Filosofi, onnellisuustutkija Frank Martelan mukaan läheiset ihmissuhteet ja kyky tehdä hyvää muille ovat keskeinen osa onnellisuutta.
Mitä onnellisuus on?
Onnellisuus tarkoittaa yleisesti myönteistä kokemusta omasta elämästä. Elämä tuntuu hyvältä, ja ihminen kokee enimmäkseen myönteisiä tunteita.
Mistä onnellisuus kumpuaa?
Läheiset ihmissuhteet ja kyky tehdä hyvää muille ovat keskeinen osa onnellisuutta. Tarvitsemme läheisiä ihmissuhteita voidaksemme hyvin. Samaan aikaan haluamme toteuttaa itseämme, käyttää osaamistamme ja taitojamme ja löytää mielekästä tekemistä arkeen. Kyky elää hetkessä ja olla siinä läsnä on myös tärkeä osa onnellisuutta.
Suomalaiset on listattu maailman onnellisimmaksi kansaksi. Allekirjoitatko tämän?
Tutkimuksessa kysytään yleisestä elämäntyytyväisyydestä ja uskoisin, että tämä pitääkin paikkansa. Suomalaisten elämäntyytyväisyys on keskimäärin maailman korkeinta. Se ei välttämättä johdu siitä, että Suomessa olisi enemmän äärimmäisen onnellisia ihmisiä, vaan yhteiskuntajärjestelmämme pystyy huolehtimaan siitä, että meillä on vähemmän äärimmäisen onnettomia ihmisiä.
Voiko onnellisuutta tavoitella?
Voi, mutta liiallinen tavoittelu ei välttämättä ole ihmiselle hyväksi. Tärkeämpää on keskittyä arjen merkityksellisiin hetkiin, jolloin onni tulee sivutuotteena.
Suomalainen on kesällä onnellisimmillaan?
Näin voi hyvinkin olla. Itse huomaan keväällä auringon alkaessa paistaa kuinka myönteisesti se vaikuttaa mielialaan. Jonkunlainen vaikutus lämpimämmällä säällä on onnellisuuteen, ja kesäloma tuo vaihtelua arkeen.
Miksi sanotaan, että onni tulee pienistä hetkistä?
Paljon elämän ilosta, onnellisuudesta ja merkityksellisyydestä tulee siitä, että keskitymme arjen pieniin asioihin juuri sillä hetkellä. Joskus keskitymme liikaa pitkän tähtäimen suunnitelmiin, jolloin arki unohtuu.
Miten ihmisen unelmat liittyvät onnellisuuteen?
Valintojen tekeminen oman tulevaisuuden eteen on varmasti tärkeää. On hyvä pohtia, millaista elämää haluaa elää, mutta en usko, että pelkästä unelmoinnista ilman tavoitteiden asettamista on hirveästi hyötyä.
Miten vastoinkäymisiin tulisi suhtautua?
Vastoinkäymiset täytyy hyväksyä osaksi elämää. Tapahtuneiden asioiden hyväksyminen on hyvä lähtökohta elämän vastoinkäymisiin, mikä ei suinkaan ole helppoa. Vastoinkäymisten hyväksyminen vaatii jatkuvaa harjoittamista.
Miksi ihmiset etsivät elämän tarkoitusta?
Ihmisellä on ainutlaatuinen kyky pohtia miksi-kysymyksiä. Miksi teen näin, mikä toiminnan oikeutus on? Näiden kysymysten kautta päästään laajempaan pohdintaan elämän tarkoituksesta, ja siihen, mikä elämässä on lopulta arvokasta. Sitä on sinänsä tervettä välillä pohtia.
Miten mittaat elämässä menestymistä?
Mitä enemmän pystyy päivän aikana tekemään asioita, jotka innostavat ja tuntuvat mielekkäiltä ja merkityksellisiltä, sitä paremmin elämässä varmasti menee.
Mikä on uskonnon suhde elämän merkityksellisyyteen?
Kokemus siitä, että on osa jotakin suurempaa, osa yhteisöä, antaa monelle suuntaa elämään ja tuo lohtua erilaisissa elämän haastavissa hetkissä.
Mikä on saanut sinut näiden aiheiden pariin?
Halu ymmärtää, mistä elämässä on pohjimmiltaan kyse ja miten elämää pitäisi lopulta elää. Näitä kysymyksiä olen pohtinut jo teini-ikäisestä lähtien. Elämän mysteeri johti opiskelemaan filosofiaa.
Mitkä asiat tekevät sinut onnelliseksi?
Perhe ja työ ovat keskeiset onnellisuuden lähteet minullekin. Kolmen lapsen isänä perhe on minulle hyvin merkityksellinen osa elämää. Lisäksi voin tehdä työtä, jossa voin toteuttaa itseäni