Arvokysymykset jakanevat tulevaa kirkkovaltuustoa, mutta monien käytännön asioiden odotetaan ratkeavan varsin yksituumaisesti yli ryhmärajojen.
Jyväskylän seurakunnassa äänestettiin muita isoja kaupunkeja vilkkaammin, vaikka äänestysprosentti hieman putosikin neljän vuoden takaisista seurakuntavaaleista. Liisa Liias (vas.) ja Eija Hjelt nauttivat vaalikahveista Kaupunginkirkon edustalla.
Tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta kirkossa puolustava Avara kirkko on Jyväskylän kirkkovaltuuston suurin ryhmä tulevalla valtuustokaudella yhdeksällä valtuustopaikallaan. Paikkamääräänsä onnistuivat kasvattamaan yhdellä paikalla myös Kokoomus ja sitoutumattomat (8 paikkaa) sekä konservatiivisempia arvoja edustavat Seurakuntaväki (8) ja Kristillisten perusarvojen puolesta (4).
– Näyttää selkeästi siltä, että arvokysymyksissä profiloituneet ryhmät pärjäsivät hyvin. Miten tämä vaalitulos muuttaa seurakunnan linjauksia, on vielä vaikea sanoa, pohtii kirkkoherra Arto Viitala.
Keskusta yhteistyössä -ryhmä menetti näissä vaaleissa kolme paikkaa saaden valtuustoon viisi edustajaa. Sosialidemokraatit ja sitoutumattomat saivat viisi paikkaa eli menettivät yhden. Perussuomalaiset eivät saaneet valtuustoon edustajaa.
Kirkkovaltuustoon valittiin Jyväskylässä 39 edustajaa, joista 14 on uusia.
Seurakuntaväen listalta läpi päässyt Erkki Puhalainen arvioi, että vastakkainasettelu tuskin vähenee uudella valtuustokaudella. Kädenvääntöä niin sanottujen liberaalien ja konservatiivien kesken on käyty kirkkovaltuustossa muun muassa kirkon virkanäkemykseen ja lähetysmäärärahoihin liittyvissä kysymyksissä.
Avara kirkko on usean nykyisessä valtuustossa edustavan ryhmän yhteinen lista. Vihreiden ja vasemmiston lisäksi siinä on mukana muun muassa partiolaisia. Listalta uuteen valtuustoon pääsi ensikertalaisena myös Matleena Käppi.
– Haluan vaikuttaa siihen, että kirkko olisi enemmän laajan jäsenistönsä näköinen. Kirkossa pitäisi huomioida paremmin ihmisten asenneilmapiirin muutos muun muassa homoavioliittoja sekä ympäristö- ja ilmastoasioita kohtaan.
– Vaalitulos osoittaa, että tiettyä uudistushenkisyyttä on olemassa.
Kirkon avioliittokäsitys sekä ympäristökysymykset olivat Avaran kirkon näkyviä vaaliteemoja. Ne eivät kuitenkaan saaneet nuoria äänestäjiä liikkeelle. Nuorten laimea innostus huolettaa Käppiä ja Puhalaista.
– Nuorten innostamisessa äänestämään on usein haasteita, mutta nämä teemat puhuttelevat yhtä lailla vanhempaakin väkeä, Käppi sanoo.
Kristillisiä perusarvoja kannattavien ryhmien menestyminen vaaleissa osoittaa, että myös Raamatun ja kirkon tunnustuksen pohjalta rakentavaa kirkkoa arvostetaan.
Ketään pitäisi leimata tietyn mielipiteen tai näkemyksen pohjalta.
– Vaaleista haluttiin tehdä avioliittovaalit, mutta se ei näkynyt äänestysvilkkaudessa. Seurakuntaväki oli ainut ryhmä, jonka kokonaisäänimäärä ei tippunut edellisistä vaaleista, äänimääriä vertaillut Puhalainen huomauttaa.
Uusi kirkkovaltuusto on isojen päätösten edessä myös seuraavalla nelivuotiskaudella.
Molemmat valtuutetut korostavat yhteistyön merkitystä.
– Kuluneella kaudella on ollut paljon asioita, joista olemme pystyneet päättämään yksituumaisesti. Monissa käytännön asioissa valtuusto ei ole jakautunut, Erkki Puhalainen korostaa.
Matleena Käppi uskoo, että yhteistyötä pysytään tekemään monissa kysymyksissä yli ryhmärajojen.
– Itse edustan sellaista näkökulmaa, ettei ketään pitäisi leimata tietyn mielipiteen tai näkemyksen pohjalta. Toivon, että asiat ensin -lähestymistapa olisi päätöksenteossa yleisemmin käytössä.
Jaa artikkeli: