Sata vuotta yhteistyötä lähetystyössä

1900-luvun aikana kristinusko laajeni merkittävällä tavalla ympäri maailmaa, ja nykyään voidaan puhua aidosti globaalista kristillisyydestä. Tänä päivänä enemmistö kristityistä elää globaalissa etelässä. Afrikka on maanosista kristillisin. Yksi tekijä kristinuskon muutoksen takana on yhteistyö lähetystyössä, mm. Kansainvälisen lähetysneuvoston kautta.

Moneudessa on oltava tilaa erimielisyydelle ja vaikeille kysymyksille

Mika Vähäkangas, missiologian ja ekumeniikan professori Lundin yliopistossa Ruotsissa ja Helsingin yliopiston dosentti on perehtynyt kontekstuaalisuuden ja uskontojen kohtaamisen kysymyksiin. Timo-Matti Haapiainen esittelee hänen kirjansa Context, Plurality and Truth: Theology in World Christianities (Pickwick Publishing 2020, 201 sivua). Tuore kirja esittelee haasteita, joita moneuden ja globalisaation aikakausi asettaa teologialle.

Ekumeenisen missiologian perusteos haastaa keskusteluun – ketään ei ole suljettu pois

Kirjoituksen otsikon kohta ”ketään ei ole suljettu pois”, on otettu tähän paavi Franciscuksen kirjoituksesta, jossa hän kutsuu kaikkia kristittyjä uudistamaan henkilökohtaisen kohtaamisensa Jeesuksen Kristuksen kanssa. Otsikko voisi viitata myös ekumeeniseen keskusteluun, sellaiseen, josta ketään ei haluta sulkea pois. Tämä ajatus on vahvana juonteena hiljattain ilmestyneessä kirjassa Näkökulmia ekumeeniseen missiologiaan. (Kirkon tutkimuskeskuksen julkaisuja 133, toim. Mari-Anna Auvinen & Jyri Komulainen, Helsinki 2020).