Korjaamalla uudenveroista

Suutari Teemu Seppänen työssään.

Laadukkaan korjaaminen kannattaa ja käsityötä arvostetaan yhä enemmän, sanoo suutari.

Suutari Teemu Seppänen keskittyy työhönsä kauppakeskus Sepässä. Asiakastyö vaatii nopeaa ongelmanratkaisukykyä. Myös työn monipuolisuus ja ihmisten kohtaaminen palkitsevat.  

Teemu Seppänen, miten sinusta tuli suutari?
Meillä on perheyritys, ja olen tehnyt näitä hommia jo 20 vuotta. Kouluttauduin alalle oppisopimuksella, joten sain ammattitaidon työssä ja opin teoriaa lähijaksoilla. Sain oppia muun muassa eri materiaaleista ja jalkineiden valmistuksesta. Kun tietää, miten kenkä rakentuu, myös korjaaminen onnistuu paremmin.

Mitä kaikkea työhösi kuuluu?
Monenlaisia korjaustöitä, kaiverruksia ja erilaisten avainten valmistamista. Ammatti on ajan myötä muuttunut ja monipuolistunut ja mukaan on tullut tietotekniikkaa ja koneita. Käytämme muun muassa jykevää vapaavarsikonetta, jolla onnistuu ompelu myös kengän sisäpuolelta. Kuitenkin kaiken pohjalla on perinteinen suutarin työ.

Mikä on parasta työssäsi?
Vaihtelevuus tuo mielekkyyttä, koska päivittäin ratkon erilaisia haasteita asiakastöissä. Teen myös mielelläni töitä ihmisten parissa, ja on ilo olla avuksi ja hyödyksi asiakkaille.

Mikä kuormittaa?
Ympäristö marketin yhteydessä on hektinen, ja keskittyminen keskeytyy usein. Ei riitä, että on hyvä kädentaidoissa, vaan tarvitaan paineensietokykyä, ongelmanratkaisukykyä ja asiakaspalvelutaitoja. Kiirettä riittää, joten työpäivän jälkeen on lepo ja oma rauha tarpeen.

Mistä tietää, kannattaako kengät korjata?
On hyvä tulla kysymään, koska se ei maksa mitään. Arvioimme kenkäparin kokonaisuutena, ja hyvien lempikenkien kohdalla korjaamisen kynnys vielä madaltuu. Teemme hinta-arvion, ja joskus korjaus ei kannata. Päätös tehtävästä työstä tehdään yhdessä asiakkaan kanssa.

Erikoisin korjaustyösi?
Restaurointityöt ovat mieleenpainuvia, kuten vaikkapa isoisältä perinnöksi saatujen sota-ajan nahkasaappaiden muokkaaminen käyttöä varten. Rakensin kokonaan uudet pohjat, ja saappaat saivat taas vuosikymmeniä lisää käyttöikää. Sellaisissa asiakastöissä on tietysti iso tunnearvo ja kiertotalousajattelu huipussaan.

Anna kenkien hoitovinkki!
Nahkakengät saa lähes uuden oloisiksi, kun ne käsittelee välillä mehiläisvaharasvalla ja sipaisee naarmuihin ja haalistumiin värillistä kenkävoidetta. Nahkakengät voi pestä käsin nahkasaippualla tarpeen mukaan ja antaa kuivua huoneen lämmössä. Mokkakenkiä varten löytyy suojasuihkeita. Hoidon tarve riippuu myös keleistä. Säilytystä varten suosittelen lepolestiä tai kengät voi täyttää sanomalehdillä.

Miten kierrättämisen arvostus näkyy suutarin työssä?
Asiakkaat hankkivat kengilleen ja muille tuotteilleen lisää käyttöikää korjauttamalla. Käsityötä myös arvostetaan. Lisäksi taloudellisesti tiukempina aikoina korjautetaan mieluummin kuin ostetaan uutta. Laatuun panostavia ja halpatuotteiden ostajia löytyy molempia kuitenkin aina.

Onko suutarin lapsilla kenkiä?
Kyllä löytyy, ja erityisesti lapsen kasvavat jalat tarvitsevat laadukkaat, sopivat ja riittävän tukevat kengät. Silloin ne pääsevät kehittymään kunnolla. Jalat ovat sen verran tärkeät, että hyviin kenkiin kannattaa panostaa!

Jaa artikkeli: