Tänä kesänä tiet vievät kirkkoihin

Paikallisuus on kiinnostavaa ja tärkeää matkailussa, kertoo matkailuasiantuntija Outi Mertamo.
Kotimaiset pyhiinvaellusreitit ja kirkkobongaus ovat yksi tämän kesän nousevista matkailutrendeistä.

Pyhän yllättämä

Pyhiinvaellus tarkoittaa usein johonkin tiettyyn pyhään paikkaan vaeltamista, sisäisesti kääntymistä kohti Jumalaa. Kulkurista pyhiinvaeltajan erottaa päämäärä. Annastiina Papinaho kääntää esiin uudenlaisen perspektiivin: kun pyhiinvaelluksen kohde tai kaipaus on tiedossa, kulkija on jo perillä. Oleminen on tekemistä tärkeämpää. Hänen käsityksensä pyhiinvaelluksesta ei ole suorittaminen, tavoitteen saavuttaminen saatikka kilpailu.

Labyrintti – antaudu johdatukseen

Ikivanha pyhiinvaelluksen ja koko elämän symboli, labyrintti, tarjoaa mahdollisuuden harjoitella itseymmärryksen kasvattamista ja Jumalan lahjojen vastaan ottamista.

Taivaan ja maan välillä

Tuntuuko siltä, että kaipaat tilaa hengittää ja että jokin itsessä pitäisi saada liikkeelle, kohti uutta? Ehkä on aika tehdä pieni pyhiinvaellus. Pyhiinvaeltajan varusteet kertovat matkanteosta, ja joka askeleelle löytyy lohduttava raamatunkohta.

Pyhiinvaeltaja kulkee taivaan ja maan välillä

Pyhiinvaellukselle päästäkseen ei tarvitse välttämättä lähteä kaukaisiin, ikiaikaisiin kohteisiin kuten Santiago de Compostelaan tai Jerusalemiin. Lähimetsä tai mökin laiturinnokka riittää. Pyhiinvaelluksen voi tehdä oikeastaan missä vain, jopa oman mielensä poluilla.

Hengen tuulissa mennään

Leppoisa pyöräilyreitti vie helluntaina reformaation juurille. Startti on Taulumäen kirkolla,
ja päätepisteessä Tuomiojärven rannalla on piknikin paikka.