Älä jätä nuorta yksin

Mustavalkoisessa kuvassa nuori on painanut päänsä alas.

Yhteisvastuukeräyksellä autetaan koronapandemian seurauksesta kärsiviä lapsia ja nuoria.

Kuvassa: Pitkittynyt koronapandemia on lisännyt nuorten masennusta, uupumusta, toivottomuutta ja lohduttomuutta.Kuva: Pixabay-kuvapankki. 

Nuorten mielenterveyteen ja jaksamiseen liittyvät ongelmat ovat kasvussa. Korona-aika on jättänyt jäljen nuorten elämään ja moni heistä tarvitsee apua. Tämän vuotinen Yhteisvastuukampanja nostaa esiin noin 15–19-vuotiaita nuoria, joista löytyy merkittävä määrä etäopiskelun ja eristäytymisen haasteista kärsineitä sekä yksinäisyyttä, ahdistusta ja toivottomuutta kokeneita nuoria. Keräyksen teemana on Lahjoita mulle huominen.

– Ulospääsyä tilanteesta on vaikea löytää yksin. Surullista on, että useiden tutkimusten mukaan moni nuori on menettänyt toivonsa, kun tulevaisuus näyttää epävarmalta. Pitkittynyt pandemia on lisännyt ongelmia ja pahentanut kriisiä niin Suomessa kuin globaalisti maailmalla, sanoo vuoden 2022 Yhteisvastuupiispa Mari Leppänen.

– Lapset ja nuoret ovat arvokkainta, mitä meillä on. He ovat meidän tulevaisuutemme kaikkialla maailmassa. Emme saa jättää nuoria yksin, Leppänen vetoaa.

Yhteisvastuukeräyksen kotimainen kumppani Lasten ja nuorten keskus kehittää yhteisvastuuvaroin matalan kynnyksen jalkautuvia palveluja tukemaan lasten ja nuorten hyvinvointia. Etsivän nuorisotyön Saapas-toimintaa laajennetaan uusille paikkakunnille sekä uutuutena myös kouluihin. KouluSaappaassa koulun arkeen ja välitunneille tuodaan turvallisia aikuisia lisäkorviksi ja kannustajiksi.

Digitaalinen etsivän nuorisotyön toimintamalli NettiSaapas toimii valtakunnallisesti etsien aikuista kuuntelijaa kaipaavia nuoria sosiaalisen median eri alustoilla. Keräysvaroilla kehitetään myös Moottoripaja- sekä Perheystävä-toimintaa.

Jyväskylän seurakunnan tuotto-osuus käytetään Vivo-valmennuksessa olevien nuorten tukemiseen ryhmä- ja leiritoiminnan kautta yhteistyössä seurakunnan oppilaitostyön ja erityisnuorisotyön kanssa. VIVO – Virtaa, Innostusta, Voimaa ja Osallisuutta – on Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradian toimintaa.

 Samuel Ayki istuu pellolla käsi poskellaan.
18-vuotias Samuel Ayki etsii pätkätöitä, jotta voisi rahoittaa koulunkäyntinsä. Kouluun liittyvät kulut ovat valtava menoerä Etelä-­Sudanissa. Kuva: Antti Yrjönen.

Koulun jatkaminen jäi unelmaksi

Koronalla on ollut kohtalokkaita seurauksia nuorten koulunkäynnille ja perheiden toimeentulolle maailman haavoittuvimmissa maissa. Monen nuoren koulunkäynti keskeytyi koronan takia kokonaan.

Tytöistä moni on joutunut naimisiin tai tullut raskaaksi ja pojista useat päätyneet töihin tukeakseen perheitään.

18-vuotias Samuel Ayki eli pandemian alussa pakolaisena Ugandassa, jossa koronasulut olivat tiukkoja. Liikkumisrajoitukset pitivät pakolaisia kuukausia kotona.

– Korona pilasi koulunkäyntini. Tuntuu kuin aivoni olisivat tylsistyneet, kun en pääse oppimaan uutta, Samuel sanoo.

Samuelin perhe palasi syyskuussa Ugandasta kotikaupunkiinsa Yeihin Etelä-Sudanissa. Kun Samuelin ystävä pääsi kouluun Yeissä, hän rohkaisi Samuelia palaamaan kotiin. Alueen turvallisuustilanne oli myös selvästi aiempaa vakaampi.

Kouluun liittyvät kulut, kuten oppimateriaalit ja koulupuvut olivat kuitenkin niin valtava menoerä, ettei Samuelilla ollut varaa maksaa niitä. Koulun jatkaminen jäi unelmaksi. Nyt hän etsii pätkätöitä, joista suunnittelee säästävänsä koulunkäyntiä varten.

Yhdeksästä lapsesta käytännössä yksinhuoltajana huolehtivalla Mary-äidillä ei ole toimeentuloa, jolla tukisi Samuelin ja hänen sisarustensa koulunkäyntiä. Kun Samuel löytää töitä, hän käyttää tulojaan perheensä elättämiseen.

– Olen surullinen, kun näen ystävieni ja naapureideni käyvän koulua ja itse vain etsin töitä tai istun kotona. Koitan välillä opiskella itsekseni Ugandasta tuomistani kouluvihkoista, Samuel kertoo.

Syksyllä 2021 Kirkon Ulkomaanapu aloitti toimeentulo-ohjelman, jolla tuetaan Yein alueen nuoria yhteisvastuuvaroin.

Nuorille tarjotaan ammattikoulutusta, ja käteisavustuksilla Yeihin palaavat perheet pystyvät varmistamaan ruuansaannin viljelemällä ja ostamalla ruokaa sekä maksamaan koulukuluja.

Yhteisvastuukeräys

  • Lähikeräysten ohella tai sijasta voit antaa lahjasi Jyväskylän seurakunnan MobilePay-numeroon 69200 tai tekemällä lahjoituksen seurakuntamme nettilahjoitussivulla osoitteessa yhteisvastuu.fi/jyvaskyla.
  • Jos lahjoitat pankin kautta, lisää lahjoitukseesi seurakuntamme viitenumero 307114. Yhteisvastuun pankkitilit ovat: Aktia FI82 4055 0010 4148 41, Nordea FI16 2089 1800 0067 75 ja OP FI14 5000 0120 2362 28.
  • Keräys alkaa sunnuntaina 6.2.2022. Lisätietoa keräyksestä osoitteessa yhteisvastuu.fi.
Jaa artikkeli: