Kirjakauppias Elina Salojärvi palasi sukunsa juurille Ellin kirjan myötä. Kilpailu ihmisten ajankäytöstä haastaa myös kristillisiä kustantajia ja kirjakauppoja.
Mistä idea kristilliseen kirjakauppaan?
Edellisten yrittäjien myydessä kirjakaupan minulle tuli mahdollisuus jatkaa toimintaa. Ajoituskin sopi itselleni hyvin, oli halua ja aikaa tarttua uusiin haasteisiin.
Oletko aina halunnut kirjakauppiaaksi vai ajautunut alalle?
Kai voi sanoa, että olen syntynyt kirja-alalle. Isovanhempani ja isäni ovat luotsanneet monen tuntemaa perheyritystä Gummerusta. Koin tulevani sukuni juurille Kauppakadun liikkeeseen. Ellin kirjasta näkyy vanhan Gummeruksen kirjakaupan kivijalkaan. Muistan jo pikkutyttönä pyytäneeni töitä Gummeruksen kirjakaupasta, ja sain luvan pyyhkiä postikorteista pyyhekumilla vanhoja hintoja pois varaston sopukoissa. Äitini perustama edullisia kirjoja myyvä Kilokirja oli myös useana kesänä ja jouluna työpaikkani koulu- ja opiskeluaikoina. Veljeni perusti edullisten kirjojen Kirjatorin-ketjun. Siellä työskentelin kymmenisen vuotta osto- ja johtotehtävissä.
Mikä yrittäjänä toimimisessa on parasta?
Parasta on, että saan käyttää kokemustani ja idearikkauttani tässä työssä. Huomaan, että sytyn myös haasteellisuudesta ja sesonkien vaihtelevuudesta.
Kuinka hyvin kristilliset kirjat myyvät?
Kilpailu ihmisten ajankäytöstä haastaa myös kristillisiä kustantajia sekä kirjakauppiaita, mutta en usko olevamme poikkeus muusta kirja-alasta. Toivon kuitenkin, että laadukasta kirjankustantamista tekevät kristilliset kustantajat voisivat säilyttää toimintansa Suomessa ja sitä kautta olla mukana mediakasvatus- ja sisälähetystyössä. Sitä voi tukea omalta osaltaan ostamalla kristillisen kirjan. Mielestäni kristillinen kirja on säilyttämisen arvoinen, ja sen eteen teen omalta osaltani työtä.
Paras sesonki vuodessa?
Olen sanonut hiukan leikillisesti, että ilman joulua ei olisi kirjakauppoja. Taitaa olla niin, että moni muukin kauppa ja työpaikka katoaisi ilman kristikunnan suurta juhlaa.
Mitä Ellin kirjasta ostetaan eniten?
Kirjoja myydään edelleen euromääräisesti eniten.
Kuinka kovaa kilpailu on?
Kirja-ala kilpailee ihmisten ajankäytöstä. Sosiaalinen media, internet, älykännykät vievät runsaasti ihmisten ajasta – toisin kuin ennen. Myös lehdet kipuilevat varmasti saman asian kanssa. Nettiostaminen tuo myös omat haasteensa. Ostamalla kivijalkakaupoista ne pystyvät säilymään katukuvassa ja työllistävät paikallisia ihmisiä.
Kuinka tärkeää muu oheismyynti on?
Oheismyynti on tullut yhä tärkeämmäksi kirjakaupoissa, lähes elintärkeää.
Pitääkö paperinen kirja vielä pintansa?
Uskon, että pitää. Katsotaan sitten muuttaako nuorempi sukupolvi suuntaa tulevaisuudessa. Matkoillahan e-kirja on kätevä, tosin itse suosin pokkareita. Paperikirjalla on todella hyvä etu e-kirjaan nähden. Sen parissa silmät lepäävät toisin kuin tietolaitteiden valossa. Paperikirja onkin paras iltaisin. Kirjojen lukeminen on myös aivoille ja muistillemme terveellistä, koska niissä on juonteen sisältävää pitkää tekstiä, eikä vain lyhyitä otsikoita tai koosteita.
Pokkari vai kovakantinen?
Lahjakirjoihin kovakantisuus tuo usein arvokkuutta. Uusintapainoksia tehdään pokkaripainoksina, jotka ovat myös edullisempia. Itselleni käy kaikki.
Ellin kirjassa pullakahvitellaan nettisivujen mukaan aina kun voidaan. Onko Aleksis Kiven päivä pullakahvien paikka?
Kiitos hyvästä ideasta!
Mitä lukeminen sinulle merkitsee?
En osaa kuvitella elämää ilman kirjallisuutta. Kirjat ovat suuri rikkaus itselleni ja kaikille meille.
Parasta juuri nyt?
Tekemisen meininki.