa ja kilpailutus edellyttävät, Lajunen toteaa.
Hallinto-oikeus katsoo, että sekä kirkkohallituksen että Jyväskylän kirkkovaltuuston päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä. Se myös toteaa, ettei päätöstä kiinteistökaupan hyväksymisestä olisi tullut tehdä ennen valtiontukimääräysten mahdollisen soveltuvuuden selvittämistä.
Kiinteistöjen myymistä Lajunen ei ole missään vaiheessa vastustanut. Hän perää ainoastaan mahdollisimman avointa ja oikeudenmukaista kilpailutusta.
– Toivon, että oikeuden ratkaisu parantaa jatkossa tämän tyyppisten kohteiden myyntiä siten, että kaikilla on mahdollisuus tehdä ostotarjous, eikä kiinteistöjä myydä pienen piirin sisäpiiritiedon kautta jollekin.
Pertti Reinikaisen mukaan kysymys on puhtaasti seurakunnan edusta. Häntä harmittaa, että seurakunta oli myymässä kiinteistöjä 80 000 eurolla, vaikka niistä saatava hyöty voi hänen mukaansa olla sijoittajalle satojen tuhansien tai jopa miljoonien arvoinen. Palokan maa-alueen kauppahinta oli sidottu kaavoituksessa myönnettävään rakennusoikeuteen.
– Seurakunnassa pitäisi huolellisesti miettiä, miten kiinteistöjä kehitetään ja omaisuutta hyödynnetään tuottoisasti. Myydäänkö, puretaanko vai rakennutetaanko itse? Toivon hartaasti, että valtuutetut arvioivat yhdessä eri toimijoiden kanssa, mikä on paras tie, Reinikainen toteaa.
Esisopimus seurakuntakeskusten ja Palokan tontin kaupasta solmittiin vuonna 2021 Järvi-Suomen Asunnot Oy:n kanssa. Kiinteistökaupan kaatumiseen toimitusjohtaja Tomi Nieminen suhtautuu tyynesti.
– Tilanne on nyt hallinto-oikeuden päätöksen mukainen.
Nieminen odottaa nyt rauhassa, mitä seurakunta aikoo kiinteistöille ja tontille seuraavaksi tehdä.
Olemme aivan erilaisessa tilanteessa kuin silloin, kun jätimme tarjouksen. –Tomi Nieminen
Nieminen toteaa monen asian muuttuneen neljän vuoden aikana. Saneeraus- ja rakennuskustannukset ovat nousseet ja kiinteistöjen vuokra- ja myyntihinnat laskeneet.
– Olemme aivan erilaisessa tilanteessa kuin silloin, kun jätimme tarjouksen. Nyt pitää tarkasti miettiä, löytyykö kiinteistöille sellaista käyttöä, joka kattaa niiden ylläpitokustannukset ja kuntoon laittamisen. Jos uusi tarjouskierros tulee, en ole ihan heti nostamassa kättä pystyyn.
Paljon riippuu Niemisen mukaan myös siitä, millä tavoin seurakuntakeskukset tulevat myyntiin.
– En usko, että olen kiinnostunut jättämään tarjousta yksittäisistä kiinteistöistä. Jos kiinteistökauppa toteutetaan samanlaisena pakettina kuin aikaisemmin, siinä on enemmän mahdollisuuksia saada kokonaisuus toimimaan taloudellisesti ja jakaa riskejä, Nieminen sanoo.
Tästä on kyse
- Helsingin hallinto-oikeus kumosi syyskuussa Jyväskylän seurakunnan kirkkovaltuuston päätöksen kiinteistökaupoista Järvi-Suomen Asunnot Oy:n kanssa sekä kirkkohallituksen sitä koskevan alistuspäätöksen.
- Kumotun kaupan kohteena olivat Lohikosken, Halssilan ja Huhtasuon seurakuntakeskukset, Keskusseurakuntatalo sekä Palokassa sijaitseva rakentamaton maa-alue Pappilanjoen ja Jokelantien välimaastossa.
- Kiinteistöt ovat olleet tyhjillään vuosia. Niiden ylläpito maksaa lähes 400 000 euroa vuodessa.
- Kyseisistä kiinteistöistä luopumisesta on päätetty Jyväskylän seurakunnan kiinteistöstrategiassa.