Muistatko Yläkaupungin Yön tapahtumajulisteen psykedeelisen simpanssin? Entä sen, jossa jättiläiset seikkailevat Jyväskylän keskustassa? Visuaalisuus kuuluu oleellisena osana Jyväskylässä keväisin järjestettävään Yläkaupungin Yö -tapahtumaan. Tapahtuman ilme kuvaa tapahtuman identiteettiä, herättää huomion ja puhuttelee katsojaa. Siksi se on haluttu tehdä ammattitaidolla ja tosissaan, vaikkakin nuorekkaasti ilman otsaryppyjä.
– Satsaamme suunnitteluun tietoisesti, vaikka muuten teemme isoja juttuja kengännauhabudjetilla, kertoo tapahtuman toiminnanjohtaja Marko Kainulainen.
Tämän vuoden festivaalin ilmeessä näkyy juhlavuosi. Numero 30 kertautuu painettuna ja verkossa, kaikissa mahdollisissa kanavissa ja erikokoisilla näytöillä. Ilmettä varioidaan monella tavalla myös oheistuotteisiin, kuten kasseihin ja t-paitoihin.
Tapahtuman visuaalisuuden loihtii tänäkin vuonna graafinen suunnittelija Anniina Lius. Hän valikoitui tehtävään 2018, kun aiempi suunnittelija Sirpa Varis suositteli seuraajaa työlleen.
Suunnitteluun annettiin silloin 26-vuotiaalle opiskelijalle vapaat kädet ja tilaa mielikuvitukselle. Sen vuoden julisteeseen päätyi seikkailemaan kaksi isoa ihmishahmoa ja kaupungista löytyviä eläimiä, kuten lintuja ja rusakoita.
– Olen rakentanut joka vuosi ilmeen jonkin tarinan tai teeman pohjalle. Tarinallinen kehys helpottaa kuvittamista ja ilmeen yhteneväisyyttä, Lius kertoo.
Tarinallinen kehys helpottaa kuvittamista ja ilmeen yhteneväisyyttä.
Festivaalin keskiössä on kulttuuri, sen tekeminen ja siitä nauttiminen. Lius haluaa suunnitella julisteen osaksi tapahtuman taidekokonaisuutta.
– Tapahtuma valtaa alkaessaan yläkaupungin, ja siitä sain idean jättiläisistä kaupungissa, Lius muistelee ensimmäistä julistettaan.
Vuonna 2019 festivaali täytti 27 vuotta, ja numerosta nousi sen vuoden teema, monet kuuluisat rokkarit kun ovat kuolleet 27-vuotiaina. Lius piirsi ilmeeseen kaikuja rockfestareilta ja 60- ja 70-lukujen hippiestetiikasta.
– Valitsin mystiseen teemaan tummia värisävyjä. Julisteessa esiintyvä apina taas kuvastaa mielestäni viisautta ja henkistä heräämistä.
Vuonna 2020 pyydettiin yleisöltä ehdotuksia somessa, ja teemaksi valittiin universumi. Korona keskeytti suunnittelun ja hyllytti tapahtuman siltä vuodelta, mutta teema päästiin toteuttamaan 2021. Sen vuoden julisteessa universumi henkii unimaailmana, missä reaalimaailman rajoitteet löystyvät, ja yllättävätkin asiat voivat tulla toteen.
– Lähdin hahmottelemaan universumin kaiken alkuna ja luovana voimana, en niinkään tähtien ja planeettojen kautta. Mielestäni onnistunut visuaalisuus herättää katsojan antamaan sille oman henkilökohtaisen merkityksen. Sen vuoksi erilaiset tulkinnat ja mielikuvat ovat mahdollisia ja myös toivottavia.
Mukana on tapahtumaan sopivasti mystiikkaa.
Sunnuntaisuomalaisen palkittu graafikko Anniina Louhivuori on vuosien varrella seurannut tapahtumaa ja sen visuaalisuutta ilolla ja kotiseutuylpeydellä. Ilme kestää hänen mielestään vertailun minkä tahansa festarin kanssa. Se herättää mielenkiinnon ja on tunnistettava. Louhivuori luonnehtii suunnittelijan kädenjälkeä nuorekkaaksi, hieman satumaiseksi ja katsojaan vetoavaksi.
– Tapahtuman visuaalisuuden suunnittelu on tekijälleen varmasti mieluinen toimeksianto, koska tarttumapintaa riittää. Työn tulokset ovat olleet mielikuvituksellisia ja onnistuneita, ammattimaista jälkeä. Mukana on tapahtumaan sopivasti mystiikkaa, hän arvioi.
”Totuttu vaihtuu viikonlopun ajaksi ylösalaisin”
Kaupunkifestivaali ideoitiin aikanaan lääkkeeksi 1990-luvun alun laman kurjuuteen ja edistämään kaupunkilaisten hyvinvointia. Toiminnanjohtaja Marko Kainulainen aistii nykyajassa samaa kulttuurinnälkää.
– Olemme eläneet kaksi vuotta koronan varjossa ja nyt sota riehuu Euroopassa. Taidetta ja kulttuuria tarvitaan tänäänkin kipeästi.
Festivaali pyörii pääosin talkoovoimin, ja sen suunnitteluun ja toteutukseen pääsevät osallistumaan mahdollisimman laajalti kaikki halukkaat järjestöt, kulttuuritoimijat ja kaupunkilaiset. Mukana on myös Jyväskylän seurakunta.
– Joose Keskitalo Kaupunginkirkossa on yksi pääkonserteista, ja lauantain vihkitapahtumasta muodostuu takuulla hääpareille ikimuistoinen tilaisuus, Kainulainen sanoo.
– Yläkaupunki muuttuu tapahtuman aikana kuin rinnakkaistodellisuudeksi, missä totuttu vaihtuu viikonlopun ajaksi ylösalaisin. Tutusta putiikista saattaakin löytyä esiintyjiä, näytös tai jotain muuta yllättävää.
Jyväskylän seurakunta Yläkaupungin Yössä
- Kaupunginkirkossa esiintyy perjantaina 20.5. kello 18 intensiivisestä lavakarismastaan tunnettu laulaja-lauluntekijä Joose Keskitalo. Kello 21 yhteiskeikalla nähdään gospel-artisti Jukka Leppilampi ja lempeän akustisesta soinnistaan tunnettu jyväskyläläisyhtye Itunen.
- Lauantaina 21.5. kello 12 alkaen Kaupunginkirkko on avoinna tunnelmallista vihkihetkeä kaipaaville hääpareille. Vihkiaikojen varauslomake on avoinna seurakunnan nettisivuilla perjantaihin 13.5. asti.
- Hääseurueiden lisäksi Kirkkopuistossa saattaa päivän aikana nähdä myös piknik-seurueita, kun seurakunta kutsuu kummeja kummilapsineen viettämään aikaa retkiviltillä eväiden ja pelailun parissa.
- Lauantai-iltana 21.5. kello 18–21 Valtiontalon Silmun Klubilla taikuri ja psykologi Joonas Puhton show’ssa koetaan ”ihmetystä, interaktiota ja ihmisyyttä”.
- Lauantai-iltana 21.5. kello 21 Kaupunginkirkon Hieman erilaisessa iltarukouksessa voi rentoutua laulajakollektiivi Nomad Vocalsin luomassa elävässä äänimaisemassa ja laskeutua pastori Ville Tikkasen lukemien tekstien kautta kohti tulevaa Yötä.