”Jonkun tätäkin työtä on tehtävä”

Kari Parviaisen mukaan pysäköinnintarkastajan työssä parasta ovat ihmiset. Siitäkin huolimatta, että osaa heistä turhauttaa hänen työnsä.

Kerro itsestäsi. Kuka olet?
Olen Kari Parviainen, 55 vuotta. Toimin pysäköinnintarkastajana Jyväskylän kaupungin pysäköinninvalvonnassa. Olen tehnyt tätä työtä kymmenen vuoden ajan, ensimmäiset kahdeksan vuotta Joensuussa, jonka jälkeen vaihdoin maisemaa.

Kuinka sinusta tuli pysäköinnintarkastaja?
Ennen nykyisiä työtehtäviäni tein 27 vuoden uran rajavartiolaitoksella. Koin tarvitsevani vaihtelua ja se virkisti. Ajattelen, että siirtyminen pysäköinninvalvontaan oli ikään kuin luonnollista jatkumoa aiemmalle työlleni ja pidän nykyistä työtäni tärkeänä.

Mitä työnkuvaasi kuuluu, millainen on tyypillinen työpäiväsi?
Tavallisesti kierrämme työparini kanssa kaupunkia ja valvomme, että pysäköintiohjeistuksia noudatetaan. Annamme myös opastusta ja neuvontaa pysäköintiin liittyvissä kysymyksissä. Huomautuksia ja maksuja tehdyistä pysäköintivirheistä saa kirjoittaa päivittäin.

Mikä saa jaksamaan työssä?
Työssä parasta ovat ihmiset. Työpäivän mittaan tulee myös liikuttua ja ulkoiltua. Jyväskylässä riittää valvottavaa kaupungin hajautuessa Tikkakoski–Korpilahti-akselille.

Miksi pysäköinninvalvontaa tehdään?
Pysäköinninvalvontaa tehdään lain sanelemana. Tehtävänämme on huolehtia esimerkiksi jalankulkijoiden suojatieturvallisuuden säilymisestä niin, ettei ajoneuvoja pysäköidä liian lähelle suojatietä. Pysäköinninvalvontaa ei tehdä kiusalla.

Ammattikuntaanne suhtaudutaan usein negatiivisesti. Millaista palautetta saat työstäsi?
Palautetta tulee laidasta laitaan. Usein 60 euron suuruinen pysäköintivirhemaksu turhauttaa ja omaa virhettään voi olla vaikea myöntää. Jotkut kohtaamiset ovat ikäviä, mutta niiden aikana minun tulee muistaa rakentava asenne. Jonkun tätäkin työtä on tehtävä.

Millainen pysäköintikaupunki Jyväskylä on?
Jyväskylässä erityistä on, että koko keskusta on pysäköintikieltoaluetta, minkä vuoksi pysäköinti on sallittua vain erikseen merkityillä paikoilla. Eniten hämmennystä kaupunkilaisissa ja ulkopaikkakuntalaisissa herättävät pihakatuosuudet ja niiden pysäköintikäytänteet.

Kuinka pysäköintitavat ovat muuttuneet vuosien saatossa?
Pysäköintikiekkojen käytössä on tapahtunut konkreettinen muutos. Ennen pysäköinnin alkamisajan sai ilmoittaa vain kiekolla, nykyään sen voi kirjoittaa myös kynällä paperille. Myös lippuautomaattien rinnalle kehitellyt pysäköintisovellukset ovat helpottaneet pysäköinnin maksamista asiakasnäkökulmasta.

Suutarin lapsella ei ole kenkiä. Oletko itse saanut parkkisakkoja?
Olen saanut parkkisakot muutamaan otteeseen ennen pysäköinnintarkastajana toimimistani. Ymmärrän siis ärtymyksen, minkä pysäköintivirhemaksu nostattaa.

Seuraavatko työt perässäsi kotiin?
Työpäiväni päättyy, kun riisun työvaatteeni ja suljen työpaikan oven. Tietysti kannan pysäköinnintarkastajan katsetta aina mukanani, mutta pystyn sivuuttamaan siviilissä näkemäni virhepysäköinnit.

Jaa artikkeli: