Elintarvikkeiden hintojen nousu näkyy kasvavina kauppalaskuina.
Diakonissa Marjo Mattila vinkkaa, kuinka arjen ruokamenoista voi säästää.
1. Valmista itse ruokaa
Kun syöt ekologisesti ja säästäväisesti, syöt myös terveellisesti. Itse valmistamalla saat edullista, herkullista ja vähemmän lisäaineita sisältävää ruokaa. Pitkälle jalostetut ruokatuotteet vaativat raaka-aineiden kuljettamista ja useita valmistusvaiheita. Ostamalla jalostamattomia ruoka-aineita maksat vähemmän.
2. Vältä ruokahävikkiä
Varo ostamasta liikaa nopeasti pilaantuvaa ruokaa, jos sinulla ei ole mahdollisuutta säilöä sitä pidempään tavalla tai toisella. Käytä pian vanhentuvat tuotteet ruoanlaitossa ensin, ja keksi tapoja käyttää hieman ylikypsä hedelmä tai vihannes osana ruokaa. Esimerkiksi munakkaat, wokit, keitot tai smoothiet taipuvat moneen reseptiin. Voit jalostaa eilispäivän ruuantähteet seuraavan päivän ateriaksi vaikkapa pastakastikkeeksi.
3. Käytä pakastinta
Esimerkiksi leipää voit ostaa tarjouksesta isomman määrän ja laittaa pakasteeseen. Sieltä sitä on helppo sulattaa tarvittava määrä, eikä leipä ehdi pilaantua. Myös lihaa voit kypsentää isomman määrän kerralla, ja annostella sen kerta-annoksina pakasteeseen. Ruokaa valmistuu samalla vaivalla isompi satsi useampaa päivää varten, annoksina pakasteeseen tai evääksi töihin.
4. Leivo
Leipominen on mukavaa vaikkapa yhdessä lasten kanssa. Saat luomulaatuista kotileipää halvemmalla kuin kaupasta. Kotona leivotut sämpylät ilman lisäaineita ovat herkkua ja edullista kotiruokaa.
5. Kasvata itse
Ruokaa voi kasvattaa, valmistaa ja säilöä talven varalle. Jopa parvekkeelle saa pienen puutarhan tai kasvihuoneen, jossa kasvatat vaikkapa yrttejä ja salaattia pienellä vaivalla. Lisäksi vihreän kasvun seuranta antaa väriä ja onnistumisen iloa elämään.
6. Kerää metsän antimia
Meillä on Suomessa jokamiehenoikeus, ja voit kerätä marjat ja sienet vapaasti metsistä. Hyvä marjavuosi ilahduttaa, ja se kannattaa hyödyntää. Käytä sieniä vaikkapa lihakastikkeen lisänä. Sienet sisältävät elimistölle tärkeitä A, B ja D-vitamiineja ja ne ovat myös hyvä kuidun lähde.
7. Kalasta
Koronan myötä moni on löytänyt lähialueiden luontokohteet ja kalastuksen. Kalastus on oiva ja hyödyllinen harrastus, ja kalaa suositellaan syömään 2–3 kertaa viikossa.
8. Suosi sesonkituotteita
Vuodenajan sesonkivaihtelut kannattaa huomioida. Suosi ruokaostoksissasi vihanneksia ja hedelmiä, kun on niiden satoaika. Esimerkiksi kurkku ja tomaatti ovat kalliimpia talvella kuin kesällä.
9. Suunnittelemalla säästät
Suunnitelmallisuudella pääsee pitkälle, ja ruokalistan tekeminen kotona ennen kauppaan lähtöä auttaa järkeviin valintoihin. Kaupassa käyminen harvemmin vähentää myös heräteostojen riskiä.
10. Vertaa hintoja
Vertaa ruokatuotteiden yksikköhintoja, koska pakkauskoko voi hämätä. Yksikköhinta on esimerkiksi kilohinta, kappalehinta tai litrahinta. Tee hintavertailusta automaattinen tapa, koska hintatietoisena tiedät, mitä usein käyttämäsi tuotteet useimmiten maksavat.
11. Hyödynnä iltamyynti
Kaupat myyvät iltaisin elintarvikkeita, joiden parasta ennen -päiväys tai viimeinen käyttöpäivä on lähenemässä, mutta ne ovat edelleen täysin käyttökelpoisia. Hyödynnä iltamyyntejä, koska tuotteen voi myös pakastaa sen viimeisenä käyttöpäivänä. Esimerkiksi kananmunat säilyvät hyvin vielä päiväyksen jälkeenkin. Päiväysten sijaan luota aisteihisi!
12. Säästä omalla tavallasi
Sen sijaan, että valitset joka tilanteessa halvimman vaihtoehdon, saatat haluta suosia kotimaista tai pitää kiinni eettisistä ratkaisuista. Tingi ruokaostoksilla omien periaatteittesi mukaisesti!
Diakonian viran päivää, D-day:ta, vietetään 1.9. Diakonian 150-vuotisjuhlavuoden juhlamessua vietetään su 11.9. klo 10 Taulumäen kirkossa.Jaa artikkeli: