Ikkuna ikuisuuteen

Ikonien aiheet liittyvät usein pääsiäisen tapahtumiin ja evankeliumien sanomaan.

Vuokko Virtanen, mikä on ikoni?
Sana ikoni tulee kreikankielisestä sanasta eikon, joka tarkoittaa kuvaa. Ikonit ovat rukouksen välikappaleita ja kertovat evankeliumien sanomaa. Munkki Serafimin mukaan pyhä kuva välittää samaa armoa kuin sanakin ja viittaa tuonpuoleiseen ja jumalalliseen.

Miten innostuit ikonien maalaamisesta?
Ikonien hengellinen puoli on kiehtonut pitkään, ja vihdoin 1990-luvun loppupuolella kävin Valamon ikonikurssilla. Siitä avautui aivan kokonainen uusi maailma tutkittavaksi.

Mitä materiaaleja käytät?
Ikoni maalataan aina puulle. Temperatekniikassa käytetään maasta saatavia pigmenttejä, nykyisin myös synteettisiä värejä. Sekoitan värijauheen kananmunankeltuaisesta ja valkoviinietikasta tehtyyn liuokseen. Materiaaleja saan helposti vaikkapa nettikaupasta.

Mikä on ikonin tehtävä?
Ikoni opettaa ja synnyttää rukouksen ilmapiiriä ja mahdollistaa ikonissa kuvatun ja rukoilijan kohtaamisen. Ikoni on ikkuna Jumalan valtakuntaan, ikuisuuteen. Se näyttää sellaista, mikä on aistien tavoittamattomissa.

Mitä aiheita ikonit käsittelevät?
Suosituimmat aiheet ovat Kristus, Jumalan äiti, pyhät ihmiset, enkelit ja Raamatun kertomukset. Aiheet liittyvät usein pääsiäisen tapahtumiin. Ikoni ei kysy, mitä kärsimys on, vaan kertoo mitä sen takana on.

Mitä värejä ja symboleita ikoneissa on?
Marian vaate on perinteisesti sininen tai punainen. Kristuksen paita on punainen ja päällysviitta sininen. Punainen merkitsee alkuperäistä jumaluutta, ja sininen on viisauden ja mysteerin väri. Vihreä viittaa uuteen kasvuun ja elämään, se on myös Pyhän Hengen väri. Usein tausta on kultainen, mikä kuvastaa aineettomuutta.

Symboleita on runsaasti: Esimerkiksi nelikulmainen muoto viittaa näkyvään maailmaan, ympyrä iankaikkisuuteen. Ikuisuus ilmenee sädekehässä, joka työntyy usein reunan yli eli ikuisuus murtautuu aikaan. Kirjakäärö symboloi jumalallista viisautta.

Mitä ikoni merkitsee sinulle?
Minulle ikoni on ikkuna hengelliseen maailmaan. Rakastan ikonimaalausta, se on elämältä saatu suuri lahja. Ikoneissa yhdistyvät kiinnostukseni historiaan, taiteeseen, maalaamiseen ja hengellisyyteen. Saan olla osa pitkää perinnettä.

Millainen on oma ikonimaalaamisen tyylisi?
Sain oppini venäläiseen tyyliin, joka näkyy ensimmäisissä töissäni. Sen jälkeen olen käynyt usealla kreikkalaisen tyylin opettajalla, ja nykyisin maalaan eniten sen tradition mukaan. Värit sekoitetaan siinä eri tavalla ja ne ovat kirkkaammat. Nykyisin en enää pysty valitsemaan, vaan tyylini on automaattisesti kreikkalainen.

Onko sinulla lempihahmo, jota maalaat mieluiten?
Jos yksi on valittava, se on Kristus. Teen mielelläni tapahtumaikoneita, joissa on useita henkilöitä. Maalatessani pääsen kuin itse paikalle todistamaan tapahtumia. Apostoli Luukas on ikonimaalareiden suojeluspyhimys ja minulle hyvin merkityksellinen, hän kun oli lääkäri kuten minäkin.

Miten ikonit voivat välittää luterilaista uskon sanomaa?
Ikonitaide on jakamattoman kirkon perinnettä, ei pelkästään ortodoksista. Ikonit kuuluvat siksi myös katoliseen ja luterilaiseen kirkkoon, vaikka lähes kaikki ikonimaalauksen opettajat ovat ortodokseja. Sama ikoni herättää eri ihmisissä erilaista kaikupohjaa. Jumalan valtakunta näyttäytyy sen mukaan, miten Jumala antaa sen näkyä ja mitä pyydämme. On kyse uskosta eikä uskon kokemusta voi pakottaa vain tiettyyn perinteeseen.

Vuokko Virtasen ikoneita kirkkopyhien aiheisiin on nähtävillä Keltinmäen kirkossa.
Jaa artikkeli: