Ammattiopisto Spesian opiskelijat suunnittelivat ja valmistivat surukassin, jonka avulla surusta on helpompi puhua.
Ammattiopisto Spesian opiskelija Rauni Souru (vas.) ja erityisopettaja Ruut Halttunen esittelevät mustaa surukassia, johon on painettu kultakoristeinen enkelihahmo. Kassin sisälle tulee sekokielistä materiaalia surun käsittelemiseen, hautajaisiin ja muistohetken järjestämiseen sekä led-kynttilä ja valokuvakehys.
Ammattiopisto Spesian artesaaniopiskelijat ovat valmistaneet surukasseja tueksi surevan ihmisen kohtaamiseen. Idea sai alkunsa, kun Keski-Suomen seurakuntien kehitysvammaispappi Maarit Nuopponen teki tilauksen noin viidestäkymmenestä kassista alkuvuodesta 2021.
Nyt jo artesaaniksi valmistuneen Siiri Nurmisen suunnitelma surukassin ulkoasusta valmistui tilauksen jälkeen. Muun muassa korona-ajan etäopiskelun ja opiskelijoiden omien työelämäjaksojen vuoksi viivästynyt projekti hoitui loppuun Kiia Loikkasen ja Rauni Sourun toimesta, erityisopettaja Ruut Halttusen avustuksella.
– Surukassit veivät meidät opiskelijoiden kanssa välillä syvällisiin keskusteluihin, Ruut Halttunen muistelee.
– Keskustelimme muun muassa kuolemasta, ja tekemisen lomassa kävimme läpi myös opiskelijoiden oman elämän suruaikoja. Projekti tarjosi ammatillisten taitojen kehittymisen lisäksi hienon kasvun ja ehkä myös pienen eheytymisen mahdollisuuden.
Laadusta ei tingitty. Jos jokin sauma meni vinoon, se ratkottiin, ja tehtiin uudestaan.
Valmis surukassi on väriltään musta, ja kankaaseen on painettu valkoinen, kultakoristeinen enkelihahmo. Kassin sisältä löytyy selkokielistä materiaalia surun käsittelemiseen, hautajaisiin ja muistohetken järjestämiseen sekä led-kynttilä ja valokuvakehys.
– Tekovaiheesta jäi mieleen ainainen ompelu, silitys ja prässääminen, Rauni Souru naurahtaa.
– Vaikka kangaskassit syntyivät sarjatyönä ja niitä tuli lopulta suunniteltua enemmän, laadusta ei tingitty. Jos jokin sauma meni vinoon, se ratkottiin, ja tehtiin uudestaan. Kassiin tehtiin myös vuori, mikä teki siitä heti laadukkaamman oloisen.
Surukassin on ajateltu sopivan kaikille, myös niille, jotka eivät tunnusta mitään uskontoa.
Kun surulle antaa aikaa, se ei jää vaivaamaan.
– Kassi käy ihan kaikille, Halttunen painottaa.
– Opiskelija suunnitteli siihen symboliikkaa sellaiselle, joka sitä haluaa tulkita. Esimerkiksi enkelihahmon pään päällä kimaltelevat kolme kultaista sädekehää voi ajatella kuvaavaan kolminaisuutta.
Souru ajattelee surun käsittelemisen olevan tärkeää, ja että sen kieltäminen tai sen käsittelemättä jättäminen voi aiheuttaa ihmiselle monenlaista harmia.
– Kun surulle antaa aikaa, se ei jää vaivaamaan. Surua voi käsitellä esimerkiksi jakamalla sitä, sillä on hyvä puhua jollekin, Souru sanoo.
– Toivon, että nämä kassit tuovat sureville ihmisille lohtua. Toivon myös, että ihmiset arvostavat tätä kotimaista käsityötä.
Jyväskylän seurakunnan kehitysvammaistyön diakoni Mari Tyynelä iloitsee siitä, että opiskelijoiden työn tulokset pääsevät pian käyttöön tarpeeseen tulevana tukimateriaalina.
– Surukasseja on tarkoitus jakaa kehitysvammaisten ryhmäkoteihin koko Keski-Suomen alueella, Tyynelä avaa.
– Kun aikanaan ideoimme materiaalipakettia, mietimme, tulisiko siitä esimerkiksi laatikko tai kansio. Kun sitten lopulta päädyimme kangaskassiin, oli hienoa saada antaa Spesian päähän vapaat kädet toteutuksen suhteen.
Jaa artikkeli: