Kannattaa kavuta kirkonmäelle

Korpilahden kirkon kellotapulissa on kudottu kesän aikana kangaspuilla. Eeva Nyberg (etualalla) ja Antti Koivisto sekä Miina Karasti ihastelevat värikkäitä istuma-alustoja, jotka tulevat lasten käyttöön kirkkosalissa.

Korpilahdella seurakunnan vireä työyhteisö ei ole jämähtänyt aloilleen, vaan synnyttää jatkuvasti uusia ideoita. Niistä parhaat pystytään toteuttamaan varsin ketterästi.

Lampaat määkivät kirkonmäellä aitauksessaan ja kellotapulista kuuluu kangaspuiden kalke. Tuokiokuva viime kesältä voisi helposti vahvistaa mielikuvaa Korpilahdesta pienenä maalaisseurakuntana Päijänteen kainalossa.

Ehkä juuri siksi Korpilahden aluekappalainen Antti Koivisto, seurakuntapastori Miina Karasti ja seurakunta-aktiivi Eeva Nyberg haluavat päivittää idyllisen mielikuvan vastaamaan enemmän tämän päivän todellisuutta.

– Törmäsin perinteisiin mielikuviin, kun aloitin uutena työntekijänä seurakunnassa. Todellisuus täällä on kuitenkin aivan toisenlainen, Karasti kertaa.

Kirkko tosin on keskellä kylää kirkonmäellä ja sen vieressä uudehko seurakuntatalo. Tien toisella puolella on yhtenäiskoulu nurmikenttineen. Keskustassa aloitti vuosi sitten toimintansa uusi 150-paikkainen päiväkoti.

Paikkakunnalle on muuttanut viime vuosina entistä enemmän lapsiperheitä. Kehitys on huomioitu myös seurakunnassa.

– Kirkon remontin yhteydessä mäelle rakennettiin leikkipuisto. Se palvelee samalla perhekerhoja ja seurakunnan muuta toimintaa. Kirkon sisältäkin löytyy leikkipaikka, aivan etuosasta, Koivisto kuvailee.

Juhannuspäivänä kirkonmäelle tuotiin seitsemän lammasta Hakamaan lammastilalta. Kesän ajan ne laidunsivat ja huolehtivat samalla perinneniityn maisemoinnista.

Lampaista tuli varsinainen vetonaula, joka houkutteli paikalle erityisesti lapsiperheitä. Tieto lampaista levisi nopeasti myös sosiaalisessa mediassa.

– Tämä oli odotettu ja selvästi koko kylän yhteinen juttu. Tarkoitus olisi jatkaa lampaiden kera myös tulevina kesinä, Koivisto summaa.

Yhdessä tekeminen ja talkooperinne elävät vahvana Korpilahdella. Lampaiden aitaus syntyi vajaassa viikossa, ja talkooväessä oli kaiken ikäisiä. Katoksen rakentaminen vaati vain yhden illan.

Tuona iltana Korpilahden yrittäjien puheenjohtaja Seppo Turusen kutsusta kirkonmäen parkkipaikka täyttyi talkoolaisten pakettiautoista.

Kesällä vapaaehtoiset kutoivat kangaspuilla kellotapulissa viisikymmentä värikästä istuinalustaa lapsille kirkossa käytettäviksi.

– Täällä on vapaaehtoisille vastuunkantajille monenlaisia mahdollisuuksia ja konkreettista tekemistä, Nyberg korostaa.

Koiviston luotsaaman työyhteisön haaveissa on, että jo nyt elävää kirkonmäkeä olisi vieläkin helpompi lähestyä. Seurakuntalaiset voisivat tulla omaehtoisesti kirkkoon hiljentymään tai kenties jopa musisoimaan.

– Vähän samaan tapaan, kuin nykyään pääsee omalla kortilla kirjastoon sen ollessa suljettu, meillä voisi olla sisäänpääsyn mahdollistava poletti halukkaille seurakuntalaisille, Koivisto esittelee.

Seurakunnan nettisivuilta löytyy video, jossa kirkkoa katsellaan lapsen silmin. Korpilahdella lapsilla ja nuorilla on jo luonnostaan vahva side kotikirkkoonsa. Kouluista ja päiväkodeista tehdään säännöllisesti vierailuja, ja nuorten kanssa ollaan jopa yövytty kirkossa.

– Pääsiäisyön messun jälkeen ehdittiin nukkua siellä vain pari tuntia, mutta se jäi nuorille varmasti ikimuistoisena mieleen, Karasti muistelee.

Kun kirkko sijaitsee jyrkän mäen laella, voi sinne kipuaminen olla monelle ylivoimaista. Korpilahtelaisilla on tähänkin pulmaan ratkaisu. Mäen alla on kyltillä varustettu kirkkopysäkki. Sieltä jumalanpalvelukseen autolla saapuvat poimivat halukkaat mukaansa.

Kyläkirkko-teemalla kutsutaan vuorollaan alueen eri kylistä ihmisiä avustamaan ja osallistumaan jumalanpalveluksiin, jonne kuljetus tapahtuu kimppakyydein. Kaikki jumalanpalvelukset on mahdollista kuunnella suorina lähetyksinä nettisivujen kautta.

Koivisto, Karasti ja Nyberg iloitsevat seurakunnassa vallitsevasta ilmapiiristä ja hengestä. Työyhteisö pystyy reagoimaan ennakkoluulottomasti uusiin ideoihin ja tarvittaessa toteuttamaan ne ketterästi. Yhteistyö toimii hyvin myös eri työalojen kesken.

– Tämä kaikki näkyy selvästi myös seurakuntalaisille. Jos syntyy idea tai herää kysymyksiä, sen voi kertoa kenelle työntekijälle tahansa. Voi olla varma, että viesti menee sitä kautta eteenpäin, Nyberg vahvistaa.

Korpilahden alueseurakunta

  • Aluekappalainen Antti Koivisto
  • Toimitilat: Korpilahden kirkko, seurakuntatalo, Korpilahden hautausmaan kappeli
  • Alueneuvoston jäsenet: Jussi Lehtimäki, Helinä Lähdesluoma, Tapani Miinalainen, Minna Mustonen, Maarit Nissinen, Jussi Nokelainen, Tapani Nyberg, Mette Toikkanen (pj)
  • Alue: Korpilahden alueseurakunta on pinta-alaltaan noin puolet koko Jyväskylän seurakunnan pinta-alasta. Kopilahti sijaitsee Muuramen ja Jämsän välissä, molemmin puolin Päijännettä
  • kartta.jkl.fi-> aluejaot-> alueseurakunnat

Jaa artikkeli: