Kissankellot ja perhoset– tulkaa takaisin!

Mervi Muinonen pitelee käsissään kukkivia lupiineja.

Jyväskylän seurakunnassa on ryhdytty hävittämään lupiineja entistä järjestelmällisemmin.

”Lupiini on haitallinen vieraslaji”, muistuttaa Jyväskylän seurakunnan ylipuutarhuri Mervi Muinonen. Seurakunta on antanut luvan kitkeä lupiineja kaikille Vesalassa tai muualla seurakunnan alueilla vieraileville.

Mitä haittaa on uljaasti kukkivista lupiineista, saattaa moni ihmetellä. Miksi se on listattu kansallisesti haitalliseksi vieraslajiksi? Syy on se, että tämä rehevästi leviävä hernekasvi vie elintilaa luonnonvaraisilta niittykasveilta, joissa hyönteiset viihtyvät. Luonto yksipuolistuu.

Jyväskylän seurakunnassa on ryhdytty hävittämään lupiineja entistä järjestelmällisemmin. Ylipuutarhuri Mervi Muinosen mukaan seurakunnan maa-alueista eniten lupiineja kasvaa Vesalan leirikeskuksen torpan alueella. Siellä partiolaiset kaivoivat toukokuussa talkoilla juurakoita ylös ja kitkivät kasvustoa.

– Kaikki vihreät maanpäälliset osat jätetiin maahan kuivumaan. Juurakot jäivät kuivumaan pressun päälle, jotta niistä lähtee multa. Mullassa voi olla edellisvuoden siemeniä, kertoo Muinonen.

Seurakunnan vihertyöryhmä kävi sen jälkeen ajamassa trimmerillä alueen. Kesän kuluessa sama tehdään vielä pari kolme kertaa, jotta kasvit eivät pääse kukkimaan ja siementämään.

Ensi vuoden keväällä järjestämme isot talkoot.

Muinonen arvioi, että lupiinien hävittämiseen Vesalasta kuluu muutamia vuosia. Aivan kokonaan ei lupiineista ehkä päästä eroon, mutta jo leviämisen estäminen on tärkeää.

– Ensi vuoden keväällä järjestämme isot talkoot. Samalla opimme lisää haitallisista kasveista ja ehkä myös eläimistä. Tervetuloa mukaan, Mervi Muinonen kutsuu.

Partiolaisten innokkuus ilahduttaa ylipuutarhuria. Valtavien juurakoiden nostaminen onnistuu talikolla ja lapiolla.

– Yksi pieni partiolainen kaivoi talkoissa ylös 40 isoa juurakkoa. Vain yksi sellainen mahtuu 10 litran ämpäriin.

Olisi tärkeää katkoa varret ennen kuin niihin kehittyy palkoja.

Partiolaiset ovat sitoutuneet kitkemään lupiineja aina, kun heillä on Vesalassa tapahtumia. Alue on kuitenkin niin suuri, että tarvitaan muidenkin apua. Seurakunta on antanut luvan kitkeä lupiineja kaikille Vesalassa tai muualla seurakunnan alueilla vieraileville.

– Olisi tärkeää katkoa varret ennen kuin niihin kehittyy palkoja. Juurakot ja kukkaosa pitää laittaa jäteastioihin, joita torpan alueelle­ on tuotu. Kasvijätteet toimitetaan sitten poltettavaksi energia- tai sekajätteenä. Lehtivihreän ja sen osan vartta, jossa ei vielä ole palkoja, voi jättää maahan, Muinonen opastaa.

Monilta seurakunnan maa-­alueilta lupiinit on saatu melko hyvin häviämään. Sarpatin leirikeskuksessa on noin 10 neliön alue, jossa lupiinien kukkavarret pitäisi pian katkoa pois. Sen voi tehdä kuka tahansa.

– Kukat voi kerätä maljakkoon. Ne voi heittää kompostiin, jos sen tekee ennen kuin ne ehtivät tehdä siemeniä.

Tiesitkö?

  • Lupiini erittää maahan myrkkyä, joka estää muiden kasvien kasvun.
  • Kun varressa kasvavat vihreät palot mustuvat, ne lopulta poksahtavat ja siemenet sinkoutuvat ympäriinsä. Siemenet saattavat säilyä itämiskelpoisina jopa 50 vuotta.
  • Lupiinien maahantuonti, kasvatus, myynti ja muu hallussapito (maljakkoon saa kerätä) sekä ympäristöön päästäminen on kielletty.
  • Lupiinien hävittämiseen on pyydettävä lupa maanomistajalta.
  • Lisää tietoa: vieraslajit.fi, meillakotona.fi/lupiinit
Jaa artikkeli: