Kirkot kuntoon!

Osmo Väätäinen

”On tämä liikuttava hetki jo nyt.” Vastuupappi Osmo Väätäinen seurasi Säynätsalon kirkon kuoriutumista entiseen loistoonsa ja lupasi kunnon juhlat.

Säynätsalon kirkon kuoriosaa hallitsevat rakennustelineet, ikkunat ovat vanerilevyjen peitossa ja maalaustyöt ovat kesken. Vain kaunis kasettikatto muistuttaa, miltä kirkossa näytti ennen remonttia.

Maaliskuisissa harjannostajaisissa kirkkosalin kaaos ei kuitenkaan haitannut Säynätsalon lähikirkkoalueen vastuupappia Osmo Väätäistä.

– On tämä liikuttava hetki jo nyt, Väätäinen sanoi.

– Olen ollut Säynätsalossa pappina yhdeksän vuotta, ja koko sen ajan olen toivonut, että kirkko kunnostettaisiin alkuperäiseen asuunsa

Säynätsalolaiset ovat odottaneet remontin valmistumista hartaasti. Suljettiinhan kirkon ovet sisäilmaongelmien vuoksi jo puolitoista vuotta sitten.

Nyt kauan odotettu remontti on loppusuoralla. Kirkon sisätilat valmistuvat toukokuun loppuun mennessä ja kesän aikana kunnostetaan piha-alue.

– Toiminta käynnistetään jossakin vaiheessa alkusyksyllä. Kirkko vihitään uudelleen käyttöön myöhemmin syksyllä. Silloin pidetään kunnon juhlat, Väätäinen lupasi.

Väätäinen on seurannut remontin edistymistä kiitollisin mielin.

– Kirkon palauttaminen 1920-luvun alkuperäiseen asuunsa on ehdottomasti kulttuurihistoriallinen teko. Kirkolla on hieno historia, ja sitä käydään katsomassa kauempaakin. Täällä on Armas Lindgrenin ja Alvar Aallon henki vahvasti läsnä.

Erityisen innoissaan Väätäinen on urkuparven ennallistamisesta.

– Urkuparven palauttaminen alkuperäiseen asuunsa on ehkä hienoin kohta tässä kirkossa. Urkuparvi ehdittiin pilata kahteen kertaan aiempien remonttien yhteydessä

Vanhojen urkujen tilalle on tulossa täysin uudet romanttishenkiset urut. Käsityönä tehtävien urkujen valmistuksesta vastaa Urkurakentamo Veikko Virtanen Oy.

Urkujen rakentaminen kestää kaksi vuotta, joten väliaikana kirkossa soitetaan virtuaaliuruilla. Vaikka urkuja joudutaan vielä odottamaan, sekään ei haittaa.

– Hyvää kannattaa odottaa, Väätäinen totesi.

Säynätsalon kirkon remontin kustannukset ovat 3,6 miljoonaa euroa, ja urkuhankintaan on varattu 370 000 euroa. Peruskorjauksessa on uusittu muun muassa teknisiä järjestelmiä, korjattu rakenteita ja parannettu ilmanvaihtoa. Lisäksi kaikki maalaukset, veistokset ja lasimaalaukset konservoidaan kesän aikana. Myös kirkon vesikatto on uusittu ja julkisivu maalattu.

Säynätsalon kirkko on valmistunut 1927.

Myös Tikkakosken kirkon remontti alkaa olla loppusuoralla. Kun remontti on valmis, tilat kalustetaan ja tuuletetaan. Kesään asti lähikirkkoalueen toiminta pyörii vielä väistötiloissa Majakassa Tikkakosken Veteraanitalolla ja Laiturissa Kirkkokadulla.

– Toukokuussa laitamme pillit pussiin väitöstiloissa ja valmistaudumme muuttoon. Toivottavasti jo kesäkuussa voimme pitää jumalanpalvelukset tutussa kirkkosalissa, lähikirkkoalueen vastuupappi Antti Hiltunen kertoi Tikkakosken kirkon harjannostajaisissa maaliskuussa.

Tikkakosken kirkko on ollut suljettuna viime kesästä lähtien. Syksyn ja talven aikana kirkolla on remontoitu toimisto- ja kokoontumistiloja sekä parannettu talotekniikkaa.

Kirkon alakerrassa on uudistetut tilat lapsi- ja nuorisotyön sekä partion käyttöön. Kirkkosaliin ei ole tehty remontin aikana muutoksia. Remontin kustannukset ovat 1,5 miljoonaa euroa.

Nuorisotyön tilaan tutustuneet nuorisotyönohjaajat Satu Harjula (kuvassa oik.) ja Maria Hurme kehuivat avaraa ja valoisaa tilaa.

– Tästä saadaan aika kiva, Hurme sanoi.

– Remontoidut tilat antavat mahdollisuuden uudenlaiselle toiminnalle. Mitä se on, sitä emme ole vielä ehtineet kauheasti miettiä. Pitää kysyä myös nuorilta, mitä he haluavat, Harjula ja Hurme tuumivat.

Peruskorjauksen valmistuttua kaikki lähikirkkoalueen toiminta siirtyy kirkon tiloihin, sillä Tikkakosken pappilasta luovutaan seurakunnan kiinteistöstrategian mukaisesti.

– Hienoa, että pääsemme kaikki saman katon alle. Kyllä meidän nyt kelpaa, Antti Hiltunen iloitsi.

Kirkon avajaisia vietetään syyskuun ensimmäisellä viikolla ja viikko huipentuu juhlamessuun sunnuntaina 8. syyskuuta.

Jaa artikkeli: