”Moninaisuus on hyvä asia”

Seurakuntavaalit 2022. Piirros: Nina Huisman.

Marraskuiset seurakuntavaalit saavuttivat viime vaaleja suuremman ehdokasmäärän.

Syksyn seurakuntavaaleissa on Jyväskylässä mukana 172 ehdokasta, ja ehdokkaita asettaa seitsemän valitsijayhdistystä: Avara kirkko, Keskusta yhteistyössä -ryhmä, Kokoomus ja sitoutumattomat, Kristillisten perusarvojen puolesta, Perussuomalaiset, Seurakuntaväki ja Sosialidemokraatit ja sitoutumattomat.

Eniten ehdokkaita, 44, keräsi listalleen Avara kirkko -valitsijayhdistys, jossa ilmoitetaan olevan mukana muun muassa vihreitä, vasemmistoa ja partiolaisia. Kokoomuksen ja sitoutumattomien listalla on 40 ehdokasta, Seurakuntaväellä 36, Keskusta yhteistyössä -ryhmä ja Sosialidemokraateilla kummallakin 20, Kristillisten perusarvojen puolesta 7 ja Perussuomalaisilla 5 ehdokasta.
 
Ehdokkaiden määrä nousee neljän vuoden takaisesta, jolloin ehdokkaita oli 169. Naisten ja miesten osuus ehdokkaista jakaantuu melko tasaisesti. Naisia on ehdokkaista 92 ja miehiä 80. Nuoria on mukana lähes saman verran kuin neljä vuotta sitten. Alle 35-vuotiaita on ehdokkaista 22 prosenttia.

Hienoa, että ehdokkaiden määrä on jonkin verran kasvanut viime vaaleista.

– Hienoa, että ehdokkaiden määrä on jonkin verran kasvanut viime vaaleista. Ehdokkaissa on paljon eri ikäisiä, eri puolilta kaupunkia ja muutenkin erilaisista taustoista tulevia seurakuntalaisia. Tämä moninaisuus on hyvä asia. Nuoriakin on ihan mukavasti, alle 35-vuotiaita joka viides ehdokas, kommentoi Jyväskylän seurakunnan kirkkoherra Arto Viitala.

Ehdokkuudet vahvistetaan vaalilautakunnassa 3. lokakuuta, jolloin jaetaan myös ehdokasnumerot.

Seurakuntavaaleissa valitaan 39 jäsentä Jyväskylän seurakunnan kirkkovaltuustoon. Nykyisistä valtuutetuista yhdeksän ei enää asetu ehdolle näissä vaaleissa. Paikkansa jättävät Eveliina AijasahoBella ForsgrénTarmo KemppainenHeimo LajunenHelinä LähdesluomaRaija PekkarinenPertti ReinikainenJuha Suonperä ja Pirkko Weijo.

Kaksi kautta kirkkovaltuustossa istunut Juha Suonperä kertoo jättäneensä ehdokkuuden väliin, jotta yhdelle miehelle ei kasautuisi liikaa tehtäviä.

– Olen jo mukana aluevaltuustossa ja kaupunginvaltuustossa.
Parikymmentä vuotta seurakunnassa vaikuttanut Heimo Lajunen jättää luottamustehtävät osin turhautuneena seurakunnan viime vuosien päätöksentekoon.

– Aika lailla rassaa mieltä, jos kirkon päätehtäväksi muodostuvat yhteiskunnalliset asiat. Jos muut kuin kristilliset arvot jyräävät, silloin on turha puhua, miten sanoma menisi eteenpäin. Ympäristöraportteja tehdään kuukausittain, mutta sillä ei tunnu olevan väliä, kuinka monta on tavoitettu kirkon perussanomalla, Lajunen sanoo.

Juha Suonperä toivoo uusilta päättäjiltä pitkäjänteisiä päätöksiä.

– Muutenkin kirkon pitää pysyä yhteiskunnan muutoksessa mukana.
Heimo Lajunen muistuttaa luottamushenkilöitä kirkon päätehtävästä, evankeliumin eteenpäin viemisestä.

Luvassa on varmasti isoja kiinteistöjä kokevia päätöksiä.

– Jos kirkkoa lähdetään muokkaamaan joksikin muuksi, silloin ollaan hakoteillä.
 
Uudet valtuutetut ovat isojen päätösten edessä myös seuraavalla nelivuotiskaudella.

– Luvassa on varmasti isoja kiinteistöjä kokevia päätöksiä, niin rakentamista kuin myös luopumista joistain tiloista. Peruskorjausvuoroaan odottaa esimerkiksi Kaupunginkirkko. Talouden tasapainosta huolehtiminen ja siihen liittyen henkilöstösuunnittelu on niin ikään valtuuston keskeinen tehtävä. Neljän vuoden kauteen osuu joitakin kirkkovaltuuston päätettäväksi tulevia henkilövalintoja, Arto Viitala toteaa.

– Kirkkovaltuusto osaltaan huolehtii myös kirkon hengellisen tehtävän toteuttamisesta hyväksyessään vuosittain toimintasuunnitelman.

Jaa artikkeli: