Verta ei voida korvata keino-tekoisesti, vaan luovutettu veri on monille vakavasti sairaille elinehto.
Veripalvelun Jyväskylän toimipisteen asiakaspäällikkö Liisa Romo kiinnostui ensimmäistä kertaa Veripalvelusta isoveljiensä kautta.
– He olivat aktiivisia verenluovuttajia ja puhuivat Veripalvelusta hyvään sävyyn. En silloin arvannut, että muutan Helsingistä takaisin Jyväskylään ja aloitan työt Veripalvelussa. Nyt on 16 vuotta vierähtänyt.
Suomen Punaisen Ristin Veripalvelu huolehtii keskitetysti koko Suomen verivalmistehuollosta. Vuosittain 40 000 ihmistä saa avun verivalmisteista. Valtaosa käytetään suunnitellusti leikkausten, syöpähoitojen tai anemiahoitojen yhteydessä, mutta myös kriittisissä henkeä uhkaavissa tilanteissa tarvitaan lisäverta.
Koronapandemia vaikeutti verenluovutustapahtumien järjestämistä monien toimitilojen ollessa kiinni. Luovutusten määrä laski, mutta samoin väheni myös veren käyttö, koska osa suunnitelluista leikkauksista peruttiin.
– Vastaavaa kriisiä ei Veripalvelun 74-vuotisen historian aikana ole ollut. Tästä huolimatta toiminta ei tauonnut, vaan luovuttajia kävi ja selviydyttiin, Romo toteaa.
Veripalvelu varmistaa toiminnallaan, että Suomessa on joka hetki 4–6 päivän varasto verivalmisteita. Huollon varmistamiseksi tarve on yhä isommalle ja monipuolisemmalle verenluovuttajien joukolle, josta kutsua henkilöitä luovuttamaan, kun tarve tulee.
Verta voi luovuttaa valtaosa ihmisistä. Ensiluovuttajan tulee olla yleisvoinniltaan terve alle 60-vuotias aikuinen, joka painaa yli 50 kiloa, ja jonka veren hemoglobiiniarvo on riittävällä tasolla. Verenluovutusta voi kuitenkin jatkaa 71-vuotiaaksi. Harvoilla on verenluovutukseen pysyvä este, sairaus tai sairauden hoito.
– Usein kysytään, onko tupakointi tai vaikka raskas urheilu este, yleensä ne eivät ole, vaan valtaosa voi luovuttaa verta, Romo kertoo.
Kivuliasta verenluovutuksen ei pitäisi olla.
Miehet voivat luovuttaa verta kahden ja naiset kolmen kuukauden välein. Maksimeihin ei kuitenkaan Veripalvelussa kannusteta, vaan luovuttamaan voi tulla oman rytmin mukaan. Kaikkien kahdeksan eri veriryhmän verta otetaan vastaan. Verentarve voi vaihdella radikaalistikin yhden yön tai päivän aikana.
– Veriryhmistä O- toki aina erottuu, koska sitä voidaan kiiretilanteessa antaa kaikille. Hätävereksi kutsuttua O- veriryhmää on noin viidellä prosentilla väestöstä, Romo kertoo.
On normaalia, että verenluovuttajat kokevat jännitystä ainakin ensimmäisinä luovutuskertoina. Usein pelkoja liittyy siihen, että verenluovutus sattuu.
– Neulan asettaminen tuntuu ja voi olla epämukavaa, mutta kivuliasta verenluovutuksen ei pitäisi olla. Veripalvelun ammattilaiset auttavat ja keskustelevat ihmisten kysymyksistä niin ennen luovutusta kuin sen aikanakin, Romo avaa.
Itse verenluovutus kestää vain 5–10 minuuttia. Luovutukseen kannattaa kuitenkin varata noin tunnin verran aikaa, jotta ehtii rauhoittumaan ja nauttimaan tarjoiluista.
– Välipaloissa mehua menee paljon ja kestosuosikki on meidän kuuluisa kanelipitko. Suolaisissa tarjolla on voileipäbuffet ja kolmioleipiä, mutta joskus perinteisiä hapankorppuja myös kaipaillaan, Romo kertoo.
Veripalvelussa auttamisen hyvä fiilis on aistittavissa.
– Joskus käy niin, että verenluovutus ei ensikertalaisena onnistu, mutta silti haluamme aina sanoa kiitos. Esteestä huolimatta on todella merkityksellistä ja kiitoksen paikka, että henkilö haluaa auttaa, sanoo Romo.
Sairaanhoitoa ja myöhemmin terveystieteitä sekä johtamista opiskelleella Romolla on monien vuosien tarttumapinta Veripalvelun arkeen ja luovuttajien palvelemiseen.
– Veripalvelussa auttamisen hyvä fiilis on aistittavissa ja viihdynkin täällä Puistokadun toimipisteellä aina sen takia tosi hyvin. Haluan pysyä kiinni siinä hyvän tekemisessä, Romo kuvailee.
Veripalvelussa voi liittyä myös biopankkiin ja tukea sen kautta tieteellistä tutkimusta. Veripalvelun kautta toimii myös kantasolurekisteri, joka kaipaa uusia jäseniä. Kantasolurekisteriin voivat liittyä alle 35-vuotiaat.
Tiesitkö?
- Veripalvelun toimipiste palvelee Jyväskylän keskustassa osoitteessa Puistokatu 2–4.
- Veripalvelu on auki ma, ti ja to klo 12–18 sekä ke ja pe klo 11–18.
- Veripalveluun tullaan pääasiassa ajanvarauksella, mutta aikoja annetaan myös paikan päällä, jos on tilaa.
- Ajanvaraus netissä www.ajanvaraus.veripalvelu.fi