Taulumäen ja Palokan kirkkoihin pääsee taas remonttien jälkeen. Monia muutoksista ei silmillä näe, mutta kuulee sitäkin paremmin. Kaapelia sujahti lattian alle ja rakenteisiin 30 kilometriä.
Enkeli loistaa kauas uudessa valossaan Taulumäen kirkon pääoven yläpuolella. Puhe alttarilta kuuluu eri puolille salia paremmin kuin ennen. Kirkko on nyt avattu yleisölle mittavan sähkö-, valo- ja äänitekniikan remontin jälkeen.
Remontin jälkeen yleisölle aukeaa myös Palokan kirkko. Kesäkuun alusta alkaen sen ovet ovat taas sunnuntaisin avoinna jumalanpalveluksia varten koronarajoitusten puitteissa. Myös verkkolähetyksiä jatketaan mahdollisuuksien mukaan.
Palokan alueseurakunnan tilat olivat viime vuoden poikkeuksellisesti Palokan Citymarketin kauppakäytävällä, ja nyt tiloista on luovuttu. Vuosi sujui koronan varjossa, eikä kauppakeskuksen normaalia arkea ehditty kokea.
– Erityisoloissa ihmiset liikkuivat vähän. Kokoontumisrajoitusten vuoksi toimintamme oli pienimuotoista ja mahduimme hyvin Roihu-tilaan ja Jokelan pappilaan. Diakonian asiakaskohtaamisia varten vuokrattiin erillinen tila, kertoo aluekappalainen Teija Laine.
Merkityksellisiä kohtaamisia syntyi rajoitusten keskelläkin. Laine muistaa erityisesti, kuinka tulipalossa vaurioituneiden Palokan senioritalojen tutut asukkaat poikkesivat ostostensa lomassa kahvikupposella ja kertoivat kokemastaan.
Valmistunut remontti on säilyttänyt Palokan kirkon ulkoisesti lähes ennallaan. Tarkkasilmäinen saattaa havaita uusitut kattorakenteet ja katoille ja kirkon sivulle istutetut ilmastointilaitetilat. Uudet, ilmastoinnista huolehtivat koneet jäävät katseilta piiloon. Julkisivun entiset puusäleiköt ovat nyt alumiinisia.
Osa rakennuksen ikkunoista uusittiin 2016, ja nyt vaihdettiin loput alkuperäiset julkisivun alumiini-ikkunat. Salaojajärjestelmääkin uusittiin rakennuksen alkuperäiseltä osalta.
Sisällä kirkkosalissa uusittiin sisäpintojen puuverhoilut. Myös esimerkiksi osa valaistuksesta on uusittu vastaamaan nykyvaatimuksia. Remontin suurin tavoite oli hyvä sisäilma. Siinä noudatettiin Terve talo -periaatteita ja käytettiin vähäpäästöisiä materiaaleja. Remontin kustannukset ovat reilut 2,5 miljoonaa euroa.
Syksyn suunnitteluun päästään Palokassa nyt terveissä tiloissa. Juhlajumalanpalvelus pidetään 5.9. ja sitä seuraa avointen ovien viikko.
Myös Taulumäen kirkko on pysynyt ulkoisesti ennallaan. Uusi valaistus kuitenkin tuo kirkkosalin värit ja alttaritaulut erityisen hienosti esiin. Led-valo ei tuota ultraviolettisäteilyä, siksi kirkaskin valo on turvallinen maalauksille.
Uusi puheäänentoistojärjestelmä huomioi rakennuksen akustiset ominaispiirteet. Kirkkosaliin valittiin sirot, tyyliltään ja väriltään sopivat kaiuttimet. Tehokkaalla toistolla ääni saadaan kuuluviin joka puolelle salia selkeästi ja sopivalla tasolla. Kiinteästi asennetut mikrofonit korvattiin headseteillä ja langattomilla käsimikrofoneilla.
Suunnitelmat uusia myös musiikin äänentoisto ovat valmiina. Jatkossa konsertteja varten voidaan pystyttää erilliset kaiuttimet kirkkosalin etuosaan ja liittää musiikkiryhmät, yksittäiset soittimet ja laulajat järjestelmään.
– Ulkopuolisilla kokoonpanoilla on yleensä mukanaan omat laitteistonsa. On tärkeää, että saamme myös omaa tuotantoa varten toimivan järjestelmän, Taulumäen kanttori Jukka Hassinen sanoo.
Ääntä ja valoa ohjataan langattomasti bluetooth-tekniikalla. Eri tarpeisiin ja tilanteisiin löytyy valmiiksi ohjelmoituja valaistustiloja kuten yleisvalaistus, ja valaistus jumalanpalvelusta tai konserttia varten.
– Säädöt on haluttu tehdä mahdollisimman helppokäyttöisiksi. Voin säätää jokaista valaisinta myös erikseen, suntio Miika Salminen esittelee näppäillen tablettitietokonettaan.
Entinen äänentoistojärjestelmä oli osin peräisin 1970-luvulta, ja myös sähköjärjestelmä oli riittämätön. Valaistus vaihdettiin kokonaan energiatehokkaaseen led-tekniikkaan. Remonttien hinnaksi on muodostumassa reilut 330 000 euroa.
– Remontit oli järkevää yhdistää. Saimme kerralla kolme asiaa uudistettua ajan tasalle, Salminen ja Hassinen sanovat tyytyväisinä.
Myös sisätiloiltaan suojellun kirkon muutostyöt vaativat erityistä suunnittelua ja osaamista. Uutta kaapelia vietiin rakenteisiin ja lattian alle huomaamattomasti noin 30 kilometriä.
Jaa artikkeli: