”Tärkeintä on pysyä rauhallisena”

Ensiapupäivystäjä Sari Kivelä

Ensiaputaidot saattavat tulla tarpeen yllättävissä tilanteissa, ja 112-sovellus puhelimessa auttaa kutsumaan avun perille.

Viimein saapui suloinen suvi. Auringon lämpö ja lempeät tuulet houkuttelevat kesäihmiset rannoille, vesille, metsiin ja nuotioiden äärelle.

– Lyhyestä kesästä kannattaa nauttia, mutta turvallisesti, muistuttaa Suomen Punaisen ristin Jyväskylän osaston ensiapupäivystäjä Sari Kivelä.

Hän suosittelee sujauttamaan uimareppuun tai piknik-koriin myös pienen ensiapupakkauksen. Rantakallioilla tai hiekan joukossa saattaa piillä lasinsiruja tai teräviä kiviä, hyönteiset voivat pistää tai punkki puraista. Varautunut pääsee tilanteista helpommalla.

Kesäiseen kotiapteekkiin mahtuu jo enemmän valikoimaa. Sinne kannattaa varata särky- ja kuumelääkettä eri-ikäisille perheenjäsenille ja myös tutustua niiden annosteluohjeisiin. Antihistamiinitabletit lievittävät allergiaoireita ja hydrokortisonivoide tuo helpotusta ärtyneisiin hyönteisenpuremiin sekä estää haavojen tulehtumista.

– Pakkauksiin on merkitty myös parasta ennen päivämäärät, Kivelä vinkkaa.

Kotiapteekin perustarvikkeisiin kuuluvat lisäksi kuumemittari, ripulilääke, kyypakkaus ja kertakäyttöinen kylmäpakkaus turvotusta laskemaan ja kipua vähentämään, mutta saman asian ajaa vaikkapa vihannespussi pakasteesta kankaaseen käärittynä. Pinsetit tulevat tarpeeseen, kun pitää irrottaa punkki, lasinsiru tai tikku ihosta.

Tuntemattomilla vesillä ei pidä sukellella suin päin.

Haavat voi puhdistaa puhtaalla vedellä ja käyttää haavanpuhdistusainetta. Pienien haavojen suojaksi riittää laastari, joita voi hankkia eri tarpeisiin ja monen kokoisia. Steriilit haavasidokset, sideharsorullat ja kiinnityslaastari toimivat isompien haavojen ensiapuun.

Viisas auringonpalvoja valitsee riittävät suojakertoimet iholleen ja suojaa päänsä paisteelta, ja kun vilvoittelun aika tulee, pienten ja isompien vesileikit ja uimaretket saisi mitoittaa uimataidon mukaan. Kivelä kannustaa pitämään silmät auki etenkin vierailla rannoille.

– Tuntemattomilla vesillä ei pidä sukellella suin päin. Koskaan ei tiedä, mitä pinnan alta löytyy, ja ranta voi syventyä äkkiarvaamatta. Kannattaa myös uida rannan suuntaisesti eikä mielellään yksin.

Vesille lähdetään turvallisesti, kun puetaan pelastusliivi päälle ja ollaan selvin päin.

Jokaisella on velvollisuus auttaa.

Kun jotain sattuu, apu on yhtä lähellä kuin toinen ihminen. Näin on kaikissa haavereissa ja äkillisissä sairaustapauksissa.

– Jokaisella on velvollisuus auttaa, ohi ei saa mennä, Kivelä muistuttaa.

Sairauskohtaus voi johtua monesta syystä. Kyseessä voi olla sydämen tai aivojen toimintahäiriö, epilepsiakohtaus tai esimerkiksi sokeritautiin liittyvää.

– Kun saavut ensimmäisenä paikalle, soita 112 ja seuraa hätäkeskuksen ohjeita. Älä jätä avun tarvitsijaa yksin ja ohjaa apu paikalle.

Kivelän mielestä jokaisen tulisi hankkia ensiaputaidot ja pitää niitä yllä, koska osaamista voi joutua käyttämään yllättäen kuka vaan. Aina kannattaa myös pyytää muita ensiaputaitoisia apuun.

– Tosi paikassa on tärkeintä pysyä rauhallisena. Moni pystyy siihen, kun tietää, miten tärkeää apu tilanteessa on.

Myös puhelinsovellukset auttavat. Punaisen Ristin oma sovellus sisältää havainnollisia ensiapuohjeita onnettomuuksien, tapaturmien ja sairauskohtauksien varalle.

– Suosittelen ehdottomasti lataamaan puhelimeen ainakin 112-sovelluksen, koska sen avulla voi suoraan soittaa hätänumeroon, päivystäjä pystyy paikantamaan sijainnin ja apu saadaan nopeasti paikalle, hän kannustaa.

Paikannus auttaa löytämään myös vaikkapa marjametsään eksyneen.

Defibrillaattoria eli sydäniskuria kannattaa hyödyntää, jos sellainen löytyy. Laite opastaa käyttäjäänsä koko prosessin ajan.

Elvytä oikein – aikuisen elvyttäminen

  • Jos henkilö menettää tajuntansa tai löydät hänet maasta makaamasta, herättele. Puhuttele ja ravistele.
  • Soita 112, jos autettava ei herää.
  • Aseta puhelin kaiuttimelle ja kuuntele hätäkeskuspäivystäjän ohjeita.
  • Käännä autettava selälleen. Avaa hengitystiet ojentamalla pää ja tunnustelee ilmavirtaa kämmenselällä.
  • Jos autettava ei hengitä, aloita paineluelvytys painelemalla kaksin käsin 30 kertaa rintalastan keskeltä.
  • Jos toinen auttaja pystyy noutamaan sydäniskurin, hakekaa se ja laittakaa iskuri päälle ja toimikaa sen antamien ohjeiden mukaan.
  • Puhalluselvytys tehdään puhaltamalla kaksi kertaa autettavaa suuhun niin, että rintakehä nousee. Paineluelvytys on tärkeämpää kuin puhallukset.
  • Elvytyksen rytmi on 30 painallusta ja kaksi puhallusta.
  • Tärkeintä on tarttua toimeen rohkeasti. Hätäkeskuspäivystäjä on tukenasi.
Jaa artikkeli: