Taas maistuu munkki

Keski-Suomen Marttojen kotitalousasiantuntija Tiina Niskanen paistaa munkkeja keittiössä.

Tuore munkki on pinnalta rapea
ja sisältä pehmeä.

Jos et halua paistaa munkkeja rasvassa,
tee donitseja, Tiina Niskanen vinkkaa.
Donitsit voi valmistaa kätevästi donitsivuoassa uunissa.

Toukokuun ensimmäisenä päivänä
suomalaiset ovat iloisia
kevään valosta ja lämmöstä.

Moni on iloinen myös siitä,
että hän saa maistaa munkin
ja siman tutut maut.

Vapun perinneherkkuja eli munkkeja ja simaa
voi ostaa valmiina,
mutta niitä voi tehdä helposti myös itse.

Keski-Suomen Marttojen
kotitalousasiantuntija Tiina Niskanen neuvoo,
miten munkit kannattaa leipoa.
Ensin kannattaa ottaa
kaikki raaka-aineet huoneenlämpöön.

– Kun taikinassa ei ole kylmiä
ja lämpimiä aineita sekaisin,
silloin taikina kohoaa hyvin, Tiina Niskanen sanoo.

Munkit kannattaa paistaa isossa kattilassa,
jossa on paksu pohja.

– Munkit paistetaan kuumassa öljyssä, Niskanen sanoo.

Kuumaan öljyyn laitetaan
vain muutama munkki kerrallaan.
Silloin munkkeja on
helpompi käännellä reikäkauhalla.

Turvallisuuden vuoksi
kattilan kansi kannattaa pitää lähellä hellaa.

– Jos öljy kuumenee liikaa ja alkaa räiskyä,
laita kansi kattilan päälle.

Sen jälkeen siirrä kattila pois levyltä, Niskanen sanoo.
Hän myös muistuttaa,
että öljyn sekaan ei saa koskaan laittaa vettä.
Vesi saa öljyn roiskumaan.

Munkit kannattaa syödä tuoreina,
mahdollisimman pian paistamisen jälkeen.

– Tuore munkki on pinnalta rapea
ja sisältä pehmeä, Niskanen sanoo.

Munkin alkuperästä ei ole tarkkaa tietoa.
Munkin tyylistä juhlaleivonnaista
on kuitenkin syöty Euroopassa jo keskiajalla.

Munkin nimi liittyy siihen,
miten sitä valmistetaan.
Taikina pullistuu kuumassa öljyssä
ja se näyttää luostarimunkilta,
jolla on ruskea kaapu.

Munkista tuli osa
suomalaista vappuperinnettä 1800-luvun lopussa.

Näin valmistat herkulliset munkit (noin 35 kpl)

5 dl maitoa
50 g tuorehiivaa tai 2 pss kuivahiivaa
½ tl suolaa
1,5 dl sokeria
2 tl kardemummaa
1 kananmuna
14–16 dl vehnäjauhoja
100 g margariinia
Paista munkit rypsiöljyssä.

Valmista taikina tavallisen vehnätaikinan tapaan.
Anna taikinan kohota lämpöisessä paikassa kaksinkertaiseksi.
Leivo taikinasta pyöreitä pullia ja kohota ne peitettyinä.
Tee kohonneisiin pulliin keskelle reikä ja muotoile rinkilöiksi.

Kuumenna rypsiöljy kattilassa
ja paista munkit kuumassa rasvassa (170–180 astetta).
Paista munkit molemmin puolin,
kunnes ne ovat kauniin ruskeita.
Siirrä munkit reikäkauhalla talouspaperin päälle valumaan.
Sokeroi munkit lämpöisinä.

Resepti: Martat

Kansainvälistä saavutettavuuspäivää vietetään 18.5.

Tämä juttu on kirjoitettu selkokielellä.
Selkokieli on eri asia kuin selkeä yleiskieli.
Selkokielessä esimerkiksi sanat 
ja kielioppi ovat helpompia kuin yleiskielessä. 

Selkotekstin ulkoasu on erilainen kuin yleiskielen. 
Selkotekstissä rivit ja kappaleet ovat lyhyemmät. 
Lisäksi tekstin vasen reuna on tasattu ja oikea reuna on liehu.
Tällöin silmän on helpompi löytää uusi rivi. 
Jaa artikkeli: